En Sıcak Konular

Pekin'e göre Dalai Lama suçlu

18 Mart 2008 23:59 tsi
Çin Başbakanı Wen Ciabao, Tibetlilerin sürgündeki dini lideri Dalai Lama'yı isyan örgütlemekle suçladı. Başbakana göre şiddet olaylarının arkasında Dalai Lama var

 

Başbakan, Tibet'te bir haftadır yaşanan olaylarla ilgili olarak, şimdiye kadar açıklama yapan en üst düzey yetkili oldu. Wen, şiddet olaylarını Dalai Lama ve çevresindekilerin kışkırttığını savundu.

Başbakan Wen Ciabao Pekin'de parlamento oturumunun kapanışı ardından düzenlediği basın toplantısında, Tibet'in başkenti Lhasa'da, kendi ifadesiyle, 'küçük bir isyancı grubunun çıkardığı olaylar' nedeniyle ağır can kaybı olduğunu söyledi ve Dalai Lama'nın 'bölgede kültürel soykırım yapıldığı' suçlamasını reddederek bu iddianın yalandan başka birşey olmadığını savundu.

Tibetlilerin sürgündeki dini lideri Dalai Lama ise, şiddet olaylarının arkasında kendisinin olduğu suçlamalarını reddetti ve olaylar kontrolden çıkacak olursa liderlik görevinden istifa edeceğini duyurdu.

Çin Başbakanı çıkan şiddet olaylarına Çin'in kendisini frenleyerek tepki gösterdiğini kaydetti. Çin yetkilileri, Lhasa'da, isyancıların çıkardığı olaylarda 13 kişinin öldüğünü söylüyorlar.

Sürgündeki Tibetlilerse, en az 80 göstericinin Çin güvenlik birimlerince öldürüldüğünü savunuyor.

Başbakan Wen Ciabao, geçtiğimiz günlerdeki olayların Dalai Lama grubunca planlandığını, düzenlendiğini, kışkırtıldığını ve yürütüldüğünü gösteren birçok kanıt bulunduğunu belirtti. Wen, "Bu, Dalai grubunun bağımsızlık değil, barışçı diyalog peşinde olduğu yolundaki ısrarlı iddialarının, yalandan başka birşey olmadığını göstermektedir" dedi.

Çin Başbakanı, Tibetlilerin yaşamlarında ilerleme sağlanmasına yardımcı olduklarını savunan Başbakan Wen, göstericileri, 8 Ağustos'ta başlayacak Pekin Olimpiyat Oyunları'nı sabote etmeye çalışmakla suçladı.

Çinli yetkililerin isyancı gruplara teslim olmaları için verdiği sürenin dolması ardından Lhasa'da ev ev arama yapıldığı ve kuşkulu görülen kişilerin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Batı Çin'deki BBC muhabiri, uzun askeri konvoyların Tibet'e giden dağlık yollarda ilerlediğini gördüğünü belirtiyor. Çin'in etnik Tibet nüfusunun yaşadığı diğer bölgelerinden de bazı olaylar çıktığı haberleri geliyor.

 



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,025 µs