En Sıcak Konular

Yabancıların yarısı yeni yatırım planlıyor!

18 Mart 2008 22:17 tsi
Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) Barometre araştırmasına göre, uluslararası yatırımcıların yüzde 53'ü yeni yatırım planlıyor, yüzde 70'i Türkiye'de ekonomik büyümenin aynı kalacağını düşünüyor.

Araştırma sonuçları, YASED Başkanı Tahir Uysal'ın katıldığı basın toplantısıyla açıklandı.
 
Barometre araştırmasına göre, Türkiye'deki uluslararası yatırımcıların yüzde 66'sı dünya ekonomisi değerlendirmesinde "yavaşlama/durgunluk yaşanacak" seçeneğini tercih etti.
 
YASED üyelerinin yarısı 2007 yılının ilk 6 ayında üretimde hedeflerinin altında kaldığını, ihracatta yüzde 58 oranında hedeflerine ulaştıklarını belirtirken, karlılıkta ise bu oranın yüzde 46 olduğunu ifade etti.
 
Uluslararası yatırımcılardan yüzde 59'u son 6 aylık dönemde çalışan sayılarının gerilediğini, yüzde 13'ü aynı kaldığını, yüzde 28'i ise arttığını aktardı.
 
Önümüzdeki 6 aylık dönem için bu oranlar sırasıyla yüzde 61, yüzde 10 ve yüzde 29 olarak ifade edildi.
 
Barometre araştırmasına göre, uluslararası yatırımcıların yüzde 53'ü yeni yatırım planladığını belirtirken, yüzde 70'i Türkiye'de ekonomik büyümenin aynı kalacağını düşünüyor.
 
Yabancı sermayeyi etkileyecek olumsuz gelişmeler arasında, uluslararası piyasalarda yaşanacak yeni bir ekonomik dalgalanma yüzde 24'lük oran ile ilk sırada yar alıyor.

Yüzde 46'sı enflasyonun hızlanacağını düşünüyor

Araştırma sonuçlarına göre, yatırımcıların yüzde 61'i önümüzdeki 6 ay içinde ekonomik istikrarın daha kötü olacağını, yüzde 41'i Türkiye'de uluslararası doğrudan yatırımcılar için ekonomik ortamın daha kötüye, yüzde 34'ü daha iyiye gideceğini düşünüyor.

Yüzde 34'lük kesim enflasyon hızının yavaşlayacağını, yüzde 20'si aynı düzeyde kalacağını, yüzde 46'sı hızlanacağını belirtirken, faiz oranlarında ise bu oranlar sırasıyla yüzde 20, yüzde 38 ve yüzde 42 oldu.

Gelecek aylara ilişkin döviz kuru (YTL/dolar) beklentilerinde yüzde 39'u kurun enflasyondan daha yavaş artacağını, yüzde 18'i paralel seyredeceğini, yüzde 42'si enflasyondan daha hızlı artacağı tahmininden bulunurken, Türkiye'de cari açığın artacağını düşünenlerin oranı yüzde 70, azalacağını düşünenlerin oranı yüzde 6, sabit kalacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 24 düzeyinde gerçekleşti.

Türkiye'de uluslararası yatırımların önündeki temel engelleri temsil eden konulardaki değerlendirmelerde ise, önceki 6 ayda yüzde 36 olan ekonomik istikrarın daha kötü olacağını düşünenlerin oranının, sonraki 6 ayda yüzde 61 olduğu dikkati çekerken, aynı olacağını belirtenlerin oranı ise yüzde 52'den yüzde 31'e düştü.

Barometre araştırması sonuçlarına göre, önümüzdeki dönemde Türkiye'deki uluslararası yatırımları en çok etkileyecek olumsuz gelişmeler sıralamasında yüzde 24'lük oran ile uluslararası piyasalarda yaşanacak yeni bir ekonomik dalgalanma ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 20 ile mortgage/subprime krizi sonucu global bir durgunluk, yüzde 19 ile yerel politik bunalım ile yüzde 16 oranıyla AB müzakerelerinde yaşanacak tıkanıklıklar izledi.

Öncelik verilmesi gereken konular...
 
Türkiye'de uluslararası yatırımların önündeki üç ana engelin yüzde 61 ile yasal çerçeve ve yasaların uygulanması, yüzde 59 ile kayıtdışı ekonomi ve yüzde 51 ile ekonomik istikrarsızlık olduğunu düşünen yatırımcılar, hükümetin önümüzdeki dönemde öncelik vermesi gereken üç konuyu ise yüzde 83 ile yapısal reformlar, yüzde 61 ile AB müzakere süreci ve yüzde 53 ile cari işlemler dengesi olarak sıraladı.
 
Politik istikrarsızlık, yatırım planlarını etkileyebilir
 
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Uysal, uzun dönemli sürecek bir politik istikrarsızlığın, herkesin yatırım planlarını etkileyebileceğini söyledi.
 
ABD'deki krizin henüz Avrupa ve Uzakdoğu'ya yansımadığını, ticari ilişkilerinden dolayı bunun Türkiye'ye etkilerinin daha sonra olacağının beklendiğini belirten Uysal, "Türkiye'de büyüme verileri, hedeflerin altında. Büyüme açısından kriz kelimesini Türkiye için kullanmak mümkün değil. Ancak büyüme rakamı, planlananın altında kalacaktır" diye konuştu.

Yüzde 5'in altındaki büyümenin Türkiye için iyi bir rakam olmadığını, ulaşmak istediği seviye için mutlaka yüzde 5'in çok daha üstünde büyüme rakamını gerçekleştirmesi gerektiğini belirten Uysal, dünya ekonomisindeki yavaşlamadan Türkiye'nin de payını alacağını ve burada bir miktar gerileme olacağını söyledi.

Bundan sonraki süreçte uluslararası piyasalarda risk iştahının bir miktar azalacağına, ancak bunun duracağı anlamına gelmediğine dikkat çeken Uysal, "Nakit daralacaktır, ama kurumayacaktır. Türkiye doğru işleri yaptığı, politik istikrarı devam ettirdiği sürece yatırım hedefi olmaya devam edecektir" dedi.
 
Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Uysal, IMF ile ilişkilere dair bir soru üzerine, "Bu ilişkinin devametmesi, önümüzdeki dönem için Türkiye açısından yararlı olacak gibigözüküyor" görüşünü aktardı.



Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,457 µs