En Sıcak Konular

Cheney: "Barzani liderliğine güveniyoruz"

18 Mart 2008 20:57 tsi
ABD Başkan Yardımcısı Cheney, Mesud Barzani'den, Irak'ta ulusal uzlaşma konusunda destek istedi.

Irak'taki temaslarını sürdüren Dick Cheney, kuzeydeki yerel Kürt yönetiminin liderleriyle bir araya geldi. Dün başkent Bağdat'ta temaslarda bulunan Dick Cheney, geceyi Irak'ta geçirdi. Cheney, Beled'deki Amerikan üssünü ziyaretinin ardından ilk resmî ziyareti için Erbil'e geldi. Erbil Havaalanı'nda Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani tarafından karşılanan Cheney, Kürt liderlerle bir araya geldi.

Cheney, Irak - ABD ilişkileri ve Irak'ta ulusal uzlaşmanın sağlanması konularında Başkan Barzani'nin liderliğine güvendiklerini ifade ederek Kürt liderden destek istedi. Cheney, bölgeye ziyaretinin çok geç kaldığını vurguladu. Mesud Barzani ise Cheney'in ziyaretini 'Irak Kürdistanı için tarihî bir gün' olarak değerlendirdi. Ziyaretin önemini çok iyi anladıklarını ifade eden Kürt lider, yeni bir Irak ve ABD'yle stratejik ilişkiler konusunda pozitif rol oynayacaklarının sözünü verdi.

Dick Cheney, Barzani'yle görüşmesinde Irak'ın yanısıra Kürt bölgesindeki durumu da ele aldıklarını söyledi. Cheney, terör örgütü PKK problemine ise değinmedi.

Cheney'in Mesud Barzani'yle yaptığı görüşmede Bölge Başkanı Yardımcısı Kosret Resul, Başbakan Neçirvan Barzani ve yardımcısı Ömer Fettah'ın da hazır bulundu.

Bu arada, Cheney'in ziyareti nedeniyle Erbil'deki güvenlik önlemleri artırıldı. Erbil semalarında dün geceden beri Amerikan helikopterleri ve savaş uçakları görülüyor.

Cheney, Irak'ın işgalinin 5. yıldönümünde geldiği Bağdat'ta dün Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Başbakan Nuri Maliki ve diğer yetkililerle görüşmüştü.

Dick Cheney, 10 günlük yurtdışı gezisi kapsamında, Bağdat'tan sonra da sırasıyla Umman, Suudi Arabistan, İsrail, Filistin ve Türkiye'ye gidecek. Bu ziyaretlerde yüksek petrol fiyatları, İran'ın nükleer programı ve Filistin sorununun yanısıra Irak'ın geleceğinin de ele alınması bekleniyor.

 



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,765 µs