En Sıcak Konular

Rusya ile ABD anlaşamadı!

18 Mart 2008 20:48 tsi
Rusya ve ABD arasında, füze kalkanı konusundaki temel anlaşmazlık konuları aşılamadı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov ile birlikte ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates ile 4'lü görüşmeden sonra açıklama yaptı.

Lavrov, ABD'li yetkililerin Doğu Avrupa'ya füze kalkanı unsurları yerleştirme konusundaki niyetlerini bir kez daha aktardığını, Moskova'nın da buna karşı çıktığını söyledi.

Sergey Lavrov, ancak füze kalkanının İran'dan gelebilecek tehditten ziyade Rusya'yı zayıflatmak amacıyla yerleştirilmek istendiği yolundaki endişelerini azaltmak için ABD tarafından "oldukça önemli ve faydalı" öneriler getirildiğini de sözlerine ekledi.

Lavrov, Moskova'nın ABD füze kalkanının hala Rusya için risk oluşturduğuna inandığını belirterek, ancak Washington'ın yaptığı bu "faydalı" önerileri inceleyeceklerini söyledi.

ABD'den 'yapıcı ve faydalı' öneriler

Rus Savunma Bakanı Serdyukov da, Gates'in getirdiği önerilerin "yapıcı ve faydalı" olduğunu belirtti. Görüşmeden sonra hem Rice hem de Lavrov, iki ülkenin birçok konuda gelecekte de birlikte çalışacağını özellikle vurguladığı dikkat çekti.

ABD ve Rusya'nın silah indiriminin de içinde bulunacağı konuları kapsayacak "stratejik çerçeve belgesi" oluşturulması için anlaştığını ifade eden Rice, "Farklılıklarımız olduğunda bunları bu sayede karşılıklı saygı havası içinde konuşabiliriz" dedi.

Rice, iki ülkenin füze kalkanıyla ilgili pozisyonlarındaki farklılığı gideremediğini de sözlerine ekledi. Gates de görüşmeden sonraki ortak basın toplantısında, füze kalkanının Rusya'ya bir tehdit oluşturmayacağını belirtti.

Ancak, Rus tarafının görüşmede bu konudaki açıklamalarını son derece dikkatli şekilde dinlediğini kaydeden Gates, "Başkan Putin dün geceki görüşmemizde çok uzun notlar aldı ve bugün gün içinde çok fazla şey yapıldı" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Rice ve Gates'i kabulünde yaptığı açıklamada, ABD Başkanı George Bush'un gönderdiği "ciddi belgenin" bu konuda anlaşma için bir şans yarattığını açıklamıştı.

Rice Kremlin muhalifleriyle de görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice temaslarda bulunmak için geldiği Moskova'da bugün ülkenin önde gelen sivil toplum örgütlerinin ve Kremlin'e muhalif hareketlerin liderleriyle bir araya geldi.

Rice, sabah kahvaltılı toplantıda bir araya geldiği muhaliflere yaptığı konuşmada, "Buradaki siyasi durumla ilgili ve ABD'nin bunun daha açık ve katılımcı bir siyasi sistem haline gelebilmesi için yapabilecekleri konusundaki fikirlerinizi merak ediyorum" dedi.

ABD Savunma Bakanı Gates'in de hazır bulunduğu toplantıya, parlamento dışında kalan siyasi partilerin liderleri de katıldı. Rice, bir gazetecinin "sivil toplum liderleriyle görüşmesinin Kremlin'i kızdırıp kızdırmayacağı" şeklindeki sorusuna, "Sanırım bu bekleniyordu" karşılığını verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2007 yılı insan hakları raporunda Rusya'ya büyük eleştiriler getirilerek, hükümetin ve yetkililerin çok sayıda ihlali olduğu, medyaya yönelik baskı ve tacizin yanı sıra işkence ve siyasi cinayet iddialarına yer verilmişti.

Rusya rapordaki iddiaları reddederek, bunun ABD'nin insan hakları konusundaki çifte standardının göstergesi olduğunu açıklamıştı.

Bu arada Kremlin muhaliflerinden eski dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov, Rice'ın muhalif liderlerle yaptığı toplantıya davet edilmediğini söyledi.

Kasparov, kendisinin ve oluşturduğu cephedeki diğer muhalif liderlerin toplantıya davet edilmediğini belirterek, Rice'ın Rus muhalefetini birleştirmek için aktif çalışan kişilerle görüşmediğini ifade etti.

Garry Kasparov, ABD'nin Putin yönetimini daha fazla eleştirmesini de istedi.

ABD'nin füze kalkanı projesi

ABD, füze kalkanı projesi çerçevesinde, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerden geleceğini iddia ettiği füzelerin yolunu kesen bir sistem kurmak istiyor.

Washington, bu sistemin Avrupalı müttefiklerini de olası füze saldırılarından koruyacağını savunuyor.

ABD'nin bu projesine baştan beri karşı çıkan Rusya ise, bunu kendi güvenliği için tehdit olarak görüyor.

İran'ın Avrupa'yı vuracak menzilde füzesi olmadığını belirten da Moskova, ABD'yi soğuk savaş sonrasında kurulan dengeleri sarsmak ve Rusya'nın stratejik silahlarını tehdit etmekle suçluyor.

ABD yönetiminin füze kalkanı projesine, silahlanma yarışını başlatacağı eleştirileri de getiriliyor.


CNNTÜRK

 



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,045 µs