'elit Müslüman’ atağı | " /> 'elit Müslüman’ atağı | "/>

En Sıcak Konular

Fransa’dan 'elit Müslüman’ atağı

18 Mart 2008 19:30 tsi
Fransa’dan 'elit Müslüman’ atağı Fransa’da devlet diploması verecek ilk İslami İlahiyat Fakültesi açılıyor. Strasbourg Üniversitesi’nde 2 yıllık master programı çerçevesinde eğitim verecek fakültenin amacı hayli ilginç.

         
 Fransa’da 15 yıldır tartışılan; ancak “laiklik ilkesi” ve politik nedenlerden ötürü gerçekleştirilemeyen “İslami İlahiyat Fakültesi” projesinin, Strasbourg Üniversitesi’nde “İslamoloji Masteri” olarak 2009-2010 öğretim yılında başlaması planlanıyor.

Lisans veya dengi bir diplomaya sahip herkese açık olacak master programının müfredatında ağırlık, din hukuku, Arapça, Farsça, dinler tarihi, İslam tarihi ve din sosyolojisi konularına verilecek. Derslerin de Fransız üniversitelerinden İslam ve dinler uzmanı profesörler tarafından verileceği belirtiliyor.

Strasbourg Üniversitesi’ndeki projeyi yöneten akademisyenlerden, Türk asıllı Doçent Dr. Samim Akgönül, NTVMSNBC’ye yaptığı açıklamada, “master programının amacının, imam değil, orta vadede Fransız Müslümanlarına entelektüel, elitler yetiştirmek olduğunu” söyledi. Akgönül, “Master programı hazırlanırken İlahiyat Fakültesi olan ülkelerle diyaloğumuz oldu, ancak program ve müfredat konusunda bu ülkelerle herhangi bir işbirliğimiz yok” dedi.

Akgönül, Fransa’da ilk defa bir devlet üniversitesinde bilimsel İslamoloji master programı hazırlandığına işaret ederek, “Belki orta ve uzun vadede bu master derecesine sahip Müslüman imamlar yetişebilir” ümidini de dile getirdi.

Bundan birkaç ay önce de Paris’teki özel Katolik Enstitüsü’nde benzer bir uygulama başlatılmıştı. Fransa’da laiklik ilkesi nedeniyle devlete ait üniversitelerin ilahiyat fakülteleri bulunmuyor. Bu konuda ülkenin Almanya sınırındaki Alsace bölgesi bir istisna oluşturmakta. Bu bölgedeki devlet üniversitelerinde Hıristiyan öğrenciler için devlet diploması veren, biri Katolik biri Protestan iki ilahiyat fakültesi bulunuyor.

Fransa’nın diğer bölgelerinde özel ilahiyat enstitülerinde eğitim görmeye başlayan gençlerin önemli bir kısmı, eğitimlerinin son yılını Alsace bölgesinde devlete ait üniversitelerin ilahiyat fakültelerinde tamamlayarak devlet diploması alabiliyor.

Strasbourg Üniversitesi bu uygulamayı uzun vadede Müslümanlar için de öngörmekte.

Ntv
 



Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,521 µs