'Komik bir utanç kaynağı' | " /> 'Komik bir utanç kaynağı' | "/>

En Sıcak Konular

Alevi aydınlar: 'Komik bir utanç kaynağı'

18 Mart 2008 17:40 tsi
Alevi aydınlar: 'Komik bir utanç kaynağı' İyibilgi, farklı toplumsal kesimlerin AK Parti'yi kapatma girişimine dair fikirlerini almaya devam ediyor. Ulaştığımız iki Alevi aydın Murat Aksoy ve Cafer Solgun, davayı hem komik hem de utanç kaynağı olarak nitelediler. Murat Aksoy bu konuda çok ilginç

Yeni Şafak gazetesi Yorum sayfası ediörü Murat Aksoy, kapatma davası için "Türkiye bir utançla daha karşı karşıya. Türkiye demokrasisi için bir yüz karası." dedi.

Aksoy'a göre, eğer yargı siyasallaşıyor deniliyorsa, bunun tipik örneği bu davadır. Başka bir örnek aramaya gerek yok.

Davanın süpriz olmadığını sözlerine ekleyen Alevi araştırmacı-yazar Murat Aksoy, Gündüz Aktan'ın şu sözlerini hatırlattı: “AKP uzlaşı olmadan cumhurbaşkanını seçtirmekten artık vazgeçmeli. Rejimle sorununu halletmek istiyorsa, milletvekili adaylarını ona göre seçmeli. Türk kimliğini üst kimlik olarak tanıdığını ilan etmeli. İddia ettiği gibi laikse, Anayasa'nın 24. maddesindeki tüm unsurları tek tek benimsediğini sözle ve uygulamayla kanıtlamalı. Yoksa kaybeder. Kaybetmenin seçim ve darbe dışı yolları da var. Batı'nın itiraz etmediği...”

Tüm bu sorunları siyasi alanın darlığına bağlayan Aksoy, tüm toplumsal kesimlerin siyasete sahip çıkması gerektiğini ifade ediyor. Aksoy: "Alevi, Sünni, Kürt, dindar, laik, işçi, patron herkese düşen öncelikle temel hak ve özgürlüklere, demokrasiye sahip çıkmak..."

Toplumsal Olayları Araştırma ve Geçmişle Yüzleşme Derneği Başkanı Cafer Solgun da, bir Alevi olarak, kim olursa olsun demokratik hakları elinden alınan herkesin yanında yer alınması gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

İddianamedeki kapatma gerekçelerinin, Genç Siviller'in dalga geçmek için uydurduğu gerekçelerden daha komik olduğunu kaydeden Solgun, Türkiye'nin bu darbeci-devletçi otoriter yapıdan çok çektiğini söyledi.

'Toplumun taleplerine ve isteklerine bu kadar duyarsız ve toplumun her kesimiyle böylesine kavgalı bir devletin hukukunu, vatandaşına karşı bir silah gibi kullanmasını da normal karşılıyorum' diyen Cafer Solgun, geçmişle yüzleşmeden Türkiye'de demokratikleşmenin önünün açılmasının zor olduğunu sözlerine ekledi.

Ama yine de ümitli olduğunu ifade eden Solgun, "İnsanlar tüm bunları görüyor. Topluma güvenmek lazım" dedi.

www.iyibilgi.com özel İlhan Döğüş



Bu haber 2,880 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,251 µs