En Sıcak Konular

İspanyol Müslümanların cami sıkıntısı

18 Mart 2008 17:12 tsi
İspanyol Müslümanların cami sıkıntısı İslam medeniyetinin batıda ulaştığı en uç nokta olan İspanya’da, Müslümanlar ibadet edecek cami bulmakta güçlük çekiyor. Oysa en görkemli camiler burada inşa edilmişti.

İspanya’da yaşayan Müslümanlar artık küçük apartman katlarında, atölyelerde ve garajlarda ibadet etmekten bunalmış bir vaziyette. Kendi camilerini inşa edememeleri için iki temel sıkıntı bulunuyor. Birincisi ya cami inşa edecek yeteri kaynağa sahip olamamaları, ikinci sebep ise bu maddi imkanlara sahip olunan yerlerde cami inşaatına karşı çıkılıp, izin verilmemesi.

Dün New York Times’a verdiği demeçte Lleida İslami İşbirliği ve Beraberlik Kuruluşu başkan yardımcısı Hocine Kouitene, “ Düzgün bir camide ibadet etmeyle bir garajda ibadet etmek aynı şeyler değildir” dedi. Her Cuma, yaklaşık bin Müslüman İspanya’nın kuzey doğusundaki Lleida şehrinde bir garajın içinde ibadet ediyor. Yer olmadığından dolayı ibadet edenlerin büyük bir bölümü garajın çelik kapılarının dışında ibadet ediyor.

Kouitene, “Kimseyi rahatsız etmeden, rahatça ibadet edebileceğimiz bir yer istiyoruz” diyor. Bugün 40 milyonluk İspanyol nüfusunun 1.5 milyonunu oluşturan Müslümanlar, yüzyıllar boyu İspanya’yı yönetmişti. En son Müslümanlar, 1492 yılında Katolik kral ve kraliçesi Ferdinand ve Isabella tarafından mağlup edilmişti. Bu olaydan sonra camiler ya yıkılmaya terk edilmiş, ya da kiliselere dönüştürülmüş.

O günden bu günlere ondan daha az sayıda cami İspanyol Müslümanların ibadetleri için açılmış ve Müslümanlar, küçük apartman dairelerinde, atölyelerde ve garajlarda ibadete zorlanmış.

Katalan bölgesi çok sıkıntılı

Özerk Katalanya bölgesinin batısındaki Lleida şehri, camiden yana en sıkıntı çeken yerlerden biri.

Katalan İslam Konseyi sözcüsü Muhammed Halhoul, “ Cami mevzu ile alakalı problemin dışında kendimi Katalan olarak hissediyorum. Düzgün bir cami odak olur ve orası İslam’a referans olur” diyor. Tüm bunların yanında, Müslümanlar bazı olumlu işaretler almaya başlamış.

Lleida’daki İslam Birliği, belediye ile 50 yıllığına, cami inşa edecek bir arazi kiralamak için anlaşmaya varmış.

Kalatanya’daki koalisyon hükümeti, Aralık ayında bölgesel parlamentolara, yerel hükümetlerin ibadet edilecek yerler ayarlamasıyla alakalı bir duyuru yaptı.

Katolik kilisesi camiye karşı
Bu teklife Katolik kilisesi şiddetle karşı çıkıyor.

Barselona başpiskoposu Luis Martinez Sistach, “ Bir kilise, sinagog ve cami aynı değildir” dedi.

Aralarında Lleida belediye başkanı Angel Ros’un da yer aldığı bir grup, Müslümanların cami yaptırabilmelerine olumlu bakarken, Ros, “ Baskın bir dinimiz vardı ve şimdi birçok din var burada ve bu gerçeğe saygı göstermek zorundayız. Kiliseler orta çağın ve Rönesans döneminde halka yönelik muhteşem yerlerdi. Bugün İspanya’daki her büyük şehrin, büyük bir camisinin olacağı günü görüyorum ” diyor.

Timetürk



Bu haber 402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,836 µs