En Sıcak Konular

Başbakan'dan gençlere tarihi çağrı

18 Mart 2008 17:09 tsi
Başbakan'dan gençlere tarihi çağrı Erdoğan, Türk Milletini tek millet yapan, Türk topraklarını kutsal bir vatan kılan ruhun Çanakkale'de ortaya çıktığını, Çanakkale'de bir milletin uyandığını söylerken şu çağrıyı yaptı...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale zaferinin tarihin eşine az rastlanır en büyük kahramanlık destanlarından biri olduğunu belirterek, ''Çanakkale ruhu göstermiştir ki dünyada bu milletin var oluş iradesini kıracak hiçbir güç yoktur'' dedi.

Erdoğan, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 93. yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ölümsüz kahramanların, aziz şehitlerin manevi huzurunda bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Şehitler coğrafyasında vatan sevgisinin işareti olan Şehitler Abidesi'nin önünde, bu anlamlı törene katılanları saygıyla selamladığını dile getiren Erdoğan, Çanakkale zaferinin, bir milletin bütün yokluk ve imkansızlıklara rağmen yüksek bir ruh ve inançla nasıl canı pahasına vatan topraklarını düşman işgalinden koruduğunu göstermesi bakımından insanlık tarihi içinde çok özel bir yere sahip olduğunu kaydetti.

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

''Bu zafer, tarihin eşine az rastlanır en büyük kahramanlık destanlarından biridir. Gelibolu cephesinde verilen eşsiz mücadele, milletimizin yeniden doğduğu istiklal savaşımızın ve büyük zaferimizin adeta müjdecisi olmuş, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, büyük bir komutan ve lider olarak burada tarih sahnesine çıkmıştır. Vatan topraklarının dört bir yanından gelerek Çanakkale'de işgal kuvvetlerine geçit vermeyen kahramanlar, bizim bugün millet olarak sahip olduğumuz birlik ve beraberliğin ne kadar sağlam temeller üzerine oturduğunu bütün dünyaya en gür sesle ilan etmiştir. Onun içindir ki, ecdadımızın uğruna ölüme koştuğu bu mukaddes topraklar üzerinde, ay yıldızlı bayrağımız sonsuza kadar dalgalanacak, şehitlerimizin aziz hatırası ebediyen Türk Milletiyle birlikte yaşayacaktır.

Çanakkale ruhu göstermiştir ki, dünyada bu milletin varoluş iradesini kıracak hiçbir güç yoktur. Çanakkale'de ortaya konulan bu sarsılmaz vatan sevgisi, bu millet olma bilinci en büyük zenginliğimiz, en büyük gücümüzdür. İnanıyorum ki, o yüksek ruh, o millet olma şuuru, o vatan sevgisi bu topraklar üzerinde ebediyen var olacaktır.''

-''DAİMA YÜCELTMEK DURUMUNDAYIZ''-

Türk Milletinin tarihin zorlu sınavlarından geçerek bugünlere ulaştığını, millet olarak yokluklar içindeyken bile, ''Çanakkale geçilmez'' dedirten sağlam bir inancın ve sarsılmaz bir ruhun mirasçıları olduklarını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Aydınlık geleceğimizin teminatı, dün olduğu gibi bugün de işte bu ruhtur, bu inançtır. Çanakkale zaferi, tarihe sadece geçmişimizin bir aziz hatırası olarak değil, geleceğe yürüyüşümüzün en güçlü ilham kaynaklarından biri olarak da milletimizin hissiyatında son derece önemli bir yere sahiptir.

Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan cumhuriyetimizi temel ilke ve nitelikleriyle geleceğe, dünya milletleri arasında hak ettiği konuma taşımak için mücadele verirken, bizi millet yapan yüksek değerleri canlı tutmak, daima yüceltmek durumundayız. Cumhuriyetimiz, kuruluş felsefesi ve çağdaşlaşma idealleri doğrultusunda çök önemli mesafeler katetmiştir. Daha güçlü, daha müreffeh Türkiye hedefine doğru ilerlerken, önümüzde çok önemli imkan ve fırsatlar bulunduğunu belirtmek isterim. Bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek için Çanakkale'yi geçilmez yapan o ruhu, cumhuriyetimizin üzerinde yükseldiği o duygu birliğini muhafaza etmek zorundayız.''

-''ÇANAKKALE RUHU, İSTİKLAL RUHU''-

Başbakan Erdoğan, Türk Milletinin ortak duygu ve hedefler etrafında buluşmayı, kenetlenmeyi başarmak mecburiyetinde olduğuna ifade ederek, şunları söyledi:

''Bu, her şeyden önce bu vatan, bu millet için canını feda eden kahramanlara karşı borcumuzun gereğidir. Unutmayalım ki, farklılıklarımızın hiçbiri aynı hedefler etrafında kenetlenmemize, cumhuriyetimizin nitelikleri ve ortak değerlerinde birleşmemize mani değildir. Dün cumhuriyetimizin temellerini bu ortak duygu ve hedeflerle atmıştık.

Bugün cumhuriyetimizin ideallerini, vatandaşlarımızın daha iyi bir gelecek taleplerini de ancak bu ruhla gerçekleştirebiliriz. Çanakkale ruhu, istiklal ruhu... İşte bu duygu birliğimizdir.''

-''BU EŞSİZ KAHRAMANLARI ZİYARET EDİN''-

Başbakan Erdoğan, Türk Milletini tek millet yapan, Türk topraklarını kutsal bir vatan kılan ruhun Çanakkale'de ortaya çıktığını, Çanakkale'de bir milletin uyandığını, onun için Çanakkale ruhunun daima diri tutulması ve ilelebet yaşatılması gerektiğini söyledi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bugün milletimizin vefasına, onuruna, vakarına yakışır bir şehitliğe kavuşmanın mutluluğuyla konuşuyorum. Bütün vatandaşlarıma, özellikle gençlere sesleniyorum: gelin, Çanakkale'de şehitler coğrafyasında bu eşsiz kahramanları ziyaret edin. Gelibolu cephesinde, Anafartalar'da, Conk Bayırı'nda tarihin seyrinin nasıl değiştiğini gelin, bizzat yerinde görün. Burada, şehitliğimizin Çanakkale ruhunu temsil eden bir abide gibi nasıl yükseldiğini, nasıl bakımlı, sahipli, modern bir gül bahçesine döndüğünü görün. Bu duyguyu, bu onuru, bu heyecanı her bir vatandaşımın mutlaka yaşamasını arzu ediyoruz.

Gelin, burada hemen yanıbaşımızda cam levhalara yazılı vatan evlatlarının isimlerini okuyun, doğum tarihlerine bakın, nerelerden geldiklerine bakın. Sonra burada yatan isimsiz kahramanlara kulak verin. Onları, kabirlerinden doğrulmuş, şimdi bize kısa künyelerini okurken tahayyül edin. Eminim, siz de benimle aynı sesleri işiteceksiniz. Onların, tek tek yattıkları yerden kalkıp, 780 bin kilometre karelik vatan topraklarının her karışı adına 'burada' dediklerini duyacaksınız. Bütün illeri, bütün ilçeleri, bütün köyleriyle 'Türkiye burada' diye haykırışlarını hissedeceksiniz. O zaman siz de gayri ihtiyari onların önünde selama durup, 'Burada' diyerek, kendi künyenizi okuyacaksınız... İnanıyorum ki, buradan ben değil, biz olarak geri döneceksiniz.''

Başbakan Erdoğan, Çanakkale Savaşları'nı diğer savaşlardan ayıran en önemli özelliğin, kahramanlığın yanı sıra asaletin ve insani değerlerin de ön plana çıkması olduğunu ifade ederek, birbirinden uzak coğrafyalarda yaşayan milletlerin, hazin bir şekilde ilk defa bu cephede karşı karşıya geldiklerini, Çanakkale Savaşları'na katılan Anzak ordusundaki Yeni Zelandalı ve Avustralyalı binlerce gencin, Türk gençleriyle ilk defa bu cephede tanıştığını söyledi.

Erdoğan, Mehmetçiğin, en ağır savaş şartlarında bile karşısındaki düşmanın kendisi gibi bir anne evladı olduğunu unutmadığını, insan onuruna yakışır şekilde davrandığını anlattı.

Başbakan Erdoğan, konuşmasını, Mehmet Akif Ersoy'un, Çanakkale Destanı şiirinden dizeler okuyarak tamamladı.


AA
 



Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,555 µs