Kemalist muhafazakarlığın son kalesi' | " /> Kemalist muhafazakarlığın son kalesi' | "/>

En Sıcak Konular

'Kemalist muhafazakarlığın son kalesi'

18 Mart 2008 16:54 tsi
'Kemalist muhafazakarlığın  son kalesi' Türkiye'de demokratik, özgürlükçü sol düşüncenin önderlerinden Murat Belge Yüzleşme Derneği'nin düzenlediği sohbet toplantısında AK Parti'yi kapatma girişimlerini eleştirerek, "yargı Kemalist muhafazakarlığın son kalesidir" dedi.

Murat Belge, 15 Mart 2008 Cumartesi günü Yüzleşme Derneği’nde düzenlenen “Yüzleşme Sohbetleri”nin Mehmet Altan’dan sonra ikinci konuğuydu. Toplantı salonunu dolduran Yüzleşme Derneği üye ve dostlarıyla söyleşen Murat Belge, gündemdeki konulara ilişkin düşüncelerini paylaştı, değerlendirmeler yaptı. AKP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne dava açılması konusunun damgasını vurduğu söyleşide Belge, “Yargı, Kemalist muhafazakarlığın son kalesi” dedi.

“Yüzleşme Sohbetleri”nin konuğu olarak Yüzleşme Derneği’ne gelen Murat Belge, gündemdeki konulara ilişkin dernek üye ve dostlarıyla söyleşti, gündemdeki konulara ilişkin görüş ve değerlendirmelerini paylaştı. Belge, dinleyicilerin AKP’nin kapatılması istemiyle açılan dava, ordu, yargı, Kemalizm, solun durumu ve Kürt sorunu konularında yoğunlaşan sorularını yanıtladı.

"İktidarda AKP’nin yerinde sosyalist bir parti olsaydı daha beter bir durum olurdu” diyen Murat Belge, “çünkü Müslümanları sosyalistler kadar tehlikeli görmüyorlar” dedi. Rejimin paranoya üzerine kurulu bir yapı olduğunu belirten Belge, “önceleri komünizm tehlikesi, sonra bölücülük, sonra da irtica tehlikesi üzerinden sürdürülen paranoyalar olduğunu” söyledi. “Olup bitenleri sakin, soğukkanlı değerlendirmek çok zor” diyen Belge, “darbe yapmak için koşulların elverişli olmadığı” şeklindeki görüşlere karşı çıkarak “faşistler zeki olmak zorunda değil” dedi. Darbe yapmanın kolay olmadığını belirten Belge, “yine de pazartesi günü neler olabileceğini bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki yargı ve rejime ilişkin ayrıntılı değerlendirmeler yapan Murat Belge, “Amerika’da da anayasa mahkemesi var, ama onun görevi tüm zamanlarda demokrasinin ruhunu korumak. Bizdeki Anayasa Mahkemesi deyince ise benim aklıma Yekta Güngör Özden’in başkanı olduğu Anayasa Mahkemesi’nin Kenan Evren’in önündeki duruşlarını gösteren fotoğraf geliyor” dedi. Türkiye’nin bir hukuk devleti olmaktan ziyade bir “yasa devleti” olduğu tespitini yapan Belge, “vatan söz konusuysa hukuk teferruattır” şeklinde bir anlayışın hakim olduğuna dikkat çekti.

“Sağ partiler öteden beri halka daha yakın oldular” sözleriyle sol-sosyalist partilerin halktan uzak kaldıklarını belirten Belge, bu durumun günümüzde de devam ettiğini vurgulayarak “AKP ezilenlerin partisi değil, ama ezilen halka en yakın duran parti” dedi. AKP’nin Italyan sol siyasetbilimci Gramschi'nin anlayışıyla yönettiğini söyleyen Belge, “bir adım ileri, iki adım geri şeklinde yürütüyorlar ülkeyi” şeklinde konuştu. “Ancak son durum, yeni bir durum. Artakalanları bir araya getirerek ilerlemek zorundayız” dedi. Demokrasi mücadelesini bir “siper savaşı” olarak niteleyen Belge, ancak adım adım ilerlenebileceğini söyledi.

Kürt sorunu hakkında da değerlendirmeler yapan Belge, Kürtlerle Türklerin her şeye rağmen birbirlerine düşman olmadıklarına dikkat çekti. Bunun sorunun çözümü için büyük avantaj oluşturduğunu ifade eden Murat Belge, tırmandırılan milliyetçilik üzerinde de durarak, “bence Kürtler daha barışçı ve bu çok önemli” dedi.

Konuşması boyunca Türkiye’nin sorunlarıyla yüzleşmesinin önemi üzerinde duran Belge’nin konuşması, alkışlarla sona erdi.

www.yuzlesmedernegi.org



Bu haber 943 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,106 µs