En Sıcak Konular

DTP: 'Dava demokrasi ayıbıdır'

18 Mart 2008 16:25 tsi
DTP: 'Dava demokrasi ayıbıdır' DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmasında AK Parti'ye yönelik kapatma girişimini sert bir dille eleştirerek, 'hukuk elitlerin ideolojik aracı olamaz' dedi. Türk, konuşmasında Çanakkale şehitlerini de andı.

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, ''Türkiye'de artık hukuk kazansın, demokrasi kazansın. Darbeci gelenekler üstün çıkacağına milyonların oyuyla temsil edilen bu Parlamento galip çıksın'' dedi.

Türk, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmaya, "Kürtlerin, Türklerin ve Anadolu'da yaşayan bütün halkların omuz omuza mücadele vererek kazandığı Çanakkale Savaşı'nın yıldönümü dolayısıyla, emperyalizme karşı verilen tarihi savaşta şehit düşen binlerce insanın abidesi önünde saygıyla eğiliyorum" diyerek başladı.
 
Kürt sorununun çözümü konusunda, hükümetin gerçekçi bir inisiyatif başlatması gerektiğini kaydeden Türk, "Bu sorunun Meclis çatısı altında, herkes tarafından açık bir şekilde tartışılarak çözüm yolunun aralanmasının zamanı gelmiştir. Hiçbir milliyetçi, ırkçı söylem ve tehdit artık bu süreci engelleyemez. Bu tür tehditleri savuranlar, ülkeyi yeni bir kaosun içine çekmek isteyenlerdir. Cumhuriyet tarihinin bu en büyük sorununu bu Meclis çözecektir" dedi.
 
Son günlerde, "Seçkinci cumhuriyet anlayışının yeni bir anti-demokratik girişiminin" konuşulduğunu söyleyen Ahmet Türk, "Artık kimsenin ciddiye almadığı ve gayri ihtiyari olarak gülünç olarak karşıladığı bir müdahaleyi yaşıyoruz. Karl Marks, 'Tarih bir kere tekerrür ederse trajik, ikinci kere tekerrür ederse komik olur' demiş. Hakikaten bu komikliğe ve küçülmeye artık dur demenin zamanı gelmiştir" diye konuştu.
 
"Hukuk, ideolojik olamaz"
 
Türk, Danıştay Başsavcısı'nın darbeyi ve idamları meşrulaştıran ve öven yaklaşımının ardından Yargıtay Başsavcısı'nın AK Parti'ye karşı kapatma davası açtığını anımsatarak, "Hukuk, ideolojik olamaz. Hukuk, seçkinlerin ideolojik dogmalarının aracı haline getirilemez. Hukuk, düşüncesi ve siyasi yaklaşımı farketmeksizin herkes için, bütün vatandaşlar için hukuktur" dedi.
 
DTP Grup Başkanı, "Türkiye, geçmişin darbeler ve müdahaleler ülkesi olmayacaktır. Ve hiçbir darbeyi ve müdahaleyi eleştirmemiş olan mevcut ideolojik hukuk anlayışı, bu kez yavaş yavaş kendini toparlamaya çalışan Türkiye demokrasisini alt edemeyecektir" diye konuştu.
 
Ahmet Türk ayrıca, "Hiçkimse bundan medet ummasın. Türkiye'de artık hukuk kazansın, demokrasi kazansın. Darbeci gelenekler üstün çıkacağına, milyonların oyuyla temsil edilen bu parlamento galip çıksın" dedi.
 
"Davayı demokrasi ayıbı olarak görüyoruz"
 
AK Parti hakkında açılan kapatma davasıyla Türkiye'nin gündeminin eğiştirildiğini belirten DTP Grup Başkanı Türk, hakkında kapatma davası açılan bir parti ve siyaset yasağı istenen partililer olarak bizler, AKP hakkında açılan bu kapatma davasını demokrasi ayıbı olarak görüyoruz. Bu ülkede her siyasi parti şiddete başvurmamak koşuluyla her görüşü ifade edebilmeli" dedi.
 
"Zaten birbirinden farklı partilerin olmasının anlamı da budur. Her şeyden önce farklılıklara tahammül gerekir" diyen Türk, "Her düşüncenin, her siyasi görüşün önüne engel, set oluşturulacaksa bu, ülkeyi geliştirmeyeceği gibi, sorunların çözüm aracı olan siyaseti de devre dışına iter. Gerek partimiz DTP gerekse de AKP hakkında açılan kapatma davası, sivil siyaset alanının daraltılması çabasının bir ürünüdür" şeklinde konuştu.
 
Ahmet Türk, "Atanmışlardan oluşan elit-bürokratik yapı, İttihat ve Terakki yönetiminden bugüne kadar, kendisini hep bu ülkenin sahibi olarak görmüş ve siviller, seçilmişler üzerinde bir vesayet oluşturmuştur" dedi.
 
Türk, kapatma davalarıyla, "Sizin siyaset sınırlarınızı biz belirleriz. Bunun dışına çıkamazsınız. Devletin ideolojisinin, ali çıkarlarının dışına çıktığınızda kapatırız, siyaseti yasaklarız" mesajlarının verildiğini ileri sürdü.
 
Ahmet Türk, "Partimiz hakkında kapatma davası açıldığında sesi çıkmayanlar şimdi demokrasi havarisi kesiliyor. Sanki yüzde 47 oy alan bir parti kapatılamaz, ancak yüzde 5 oy alan bir kapatılabilir. Böyle birşey olabilir mi? Ne yazık ki DTP'yi hedef haline getirerek, kapatma davasının açılmasını tetikleyen AKP'nin kendisi de aynı akıbete uğramıştır" diye konuştu.
 
"Kürt sorunu çözülmeden demokrasi gelişemez"
 
Türkiye'de sivil siyasetin gelişmesinin önündeki en önemli engelin Kürt sorunu olduğunu ileri süren Türk, "Türkiye'de Kürt sorunu çözülmeden, gerçek demokrasinin gelişmesi de mümkün değil. Türkiye gerçek bir demokrasiye kavuşmayınca da partiler kapatılır, aydınlar susturulur, barış talep edenler meydanlarda coplanır, gazeteler kapatılır" dedi.
 
Ahmet Türk, "AKP hakkında açılan kapatma davası şunu açıkça göstermiştir; demokrasi herkese lazım. AKP eğer Kürt sorununu bir fırsat olarak değerlendirip, sivil demokratik bir çözüm süreci başlatsaydı, bu demokratik bir değişimve dönüşümü de beraberinde getirecekti" dedi.
 
DTP Grup Başkanı Türk, sivil anayasanın bir an önce Meclis gündemine getirilmesini, yapılacak düzenlemeyle parti kapatmaların önüne geçilebileceğini belirterek, bu yöndeki değişikliği destekleyeceklerini sözlerine ekledi.

cnnturk.com



Bu haber 157 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,950 µs