En Sıcak Konular

AKP'yi kapatma operasyonunun arka planı

18 Mart 2008 16:38 tsi
AKP'yi kapatma operasyonunun arka planı Mahir Kaynak'a göre AKP'yi kapatma davası iyi hazırlanmış bir operasyon. Laikliğe karşı eylemler işin kılıfı. Peki parti kapansa bile AKP iktidarına son verebilecekler mi?

Mahir Kaynak / Star 
 
AKP’yi kapatma davasının laikliğe karşıt eylemlerinden dolayı açılmadığını, bunun iyi hazırlanmış bir operasyon olduğunu düşünüyorum. Gerçeği anlamak için partinin kapatılmasının hangi sonuçları doğuracağını irdelemek gerekir.

Kapatma AKP iktidarına son vermeyecektir. Aynı kadroların kuracağı yeni parti, muhtemelen yeni katılmalarla, eskisinden daha güçlü biçimde iktidarını sürdürecektir. Ancak Sn. Tayyip Erdoğan’ın yasaklanması bu partinin yönünde ve Türkiye’nin dünyadaki yerinde önemli farklılıklar yaratacaktır. Devletle halkı birbirine yaklaştıran politikalar yerini çatışmaya bırakacak, partinin kapatılmasının halkta ve parti kadrolarında yaratacağı travma bu gerginliği besleyen önemli bir etken olarak kullanılacaktır.

Sn. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yasaklılar listesine dahil edilmesi fiili hiçbir sonuç yaratmamasına ve onun konumunu değiştirmemesine rağmen mağdurların en önünde görünmesine neden olacak ve yeni siyasi hareket onun manevi önderliğinde oluşturulacaktır. Bu nedenle operasyon bir siyasi hareketi değil onun liderini tasfiye etmek amacına yöneliktir ve sonuç olarak hareket ona yöneltilen ve haksız olduğuna inanılan bir eylem nedeniyle ivme kazanacak ama bugüne kadar onu yönlendiren lideri tasfiye edilmiş olacağı için ideolojisinde değişme olmayacak ama izlediği politikalar farklılaşacaktır.

Operasyonun başladığı tarih MHP’nin baş örtüsü sorununu gündeme getirdiği ve AKP’yi bu sürece katılmaya zorladığı zamandır. Zaten cumhurbaşkanlığı seçimindeki tavrı da bu politikanın bir parçasıdır. Baş örtüsü konusundaki aktif tavrına rağmen herhangi bir müeyyideyle karşılaşmaması ve eleştirilmemesi ilginçtir.

Olayı önce sebeplerine bakıp sonra nasıl sonuçlar doğuracağını değerlendirirseniz laikliğe karşı eylemlerin bu durumu yarattığını düşünürsünüz. Benim metodum farklıdır ve önce herhangi bir davranışın hangi sonuçları doğuracağını araştırırım ve bu sonucun kimin tarafından istenebileceği sorusuna cevap ararım. Bu nedenle kapatmanın gerçekleşmesi halinde nasıl bir sonuçla karşılaşacağımızı ve bu sonuca hangi nedenlerle ulaşılmak istendiğini sorguluyorum.

Parti içindeki kişiler bu sonuçları istememiş olabilir ve süreci üzüntüyle karşılayabilir. Ancak sonuçlar bazı kimselerin elenmesi diğerlerinin önünün açılması biçiminde olacaktır. Yeni önderler, büyük bir mücadelenin kahramanları haline gelecekleri için, parti içinde ve toplumda daha etkili bir konuma gelebilir. Bu nedenle izleyecekleri politikada daha güçlü olmaları beklenir. Darbe sonrasında oluşan siyasi hareketlerin büyük bir ivme kazanmasının bu durumla çok benzeştiğine işaret etmek isterim.

Bir sorunu cevabını bulmayı da okuyucuya bırakıyorum: Sn. Cumhurbaşkanı Gül’e neden Gülen cemaatine yakınlık göstermesi gerekçesiyle yasak istenmekte geçmişteki birçok sözleri gündeme bile getirilmemektedir? Bu sözler bir itham değil bir meraktır.

Hayatım ülkemize yönelik tüm operasyonların gerçekleştiğini görmekle geçti. Hiç değilse bu sefer başarısız olsunlar diyorum ama çok fazla ümitli değilim.



Bu haber 1,606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,089 µs