Avrupa'da yasak tarlalarımızda serbest | " /> Avrupa'da yasak tarlalarımızda serbest | "/>

En Sıcak Konular

Avrupa'da yasak tarlalarımızda serbest

18 Mart 2008 16:20 tsi
Avrupa'da yasak tarlalarımızda serbest AB’nin toplattığı tarım ilaçları, Türkiye'de yüksek oranlarda kullanılıyor. Türkiye’de insanlar yediklerinin nasıl yetiştirildiğini sorgulamıyor.

Avrupa’da toplatılan ilaçlarla zehirleniyoruz

Türkiye’de 2006 yılından beri en fazla kullanılan tarım ilaçlarından üçü Avrupa Birliği ülkelerinde piyasadan çekilmesine rağmen Türkiye’de kullanılmaya devam ediliyor. İlaçların çoğu, zehirli maddeler içerdiğinden, kanser yapma ve iç salgı bezlerini olumsuz yönde etkileme riski taşıyor.
Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafiz Delen, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından düzenlenen “Güvenli Gıda Gündemi’’ toplantısında, tarım ilaçlarının, bilinçli ve kontrollü kullanıldığında önemli etki gösterdiğini, verdiği hızlı sonuçla bitki gelişiminin isteğe uygun biçimde yönetilebilmesini sağladığını; bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımı durumunda ise, çevre kirliliği, sağlık sorunları ve tarım ürünü ihracatı gibi alanlarda olumsuzluklara yol açtığını söylüyor.
GÜVENİLİRLİK BİLİNMİYOR • 1979 yılında Türkiye’de tarım ilacı tüketiminin sekiz bin 396 ton olduğunu, bu rakamın 2006 yılında 18 bin 258 tona yükseldiğini, 27 yılda yüzde 117’lik bir artışın yaşandığını bildiren Prof. Dr. Delen, hektar başına düşen etkili madde oranının bir kiloya yaklaştığını ifade etti. Bu rakamın AB üyesi ülkelerdekine oranla çok az olduğuna değinen Prof. Dr. Delen, “Tarım ilaçlarını en az kullanan Belçika ve Finlandiya’da bunlar hektar başına 2,2 kilo dolayında kullanılıyor. Türkiye’de yıldan yıla zehirli tarım ilaçları kullanımı artmakta, zehirsiz ilaçların tüketimi ise azalmaktadır. Ülkemiz insanı tükettiği gıdaların ne kadar güvenliği olduğunu bilmemektedir. Oysa gelişmiş ülkelerde yiyeceklerin güvenliği, tarım ilacı kalıntılarıyla bulaşıklık durumları analizlerle saptanmakta, gerekli önlemler alınmakta ve tüm sonuçlar yayın yoluyla topluma duyurulmaktadır” dedi.
VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

 Delen, bu durumun ihracatı da olumsuz etkilediğini kaydetti:  “Kullanılan tarım ilacı miktarının fazlalığı nedeniyle AB’ye ihraç edilen ürünlerdeki kalıntı oranı artış gösteriyor, özellikle 2003 yılından sonra AB tarafından uygun bulunmayan ürün sayısında büyük artış yaşanıyor.”
Prof. Dr. Nafiz Delen “Tarım ilacı ruhsatlandırma biçimi’’ ve “Tarım ilacı bayilik sistemi’’nin yeniden planlanmasını ve kontrollü tarıma geçilmesini önerdiği konuşmasının sonunda özellikle bebek ve çocukların tüketeceği gıdalarda sürekli  ve periyodik analizlerin yapılmasını ve alınan sonuçların kamuoyuna duyurulmasını istedi. 

Taraf



Bu haber 409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,701 µs