En Sıcak Konular

En büyük tepki Merkel'den

18 Mart 2008 15:26 tsi
En büyük tepki Merkel'den AK Parti'ye açılan kapatma davasına dünyadan çeşitli tepkiler geldi. AB, demokrasi ilkelerine aykırı olduğunu bildirirken, ABD, seçmen iradesine saygı gösterilmesini istedi

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis, "Bir Avrupa Konseyi üyesi ülke olan Türkiye'de, yasayla bir siyasi partinin yasaklanabileceğini öğrenmek endişe verici. Demokraside, politik konular oyla ve hükümet politikalarıyla kararlaştırılır. Politik inançlar ise parlamento ve medyada açık tartışma konusudur" dedi.

DEMOKRASİYE AYKIRI

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, davanın Avrupa demokrasinin ilkelerine aykırı olduğunu söyledi. Davanın, AB sürecini etkileyip etkilemeyeceği yönündeki bir soruya Rehn, "Bu davanın Avrupa toplumunun demokratik prensiplerine uygun olduğunu söylemek güç" dedi.

ENDİŞELİYİZ

Alman hükümet sözcü yardımcısı Thomhas Steg, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açtığı davayı "anlaşılmaz" bulduğunu ve bu kararı endişeyle karşıladığını açıkladı. Steg, "AK Parti oyların yüzde 47'sini alarak açık bir şekilde en güçlü parti olarak ortaya çıkmıştır" diye konuştu. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, davayı "anlayışla karşılamadığını" belirtti.

Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth kapatma davasını eleştirerek “Türkiye'de AK Parti'nin yasaklanması konusunda bir iddianame sunulmasını gülünç buluyorum. Beğenen olusun, olmasın Avrupa'da bu kadar iyi seçim sonucu alan parti yok” dedi.

SEÇMEN İRADESİNE SAYGI

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Matt Bryza, demokrasilerde, ülkenin siyasi geleceğini seçmenlerin belirlediğine, geçen sene yapılan seçimi, AK Parti'nin kazandığına vurgu yaptı. ABD'li ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan diğer bir açıklamada da "Seçmenlerin 2007'deki iradesine saygı gösterilmeli" denildi.

ALBRIGHT: ŞAŞIRDIK

ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, AK Parti'nin daha yeni seçim kazandığını, halkın çok açık şekilde kararını verdiğini söyledi. Gül ile Erdoğan'ı yakından tanıdığını vurgulayan Albright, "Türkiye'nin içişlerine karışmak istemem ama halkın iradesini nasıl alaşağı edebilirler? Halkın mesajı çok açık" dedi.

Yeni şafak



Bu haber 220 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,735 µs