En Sıcak Konular

Ekonominin patronu uyardı

18 Mart 2008 15:20 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, küresel krizlerin çok daha hızlı çıkıp, yayıldığı günümüzde ilave krizlerin üretilmemesi konusunda tüm tarafların daha hassas olmasını istedi.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Avrupa Birliği'nin ortaklaşa yürüttüğü ''Sürdürülebilir Kalkınmanın Sektörel Politikalara Entegrasyonu'' projesi kapsamında, ''Sürdürülebilir Kalkınma Günleri'' konulu etkinlik Ankara'da Swiss Otel'de gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılışında konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ekren, dün ''küresel türbülans'' nedeniyle Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmelere değinerek, ''Bu süreçte ulusal düzeyde ilave belirsizliklerin, ilave istikrarsızlıkların ve ilave krizlerin üretilmemesi konusunda tüm tarafların ekonomik karar alma ve yorumlama sürecinde yer alan tüm kurum ve kuruluşların daha dikkatli, daha hassas olması özel bir önem taşır'' dedi.

Türkiye ekonomisinin eskisine oranla daha korunaklı, daha güçlü, güvenli bir liman ve yükselen yıldız olduğunu belirten Ekren, Türkiye ekonomisinin olası dalgalanmaların kalıcı etkisini hızla ortadan kaldıracak bir yetkinliğe sahip olduğunu kaydetti.

Ekonomik yapı ve ilişkiler sisteminin mimarisine yönelik herhangi bir değerlendirme hatası yapıldığında ortaya çıkan sonuçların gerçekten çok dramatik olabileceğine dikkat çeken Ekren, şöyle devam etti:

''Mimari içinde değişik faktörler elbette olacaktır. Mimari doğrudan ya da dolaylı etkileyebilecek hususlar da biri ekonomi ve hukuk ilişkisidir. Diğeri toplumsal etik değerlerdir. Bir diğeri toplum değer yargılarıdır ve sonuncusu da siyasi sistemin kendisidir.

Ortaya çıkan sonuç milli iradenin oluşumunu sağlayarak, demokratik bir devlet ve toplum düzeni içinde ülkemizi çağdaş medeniyet seviyesine çıkartma amacı sadece ekonomik yönetimin değil, ekonomik yapı ve ilişkiler sisteminin mimarisine doğrudan ya da dolaylı etki yapabilecek kamu kurum ya da kuruluşlarının izlemesi, değerlemesi ve yorum yapması son derece kritiktir.

Ekonomik performansın artışı ya da azalışı, demokratikleşme, özgürlüklerin artırılması, yönetişim kalitesi arasında yoğun ve karmaşık bir ilişkiler sistemi bulunmaktadır. Küresel ekonominin içinde bulunduğu süreçte ekonomik performansı doğrudan ya da dolaylı etkileyebilecek kurumlar arası bağımsızlık, eşgüdüm, işbirliği dengesinin önemini son derece kritik hale getirmektedir. Bu denge demokratik piyasa ekonomilerinde daha güçlü, daha dengeli ekonomik ve toplumsal yapının sürdürülmesinde alternatif maliyetleri, ulusal etkinliği ve verimliliği ciddi oranda etkilemektedir. Ekonomi-siyaset-hukuk arasında son derece hassas ilişki var. Tarafların her birinin ekonomik mimariyi etkileyecek bir karar alırken, yeterli analiz nosyonuna sahip olma sorumluluğu vardır. Ekonomi-siyaset ve hukukun birisinde ortaya çıkabilecek belirsizlik veya istikrarsızlık diğerini hızla etkilemektedir. Türkiye yeni bir belirsizlik ve istikrarsızlık gelişme sürecini olumsuz yönde etkiler.''

Haber 10



Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,774 µs