En Sıcak Konular

Deniz Baykal ne demek istedi?

18 Mart 2008 15:07 tsi
Deniz Baykal ne demek istedi? Partisi'nin grup toplantısında konuşan Deniz Baykal, parti kapatılmasına karşı olduğunu söylerken, davayı açan Savcı Yalçınkaya'ya da sahip çıktı. Baykal'ın konuşmasında "Siyaset işlemezse hukuk var, hukuk işlemezse ne var?" şeklindeki sorusu ise "B

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal partisinin grup toplantısında konuştu. AK Parti'nin çoğunluğuna dayanarak dayatmacı bir polikita takip ettiğini savunan Baykal, Cumhurbaşkanlığı seçiminde bunu yaptığını, daha sonra da buna devam ettiğini ileri sürdü. "Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nda bunu yaptı, türbanda bunu yaptı" diyen Baykal, bu çalışmalar yapılırken kimsenin görüşünün alınmadığını savundu.

"İktidar yasayı okumadınız dediği halde, sendikaları suçladığı halde yasayı geri çekmek zorunda kaldı" ifadelerinde bulunan Baykal, "Keşke bunu cumhurbaşkanlığı seçiminde yapmasalardı, Anayasa'da yapmasalardı, türbanda yapmasalardı" diye konuştu.

BU DEMOKRASİ TÖKEZLEMESİDİR
AK Parti'nin kapatılması talebine değinen Baykal, "İktidar partisine kapatılması gerekçesiyle dava açılması demokrasi tökezlemesidir. Son derece üzüntü verici bir durumdur. Biz siyasi parti kapatılmasını yaşamış olarak bilen biriyiz. CHP'nin kapatılmasıyla ilgili iddianame yoktu. İhtilal yapmış 5 kişinin keyfi uygulamasıdır. Mahkemeye çıkmadan, tek taraflı bir emirnameyle partisi kapatılmış insanlarız. O acıyı hepimiz biliriz. Hak yasağının ne olduğunu da iyi biliriz. Hiç bir yolsuzluk, hukuksuzluk yokken, siyaset yasağının getirilmesinin ne demek olduğunu biz kendi yaşamımızdan biliriz. O nedenle hiç bir partinin kapatılmasından seviç duymamıyız." dedi.

İktidarın çatışmacı yaklaşımı sonucunda iddianamenin hazırlandığını ve buna Anayasa Mahkemesi'nin nasıl yaklaşacağını bilmediğini söyleyen Baykal, yaşananın milli iradeyle hukukun çatışması olmadığını, çoğunlukla hukukun çatışması olduğunu savundu. Milli iradeyi tarif eden Baykal, "Milli irade bir ülkenin tamamını kapsar. Burada öyle değil. Burada çoğunluğun hukukla çatışması var" dedi.

SAVCIYA SAHİP ÇIKTI
CHP Lideri Deniz Baykal parti kapatılmasına karşı çıkarken diğer taraftan AK Parti'ye kapatma istemiyle dava açan Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'ya sahip çıktı. İddianameyi kişisel görüşleri doğrultusunda hazırlamadığını savunan Baykal, "Kişisel görüşleri ile hazırlamış olsa hepimiz üzerine gidelim." dedi. 4 partinin aynı iddialarla kapatıldığı hatırlatmasında bulunan Baykal, "Bu savcı kişisel hareket ediyor, diğerleri de mi kişisel hareket etti" diye sordu.

"Çatışmanın bir tarafında Anayasa var diğer tarafta siyasetin uygulamaları zihniyeti var" diyen Baykal, "Parlamentonun elinde hukuku yapma yetkisi var. Madem böyle bir çatışma var. O zaman hukuku siyasete uygulayalım yaklaşımı var." iddiasında bulundu.

HUKUK İŞLEMEYİNCE NE VAR?
AK Parti'nin 2002'de iktidara geldiğinde parti genel merkezini ziyaret ederek uyarılarda bulunduklarını hatırlatan Baykal, uyarılarına uyulmadığını ve bu günlerin geldiğini savundu. "Hukuk görevini yapıyor." diyen Baykal sözlerini şöyle sürdürdü: "Hukuk işletilmezse, işlemezse sanmayın ki sorun çözülecek. Onlar sübap, siyaset işlemeyince hukuk var, hukuk işlemeyince ne var? Bazıları teslim alacağız diyor. Tavsiye etmeyiz. Bunlar Türkiye için iyi değil, teslim alanlar için iyi değildir."

HUKUK VARSA VAR, YOKSA YOK
Demokrasilerde hukukun önemine değinen Baykal şunları söyledi: "Kendinize göre hukuk yapmaya çalıştığınızda demokrasinin dışına çıkmış olursunuz. yüzde 46 oy almış bir parti kapatılır mı? Hiç bir parti kapatılmasın. Hangi oy düzeyinde nasıl hukuk işleteceğiz? 'Yüzde 17'in üzerinde olanı kapatmayalım, altında olanı kapatalı mı?' diyeceğiz. Zengine ayrı fakire ayrı hukuk mu işleteceğiz? Hukuk varsa var, yoksa yok. Sayın Başbakan DTP sözkonusu olunca, 'Yargıya intikal eden konuları konuşmak uygun olmaz' diyor. Şimdi yargıya en büyük hakaretleri Sayın Başbakan kendisi ediyor."

KAPATILMASINI KENDİLERİ İSTİYOR
AK Partililerin bizzat kendilerinin kapatılmayı istediğini savunan Baykal, DTP'nin kapatılması davasında ve AK Parti'ye açılan davanın ardından Başbakan Erdoğan, Meclis Başkanı Toptan, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve Cemil Çiçek'in yaptığı ayrı ayrı açıklamaları hatırlattı.

8 Sütun



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,151 µs