En Sıcak Konular

Sarkozy yerel seçim şokunda

18 Mart 2008 10:04 tsi
Sarkozy yerel seçim şokunda Sarkozy'le başlayan ivme sürmedi, yerel seçimleri Sosyalistler ezici zaferle kazandı...

İktidar partisi UMP, Nicolas Sarkozy'nin iki turlu cumhurbaşkanlığı seçimini yüksek oyla kazanması sonrası ivmeyi sürdüremedi. Yerel seçimler, ülkenin en yetkili koltuğunu Sarkozy'ye kaptıran Sosyalistlerin zaferiyle sonuçlandı. Katılım oranının ikinci turda da yüzde 65 gibi rekor düzeyde düşük olduğu bu seçimler sonrası Sarko'nun kabinede değişikliğe gitmesi bekleniyor.

OĞLU MECLİSE GİRDİ

Ülkenin en büyük 10 kentinden 7'sinde, nüfusu 100 binden fazla olan 37 kentin 25'inde yönetimi muhalif partilere kaptırdı. İlk turda yüzde 50 barajını geçen olmazsa, en çok oy alan iki adayın ikinci turda yarıştığı yerel seçimler için birçok bakan da aday olmuştu. Yasaların belediye başkanlığı ve kabine görevini birlikte yürütmeye izin verdiği ülkede kabineden aday olan 22 bakandan 18'i kazandı. Sarko'nun oğlu Jean da babasının eski belediye başkanı olduğu Neuilly Sur Seine semtinde belediye meclisine girdi. Seçimle ilgili ülkenin önde gelen sol eğilimli gazetesi Liberation, "Biri cumhurbaşkanına kaybettiniz demeli" diye yazdı. Le Monde gazetesi hükümetin sağ, yerel yönetimlerin ise sol partilerde olması durumunu "evlenmeden birlikte yaşamaya" benzetti.

10 AYDA KARNE ZAYIF

Cumhurbaşkanlığını kazanmasından sadece 10 ay sonra yapılan yerel seçimlerde bu kadar ağır yenilgi almasının kötü bir karne olduğu vurguları yapılan haberlerde "hükümette küçük de olsa bir kabine değişikliğine gitmesinin beklendiği" vurgulandı. Bu tablo üzerine Sarkozy'nin danışmanlarının olaya el attığı konuşuluyor.

SARKO'YA ÜÇ TAKTİK

Basına göre Fransa liderine ilk olarak "cumhurbaşkanı gibi olması", yani eşi Carla ile sık sık samimi pozlarda ortalarda görünmemesi, spor kıyafetleriyle poz vermemesi gibi öneriler getirildi. İkinci tavsiye, bölgeler ve diğer kentlere daha fazla ziyaret düzenlemesi oldu. Son olarak da Sarko, ABD modeli haftalık brifing verdirdiği sözcüsü David Martinon'u kovdu.

130 Türk kökenli adayın 52'si kazandı

CUMHURBAŞKANI Sarkozy ve partisinin ağır yenilgi aldığı yerel seçimlerde, Türk kökenli 130 adaydan 52'si yarışı kazandı. Belediye başkan yardımcılıklarına ve meclis üyeliğine seçilen Türk adaylar, özellikle ülkenin kuzeydoğusundaki Alsace ve başkent Paris bölgelerinde başarı elde etti. Paris'in 15. bölgesinde Sarkozy'nin partisinden aday olan Agnus Evren, yeniden belediye başkan yardımcısı oldu. Strasbourg'da, Nili Günbay, Derya Topal ve Şaban Kiper kent tarihinde ilk kez Türk kökenli meclis üyesi oldu. Cenon kasabasında Mustafa Yıldız meclis üyeliğine seçildi. Sağcıların kalesi olarak bilinen Montainer ve Nogent Sur Oise'de ilk turda büyük bir oy alan Celin Yeşilmen ile Berfin Bilmez'in (sağda) Sosyalist Parti'den seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Trafiği çözdü Paris'i yine aldı

FRANSA'NIN 3 milyon nüfuslu başkenti Paris tercihini yine Sosyalist Partili Belediye Başkanı Bertrand Delanoe'den yana kullandı. En yakın rakibi Jean Tiberi karşısında yüzde 57.7 oy alan Delanoe, 2001'den bu yana görevde. Tunus doğumlu ve göçmen bir babanın oğlu olan Başkan Delanoe, 1999'da eşcinsel olduğunu açıklamış, belediye başkanı seçildikten bir yıl sonra bıçaklı saldırıya uğramıştı.

HEDEFİ CUMHURBAŞKANLIĞI

Seçimi kazanmasındaki en büyük etkenin, trafik ve hava kirliliğinin çözümüne ilişkin önemli projeler sunması olduğu yorumu yapılıyor. Seine nehri kıyısına taşıma kumla plaj yaptırması olumlu eleştiri almıştı. Yeni hedefinin 2012'de cumnurbaşkanlığı aday lığı olduğu söyleniyor.

18 bakan, belediye görevine seçildi

SEÇİMLERE katılan bakanların bir kısmının çuvallaması Sarkozy kabinesine olan güvensizliği gözler önüne serdi. Yerel seçimlerde aday olan hükümetin 22 bakanından dördü kaybetti, 18'i kazandı. Eğitim Bakanı Xavier Darcos, Kültür Bakanı Christine Albanel, İnsan Hakları Bakanı Rama Yade ve Ekonomi Bakanı Christine Lagarde kaybeden bakanlar oldu.

MÜSLÜMAN BAKAN SEÇİLDİ

Başbakan François Fillon, Adalet Bakanı Rachida Dati, Sarkozy hükümetinin sosyalist kökenli Devlet Bakanı Jean Marie Bockel Mulhouse ise yerel seçimde adaylıklarını koydukları bölgelerde kazanan isimler oldu. Adalet Bakanı Dati, UMP listesinde ilk sıradaki adaydı. Dati, Paris'te "zengin burjuva bölgesi" olarak anılan ve seçmeni de sağcı olarak bilinen 7'nci bölgeden başarıyla çıktı. Yüzde 57,7 oranında oy alarak semtin belediye meclisine girdi.

Aktif haber



Bu haber 218 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,577 µs