En Sıcak Konular

BM: "Kıbrıs'ta çözüm için ivme"

18 Mart 2008 09:43 tsi
BM: BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kıbrıs sorununun çözümü için uluslararası toplumun ''ivme ve fırsat penceresini'' yakalaması gerektiğini söyledi.

Ban, BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle yaptığı aylık toplantıdan sonra gazetecilere açıklamasında, aralarında Kıbrıs da olmak üzere bir dizi konuyu Konsey üyeleriyle ele aldıklarını söyledi.

Genel Sekreter Ban, Yunanlı bir gazetecininin Kıbrıs konusunda bir sonraki adımın ne olması gerektiği yönündeki sorusu üzerine, Kıbrıs Rum kesiminde Dimitris Hristofyas'ın lider olarak seçilmesi ve adada çözüm istemesinin ardından, uluslararası toplumun sorunun çözümü için "bir ivme ve fırsat penceresi" yakalaması gerektiğini ifade etti.

Senegal'de katıldığı İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) toplantısı sırasında KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüştüğünü hatırlatan Ban, Talat'ın da kendisine adada yapıcı diyaloğa girme isteğini ifade ettiğini vurguladı.

Ban bu kapsamda, siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe'yu, adada ilgili tüm taraflarla diyaloğa girme amacıyla, değerlendirme heyeti başkanı olarak Kıbrıs'a göndermeye karar verdiğini söyledi.

Ban "Umarım bu konuda gelişme olur ve Avrupa'nın uzun zamandır devam eden bu meselesinde iyi bir hamle yapabiliriz" diye konuştu.

İslam korkusu...

Genel Sekreter Ban, gazetecilerin "İslam korkusu"yla (İslam fobisi) ilgili soruları üzerine ise, İslam korkusu teriminin kullanımının sona ermesini umduğunu ve Müslümanlara olumsuz bir imaj yakıştırılmaması gerektiğine inandığını belirtti.

BM'nin bu konuda Medeniyetler İttifakı girişimini başarıyla yürüttüğünü anımsatan Ban, bu tür girişimlerin uluslararası toplumun değişik kültürler, dinler, düşünce sistemleri ve gelenekleri anlaması ve saygı duymasına yardımcı olduğunu belirtti.

Konunun İKT toplantısında da ele alındığını anlatan Ban, pek çok Müslüman ve Arap liderin bu konuda endişeli olduklarını ve sorunun diğer dünya liderleriyle yakın diyalog ve işbirliğiyle çözülmesini istediklerini ifade ettiklerini bildirdi.

CNNTÜRK




Bu haber 215 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,031 µs