En Sıcak Konular

İsrail'den İzmir EXPO-2015'e destek

17 Mart 2008 22:05 tsi
İsrail'den İzmir EXPO-2015'e destek İsrail Dışişleri Bakanı Livni, İsrail’in İzmir’in Expo-2015 adaylığını destekleme kararını aldığını bildirdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Livni, akşam saatlerinde Dışişleri Bakanı Babacan ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail’in İzmir’in Expo-2015 adaylığını destekleme kararını aldığını bildirdi.

-Kararın, Devlet Bakanı Çubukçu’nun başkanlığındaki bir heyetin İsrail’e yaptığı ziyaretten sonra alındığı belirten İzmir doğumlu İsrail Büyükelçisi Levy, İsrailli şirketlere ihale verilmesi beklentisini de dile getirdi.

İsrail, Expo-2015 için İtalya’nın Milan kenti ile yarışan İzmir’in adaylığını destekleme kararını aldı. Karar, akşam saatlerinde Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile bir telefon görüşmesini yapan İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni tarafından iletildi.
İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, akşam 16.45’de Babacan ile yaptığı telefon görüşmesinde ülkesinin İzmir’in adaylığını destekleme kararını aldığını bildirdi.
Kararda etkili olan faktörlerin arasında Türkiye’nin yoğun girişimlerine ve İzmir doğumlu İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy’nin kişisel çabalarına dikkat çekiliyor.
İsrail Büyükelçisi Levy de, büyükelçilik konutunda bir basın toplantısı düzenleyerek hükümetinin kararını Türk medyasını duyurdu.
Gabby Levy, İsrail’in hükümetinin kararının yapılan uzun değerlendirmelerin ardından alındığını belirterek “Bizim hükümet, Türk hükümetinin çabalarından çok etkilendi. Tüm partilerin, ekonomik örgütler ve kentlerin destek verdiği, gerçek ulusal bir çaba olduğunu gördük, geniş bir konsensüs bulunduğunu gördük” dedi.

-ÇUBUKÇU'NUN GİZLİ TUTULAN ZİYARETİ-

Bu arada, Levy, İsrail hükümetinin karar vermeden iki hafta kadar önce Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun başkanlığındaki üst düzey bir Türk heyetinin İsrail’e gittiğini, ziyaretin de şimdiye kadar açıklanmadığını anlattı.
Heyette İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir Yahudi cemaati başkanının da yer aldığını belirten Büyükelçi Levy, İsrail Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve Meclis Başkanı ile de görüşen heyetin çok “parlak” bir çalışma yaptığını söyledi.


İsrail’in kararının başka ülkelerin karar vermeleri için gerekli dinamikleri oluşturacağını umduklarını da belirten Büyükelçi Levy, Türkiye’nin “daha yapacak çok işi olduğunu ancak durum olumlu gibi gözüktüğü”nü ifade etti.
Levy, ülkesinin İzmir’e destekleme kararını almasından faktörleri özetle şöyle sıraladı:


-İki ülke arasında çok özel, stratejik ilişkiler var.
-İkili ticaret geçen yıl 2.8 milyar dolara çıktı. 500 binden fazla İsrailli turist Türkiye’de tatil yaptı.
-Türkiye, Suriye dahil İsrail’in komşuları ile ilişkilerde çok yapıcı bir rol oynadı.
-İtalya şimdiye kadar 6 defa Expo’ya ev sahipliğini yaptı.
-İlk defa bölgemizde ve ilk defa bir Müslüman ülkesinde Expo düzenlenecek.
-İsrail için yararlar olacak. Expo için Türkiye’ye gelmesi beklenen 40 milyon turistin bir kısmı İsrail’i de ziyaret eder.
-İsrailli şirketlerin bazı ihaleleri kazanma şansı olacak. Bu konuda bazı sinyaller verildi.
-İzmir, kentteki bazı eski sinagogları restore eder.



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,657 µs