İsrail'e tehdidi Almanya'ya İsrail'e tehdidi Almanya'ya

En Sıcak Konular

Merkel: İsrail'e tehdidi Almanya'ya 17 Mart 2008 21:44 tsi
Merkel: İsrail'e tehdidi Almanya'ya Almanya Başbakanı Angela Merkel ise İsrail'e yönelen tehditleri Almanya'ya yönelik saldırılar olarak gördüklerini söyledi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistinlilerle görüşmeleri sürdüreceklerini belirtirken, Almanya Başbakanı Angela Merkel ise İsrail'e yönelen tehditleri Almanya'ya yönelik saldırılar olarak gördüklerini söyledi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistin Yönetimi ile barış görüşmelerini durdurmadıklarını belirterek, "Durdurmuyoruz ve durdurmayacağız da ta ki gerekli sonuçları alıncaya dek. Buna inanıyorum" dedi.

Olmert, buna rağmen, Filistin Yönetimi ile ihtilaf konusu olan ve uluslararası tepkileri de toplayan Doğu Kudüs'teki Har Homa mahallesindeki inşaat projelerini devam ettireceklerini söyledi.

Kudüs'ün İsrailliler tarafından Har Homa, Filistinliler tarafından Ebu Gneym Tepesi olarak adlandırılan mahallesinde inşaat ihalesi, uluslararası kamuoyundan da eleştiriler almış, ABD inşaatın, barış çabalarına katkı sağlamayacağını belirtmiş, Filistin Yönetimi de İsrail'i "barış görüşmelerinin altını oymakla" suçlamıştı.

İsrail'in kuruluşunun 60'ncı yılında bu ülkeye resmi ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ikili görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Olmert, basın toplantısında Har Homa'yı Kudüs'ün ayrılmaz bir parçası olarak niteledi ve inşaatın devam ettirileceğini söyledi.

Olmert, "İsrail'in Har Homa gibi bir mahallesinden vazgeçeceği gibi bir ihtimal olmadığını herkes biliyor. Har Homa, Kudüs'ün ayrılmaz bir parçasıdır" diye konuştu.

Olmert, Har Homa ile ilgili kesin konuşurken, İsrail'in Batı Şeria'daki inşaatları durdurduğunun ve buralarda bir toprak parçasına el konulmadığını da ifade etti.

İsrail Başbakanı Olmert, basın toplantısında, (İsrail) güvenlik kabinesinin "on binlerce kişinin hayatını harabeye çeviren" Kassam saldırılarına karşı durmayı da kararlaştırdığını belirtirken, "Hamas'ın bir terör örgütü olduğunu, çocuklara, ailelerine, çocuk yuvalarına ve okullara roket saldırıları düzenlediğini" söyledi.

Filistin Yönetimi ile barış görüşmeleri konusunda ise Olmert, barış görüşmelerinin "bugün" ilerleyen saatlerde yeniden başlatılacağını bildirdi.

Olmert, İsrail Dışişleri Bakanı ve aynı zamanda görüşmelerde İsrail heyetinin başkanlığını yapan Tzipi Livni ile Filistin tarafında Ebu Ala (Ahmed Kurey) başkanlığındaki heyetlerin, görüşmelerin sürdürülmesi amacıyla biraraya geleceklerini kaydetti.

İsrail ve Filistin tarafları biraraya geldi

Olmert, "Barış görüşmelerini durdurmadık, durdurmuyoruz ve durdurmayacağız, ta ki gerekli sonuçları alıncaya kadar. Buna kuvvetle inanıyoruz" diye konuştu.

Bu arada İsrailli bir kaynak, Gazze Şeridi'ndeki son operasyonun ardından, İsrail ve Filistinli görüşmecilerin "gizlice" biraraya geldiklerini söyledi, ancak görüşmenin kamuoyuna açıklanmadığını belirtti.

Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat ise bu konudaki haberlere ilişkin yorum yapmamayı tercih etti.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze Şeridi'nde çoğunluğu sivil 130 kişinin öldüğü, 350'den fazla kişinin yaralandığı operasyonu sonrasında, barış görüşmelerini askıya aldığını duyurmuştu.

Merkel: "Roketler ve yerleşimler barışı zorluyor"

Almanya Başbakanı Angela Merkel de basın toplantısında, İsrail-Filistin barış görüşmelerinin önünde bazı önemli faktörlerin engel olarak bulunduğunu belirtti; bunları güneye atılan roketler ile yerleşimlerdeki inşaat faaliyetleri olarak sıraladı.

Merkel, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleri konusunun göründüğünden daha karmaşık bir konu olduğunu ifade ederken, İsrail'i ve Filistinlileri, yükümlülüklerini yerine getirmeleri konusunda uyardı.

Dünya ülkelerini Tahran'a baskı yapmaya da çağıran Merkel, İran'dan daha şeffaf davranmasını istedi.

Merkel, İsrail'e yönelen tehditleri aynı zamanda Almanya'ya yönelik saydığını da tekrarladı.

Merkel, nükleer silah geliştirmediğinin ispatının uluslararası topluma değil, İran'a düştüğünü söyledi.

CNNTURK



Bu haber 349 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,845 µs