İsrail saldırıları Hamas'ı güçlendirdi< | " /> İsrail saldırıları Hamas'ı güçlendirdi< | "/>

En Sıcak Konular

İsrail saldırıları Hamas'ı güçlendirdi<

17 Mart 2008 19:39 tsi
İsrail saldırıları Hamas'ı güçlendirdi Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılardan sonra El Fetih ve Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas destek kaybetti.

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 130 kişinin ölümüne yol açan son operasyonunun ardından Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da yapılan bir kamuoyu yoklaması, Hamas ve Gazze Şeridi'ndeki Hamas hükümetinin başkanı İsmail Haniye'nin popülaritesinin arttığını, El Fetih ve Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın kan kaybettiğini ortaya koydu.
 
Gazze operasyonu ile Kudüs'te bir din okulunda 8 öğrencinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından, 13-15 Mart tarihleri arasında Filistin Siyaset ve Etüt Merkezi tarafından 1270 kişinin katılımıyla yapılan kamuoyu yoklamasının sonuçları, son üç ayda Hamas'ın lehine gelişmeleri ortaya koydu.
 
Araştırmaya göre, bugün bir başkanlık seçimi yapılsa Mahmud Abbas ve İsmail Haniye hemen hemen başa baş oy alacak.
 
Sonuçlar, yüzde 46 Abbas, yüzde 47 Haniye lehine çıktı.
 
Abbas'ın desteği, 2007 Aralık'ta yapılan kamuoyu yoklamasında yüzde 56, Haniye'ninki yüzde 37 olmuştu.
 
Haniye'nin son yoklamada elde ettiği sonuçların, Hamas'ın 2006 yılındaki seçimlerden bu yana kaydettiği en yüksek destek oranı olduğuna dikkat çekildi.
 
İsmail Haniye ile halen İsrail cezaevinde ömür boyu hapis cezasını çeken El Fetih'in Tanzim lideri arasında bir başkanlık yarışının olması durumunda ise Barguti'ye yüzde 57, Haniye'ye yüzde 38 oranlarında oy çıkacağı tahmin ediliyor.
 
Hamas'ın oyları yüzde 35'e yükseldi
 
Kamuoyu yoklaması, bugün parlamento seçimlerinin yapılması halinde ise Hamas'ın yüzde 35, El Fetih'in ise yüzde 42 destek sağlayacağını, diğer partilerin yüzde 12, kararsızların ise yüzde 11 olacağını gösterdi.
 
Bu, Hamas'ın 2007 yılı sonuna göre desteğinde büyük bir artışı sergiliyor. Hamas, 2007 yılı sonu yoklamalarında yüzde 31, El Fetih ise yüzde 49 destek almıştı.
 
Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki popularitesi yüzde 40'a çıkarken, Batı Şeria'daki desteği yüzde 31 olarak belirlendi.
 
El Fetih'in Gazze Şeridi'ndeki desteği de ufuk bir artışla yüzde 43'e çıkarken, Batı Şeria'da yüzde 41 oldu.
 
Araştırma sonuçları, Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad başkanlığındaki hükümete desteğin eridiğini, tersine Haniye'nin başbakan olarak kalmasına destek verenlerin arttığını ortaya koydu.
 
Yüzde 49 oranındaki bir çoğunluk, Haniye'nin başbakan olarak kalmasına destek verirken yüzde 45 görevinde kalmaması gerektiğini ifade etti.
 
Geçen yıl eylülde yapılan araştırmada, "Haniye Başbakan kalmalı" diyenlerin oranı yüzde 40 idi.
 
Gazze'deki gerginlik Hamas'a desteği artırdı
 
Selam Feyyad başkanlığındaki hükümetin görevinde kalmasına evet diyenlerin oranı geçen eylül ayında yüzde 49 iken, son kamuoyu yoklamasında yüzde 38'e indi.
 
Araştırmayı gerçekleştiren kuruluş, Hamas'a desteğin artmasında, geçen ocak ayı sonunda, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınırın zorla açılmasıyla başlayan çeşitli siyasi gelişmelerin muhtemelen etkili olduğunu düşünüyor.
 
Gazze Şeridi'ne yönelik operasyonlar, Gazze Şeridi'nden Sderot ve Aşkelon gibi İsrail'in sınır yakınlarındaki yerleşim birimlerine artan roket saldırıları, Kudüs'teki intihar eylemleri ve Annapolis barış süreciyle ilgili görüşmelerde başarısızlık, söz konusu kamuoyu araştırmasından alınan sonuçlar üzerinde etkili oldu.

cnnturk.com



Bu haber 399 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,594 µs