En Sıcak Konular

Kosova'da tansiyon yüksek

17 Mart 2008 19:36 tsi
Kosova'da tansiyon yüksek Kosova'nın kuzeyindeki Mitroviça kentinde bugün çıkan çatışmada BM Kosova Geçici Misyonu'na (UNMIK) bağlı polis gücü ile Kosova barış gücünde (KFOR) görevli 33 polis ve asker ile 80'den fazla Sırp yaralandı. NATO sert müdahale edeceğini açıkladı.

Polis sözcüsü, UNMIK'te görevli 25 polisin yaralandığını söylerken, NATO'nun Kosova'daki barış gücü KFOR'un Fransız komutanlığından yapılan açıklamada, 8 askerin yaralandığı belirtildi.

Mitroviça hastanesinden bir yetkili, çatışmada 15'i silahla olmak üzere 80'den fazla Sırp'ın da yaralandığını kaydetti.

Polonya haber ajansı PAP da, BM polis gücünde görev yapan 50 kadar Polonyalı polisten 13'ünün Kosovalı Sırpların saldırısında yaralandığını, ancak hayati tehlikelerinin bulunmadığını belirtti.
 
Ajans, Sırp göstericilerin, Polonyalı polislere taş, el bombası ve patlayıcılar attığını duyurdu.
 
NATO sözcüsü de, UNMİK'e bağlı polis gücüne, Mitroviça'daki şiddet olaylarının artması üzerine kentin kuzeyinden çekilmesi talimatı verildiğini söyledi.
 
Sözcü, Sırpların, bölgedeki NATO askerlerine otomatik silahlarla ateş açtıklarını belirtti, daha fazla ayrıntı vermedi.
 
Görgü tanıkları da Sırpların NATO ve BM gücüyle çatıştığı bölgeden silah sesleri yükseldiğini söyledi.
 
NATO: "Sert davranacağız"

NATO sözcüsü James Appathurai, telefonla Reuters'a yaptığı açıklamada, "NATO, Kosova'nın kuzeyinde bugün şahit olduğumuz şiddet olaylarını mümkün olan en sert biçimde kınamaktadır" dedi.
 
Sözcü, NATO'nun öncülüğünde Kosova'da görev yapan barış gücünün (KFOR) "her türlü şiddet hareketine BM'den aldığı görev çerçevesinde sert biçimde karşı koyacağını" söyledi.
 
En şiddetli çatışmalar
 
BM polisinin, üç gün önce Mitroviça kentindeki BM mahkeme binasını işgal eden Kosovalı Sırp göstericilerden binayı geri almasının ardından yüzlerce Sırp'ın BM polisi ve NATO barış gücü askerleriyle çatışmaya girdiği açıklanmıştı.
 
Çatışmaların, Kosova'nın geçen ay Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmesinden sonra çıkan en şiddetli çatışmalar olduğu belirtiliyor.

Kaynaklar, NATO'daki Fransız barış gücü askerlerinin desteğiyle mahkeme binasını giren BM polisinin üç gündür binayı işgal eden onlarca göstericiyi binadan tahliye ettiğini söyledi.
 
Tahliyenin ardından Sırp göstericilerin üç BM arabasına saldırarak camlarını kırdığını ve yaklaşık 10 tutukluyu serbest bıraktığını belirten kaynaklar, tutukluların bulunduğu bazı araçların hala bina çevresinde olduğunu söyledi.
 
Polis ve barış gücü askerlerinin taşlar ve havai fişeklerle saldıran Sırpları dağıtmak için gözyaşartıcı gaz sıktığı bildirilirken, NATO'nun Kosova'daki barış gücü KFOR'a ait en az 2 araçtan dumanlar yükseldiği belirtiliyor.
 
Mitroviça hastanesi müdürü Milan İvanoviç, gözyaşartıcı gazdan etkilenen 100'den fazla kişinin hastanede tedavi gördüğünü bildirirken, BM polisinden yapılan açıklamada, 8 polisle 3 askerin çatışmalarda yaralandığı kaydedildi.
 
Rusya'dan açıklama
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Olayların şiddet ve çatışma boyutuna dönüşmesine izin verilemez. Buradaki uluslararası varlık itidalli davranmalı ve misyonuna çok sıkı şekilde bağlı kalarak hareket etmeli" açıklamasında bulundu.
 
Açıklamada, NATO'nun doğrudan ateş altında kaldığı olayların, "Kosova'nın gayri meşru bağımsızlık ilanı" ve burada yaşayan Sırpların görmezden gelinmesinin doğrudan bir sonucu olduğu görüşü dile getirildi.

cnnturk.com



Bu haber 235 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,454 µs