En Sıcak Konular

Türkiye, Kabil'de üniversite açıyor

17 Mart 2008 14:50 tsi
Afganistan'ın yeniden imarı ve istikrarı için büyük katkılar yapan Ankara, başkent Kabil'de üniversite kuracak. Dışişleri Bakanlığı ve YÖK'ün ortaklaşa yürüttüğü projeye göre kurulacak Türk-Afgan Üniversitesi'nde ilk etapta eğitim fakültesi açılacak.

Dünyanın dört bir yanına yaptığı yardım ve barışı koruma faaliyetleriyle dikkat çeken Türkiye, Afganistan'ın yanında yer almaya devam ediyor.

Afganistan'ın yeniden imarı ve istikrarı için büyük katkılar yapan Ankara, başkent Kabil'de üniversite kuracak. Dışişleri Bakanlığı ve YÖK'ün ortaklaşa yürüttüğü projeye göre kurulacak Türk-Afgan Üniversitesi'nde ilk etapta eğitim fakültesi açılacak. Türkiye'den gidecek akademisyenlerin ders vereceği üniversitede Türkçe, İngilizce ve temel bilimlere öncelik verilecek. Diplomatik kaynaklar iki ülke arasındaki tarihî dostluğa dikkat çekerek, "İstikrarın sağlanması sadece askerî yollarla olmaz. İnsanların kalplerini de kazanmak gerek." dedi. Kazakistan ve Kırgızistan'la ortak üniversite kuran Türkiye, bağımsızlığını yeni kazanan Kosova'ya da ODTÜ kanalıyla kampüs açmayı planlıyor.

Afganistan'a üniversite kurma projesini hayata geçirmek için Dışişleri ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yoğun bir çalışma yürütüyor. Bu kapsamda Dışişleri Bakanlığı'nın isteği ile YÖK bir komisyon oluşturarak kurulacak üniversitenin işleyişini inceledi. Türkiye'nin Kazakistan ve Kırgızistan ile ortaklaşa yürüttüğü Manas ve Ahmet Yesevi üniversitelerinin örnek alınması öngörülüyor. Kurulacak üniversiteyle ilgili detayların önümüzdeki ay netleşmesi bekleniyor.

Türkiye'nin Afganistan'da temel eğitim seviyesinde onlarca okul kurduğunu hatırlatan diplomatik kaynaklar, artık ileri düzeyde eğitime ihtiyaç olduğu için bu projenin gerçekleşeceğini ifade ediyor. Üniversitenin önümüzdeki yıl hizmete girmesi planlanıyor. Buna göre Türk-Afgan Üniversitesi'nde ilk etapta eğitim fakültesi açılacak. Eğitim teknikleri, Türkçe, İngilizce ve temel bilimler derslerine öncelik verilecek. Afgan akademisyen adayları yetiştikten sonra diğer bölümler de üniversitede hizmete girecek. Projenin en kısa sürede gerçekleşmesi için ilgili tüm birimlerin büyük bir istekle çalıştığının altını çizen kaynaklar, ODTÜ, Gazi ve Anadolu üniversitelerinden akademisyenlerin geçici olarak Kabil'de ders vereceğini belirtiyor.

Afganistan'da bugüne kadar 1,5 milyar dolar tutarında 209 projeyi Türk müteahhitleri üstlendi. Bu ülkede 27 okul inşaatı gerçekleştiren Türkiye, böylece 38 bin öğrenciye doğrudan eğitim imkânı sundu. Ayrıca 5 hastane ve 6 kliniğin yanı sıra gezici klinikler ve aşı kampanyaları yoluyla 750 bin Afgan'a sağlık hizmeti verildi; 78 de su kuyusu açıldı. Türkiye, Afganistan'da huzur ve barışın yeniden sağlanması için yaptığı çalışmalarda tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Türkiye, Uluslararası Güvenlik Destek Gücü olan ISAF komutasını iki defa; ISAF'ın Kabil Bölge Komutanlığı görevini de bir defa üstlendi.

Afganistan'da Türk hükümetinin yaptığı yardım faaliyetlerinin yanı sıra Türk müteşebbislerin açtığı okullar da bulunuyor. Ankara'ya eylül ayında ziyarette bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Türkiye'nin uluslararası platformda oynadığı yapıcı rolleri hatırlatırken, Afganistan'da Türk müteşebbislerin kurduğu kız lisesini örnek göstermişti. İngiliz bakanın övdüğü Türk-Afgan Kız Lisesi, dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün tavsiyesiyle açıldı. Gül'ün şubat ayında gerçekleştirdiği ziyaretten sonra Devlet Başkanı Hamid Karzai de, "Gördüklerimden çok etkilendim. Lütfen, bu okulların sayısını artırın." demiş, telefonla aradığı Başbakan Tayyip Erdoğan'dan da benzer bir talepte bulunmuştu.

ODTÜ Kosova'ya, Bilkent Irak'ın kuzeyine açılıyor

Türkiye'nin bölgesindeki ülkelere üniversiteler açarak istikrarlarına katkı sağlaması Afganistan'la sınırlı değil. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) de geçtiğimiz ay bağımsızlığını ilan eden Kosova'ya kampüs kurmaya hazırlanıyor. Kosova Devlet Başkanı Fatmir Seydiu, Zaman'a verdiği röportajda bu yöndeki çalışmalardan övgüyle bahsetmişti. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut da bazı ön hazırlıkların yapıldığını belirterek, "Türkiye'nin yararına olacaksa ve görev verilirse biz hazırız, mutluluk duyarız." demişti. Bilkent Üniversitesi de Irak'ın kuzeyine eğitim açılımı yapmaya hazırlanıyor. Berlin'de Bilkent Üniversitesi'nin şubesinin kurulması yönündeki teklifi geri çeviren Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı İhsan Doğramacı, Erbil'deki öğrencileri yetiştirmek için Erbil Vakfı kurmuştu. Vakfa 5 milyon dolar aktaran Doğramacı, önce lise, sonra ilköğretim okulu kurarak Erbil'de öğrenci yetiştirmeyi, son aşamada ise üniversite kurmayı planlıyor.
 
zaman



Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,967 µs