En Sıcak Konular

Öğretmenler yakınlarından harçlık alıyor

17 Mart 2008 14:47 tsi
Öğretmen adaylarının büyük bölümünün baba, anne veya kardeşinden harçlık aldıkları, başta depresyon ve kaygı olmak üzere önemli sağlık sorunları şikayetinde bulundukları ifade edildi.

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, öğretmen adaylarının büyük bölümünün baba, anne veya kardeşinden harçlık aldıkları, başta depresyon ve kaygı olmak üzere önemli sağlık sorunları şikayetinde bulunduklarının tespit edildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Gümüş, "Eğitim Fakültesi Mezunlarının Çalışma Durumları" konulu araştırma kapsamında, 2000 ve 2007 yılları arasında mezun olan 151 kişinin katıldığı anket çalışması yaptıklarını belirtti.

Ankete katılan 38 "işsiz öğretmen"den yüzde 55'inin "3 yıl veya daha uzun süredir" bu durumda olduklarını belirten Prof. Dr. Gümüş, yüzde 59'unun babasından, yüzde 10'unun anne veya kardeşinden harçlık aldığının, geriye kalanların ise geçici işlerde hizmet vererek geçimini sağlamaya çalıştığının tespit edildiğini söyledi.

Araştırmaya göre, "işsiz öğretmenlerin" yüzde 79'unun yaşamını anne-babasıyla sürdürdüğünü belirten Prof. Dr. Gümüş, son 3 ayda babasıyla kavgalı olanların oranının yüzde 37, annesiyle benzer sorunlar yaşayanların oranının ise yüzde 43 seviyesinde olduğunun anlaşıldığını kaydetti.

Araştırmanın, öğretmen adaylarının yaklaşık yarısına yakınının, "çok düşük ücret teklifi" ile karşılaşmaları nedeniyle çalışmayı kabullenemediklerini gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Gümüş, şöyle konuştu:

"Öğretmenlerin yaklaşık yüzde 80'inin bin ile 2 bin YTL arasında maaş beklentisi olduğu anlaşıldı. Ancak işsiz sayısının çok olması, çalışanları da zor duruma sokuyor. Bu durum, çalışanı terbiye aracı olarak kullanılıyor. İşsiz öğretmenlerin yüzde 66'sı, 1500 YTL veya daha az ücrete razı olduğunu belirtti."

Öğretmen adaylarının yüzde 87'sinin, atamaları yapılmadığı için "yaşamlarının olumsuz etkilendiğini" belirttiklerini bildiren Prof. Dr. Gümüş, bu durumun kaygı ve depresyonu artırdığını, yüzde 20'sinin çoğu zaman veya sürekli "kendini önemsiz-değersiz hissettiği", yüzde 15'inin sık sık veya sürekli "baş dönmeleri, ateş basmaları, çarpıntılar yaşadığı" seçeneklerini işaretlediğini kaydetti.

haber 7



Bu haber 393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,740 µs