Akrep’e dikkat: ‘Doğu | " /> Akrep’e dikkat: ‘Doğu | "/>

En Sıcak Konular

Akrep’e dikkat: ‘Doğu

17 Mart 2008 12:51 tsi
‘Akrep’e dikkat: ‘Doğu Kapatma davasının bölgesel bir ‘kırılma’nın zamanlamasına denk gelmesi, hükümetin elini zayıflatıyor. AKP’nin kendi politikasına göre, Türkiye’deki ‘durumu’ için destek arayacak olması, Ankara’nın hoşuna gitmeyece

Doğu’nun ismini hemen koyalım. Başını Rusya’nın çektiği, kimi Avrasya ülkeleriyle birlikte İran ve nispeten Çin. Moskova genel olarak Batı ile sistematik ve soğuk savaş işareti sayılan bir dizi sorun yaşıyor.

Doğu Avrupa ülkelerinin AB ve NATO bağlamındaki kayışları, füze kalkanı meselesi, merkezi Avrupa başta olmak üzere Batı çizgisini bağlamaya çalışan enerji hakimiyeti, ABD ile bu politikanın ana varyantı olan enerji “yolları” çekişmesi, İran’in bölgede “mihenk taşı” olarak konumunu kaybetmemesi, Ortadoğu dosyası ve bir yandan Çin’i bir yandan da Rusya periferisini “çemberleyen” Afganistan-Pakistan coğrafyası.

Bu konuların her biri için Türkiye taraf! Daha doğrusu asal oyunculardan biri, birincisi. Son günlerdeki gelişmeler bu bağlamda hem Tahran’ı da hem de ziyadesiyle Moskova’yı rahatsız ediyor.

Başta lokal bir sorun gibi görünen, Ankara’nın Kuzey Irak üzerinden terör örgütüne yönelik hamleleri, iki ülke tarafından ABD-AB-Ankara arasında bir mutabakat olarak görülüyor.

Bu bakışın içinde yıl sonuna kadar İran’a yönelik bir ABD atağının olası korkuları da mevcut. Son İran seçimlerinde muhafazakarların yeniden ve kuvvetle Meclis’e gelmelerinin de vesile olarak kullanılabileceği kaygısı yaratıyor.

Bu yüzden Rusya’nın tüm bu konularda ama daha çok “ittifak”ta anantar ülke konumundaki Türkiye’nin yönünü değiştirmesinden memnun olacağı kesin ama bu pek kolay olmadığından en azından “statik” duruşa dönmesi beklentisi hakim.

Bu düşünce yolunun doğal uzantısı olarak, ittifakın parçası olarak görülen AKP hükümetinin zor günler yaşaması, belki oyun dışı bırakılma ihtimali, denebilir ki Rusya’yı sevindiriyor.

Bunu teşvik edip etmediği ayrı bir konu ama doğal olarak kapatma davası ve olası sonuçlardan biri olan kapatma Kremlin için bir fırsat anlamına geliyor.



Bu haber 1,850 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,642 µs