Türkiye kendi ayağına kurşun sıktı! | " /> iyibilgi zoom" /> Türkiye kendi ayağına kurşun sıktı! | "/> iyibilgi zoom"/>

En Sıcak Konular

Türkiye kendi ayağına kurşun sıktı!

17 Mart 2008 12:26 tsi
Türkiye kendi ayağına kurşun sıktı! Adalet ve Kalkınma Partisi için açılan kapatma davası dünya finans çevrelerinin kalbi Wall Street'te büyük rahatsızlık doğurdu. iyibilgi zoom

Wall Street analistleri dava için "Küresel ekonomik gelişmelerden olabildiğince az etkilenen Türkiye bu davayla kendini bacağından vuruyor" yorumunu yaptı. Davayı kaygı verici olarak değerlendiren uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's dava sebebiyle not indirimine gitmeyeceğini açıklarken, Wall Street'te konuşulan dört senaryo Türkiye'nin artık en riskli ülke konumuna geçtiğini gösteriyor.

Moody's'in Türkiye Şefi Kristin Lindow'a göre demokratik yollardan seçilmiş hükümete açık tehdit oluşturan bu dava hem siyasi istikrar hem de Avrupa Birliği üyelik sürecindeki itibarı açısından Türkiye için kaygı verici. Lindow, açılan davanın Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı için ikinci kez aday gösterilmesine laik çevrelerin neden daha sert tepki vermediğini de açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Her ne kadar doğrudan ifade edilmese de Lindow'un cümlesi şöyle yorumlanabilir: Dava, Wall Street'te iyice planlanmış ve seçimde AK Parti'yi alt edemeyen laik çevrelerin devletin hala kontrol altında tutabildikleri tek ayağı olan yargı sistemine yönelmesi olarak görülüyor.

Türkiye'de risk siyasi

Bunların yanı sıra Türkiye'nin görünüm notunun durağan olduğunu hatırlatan Lindow, dava sebebiyle Moody's'in not indirimine gitmeyeceğini de açıkladı. Bankacılık sektöründeki önemli gelişmeler, doğrudan yabancı yatırımın artması, AK Parti'nin tek başına ikinci kez iktidara gelmesi gibi ciddi dönemeçlerde Moody's Türkiye'nin görünüm notunu pozitife çevirmediği için eleştirilere hedef olmuştu. Lindow ise her zaman Türkiye'deki sorunun ekonomik riskten çok siyasi olduğuna dikkati çekerek, Moody's'in durağan görünüm notunun adil olduğu belirtmişti.

Lindow AK Parti'nin kapatılma davasıyla ilgili yaptığı açıklamada, bu gelişmenin Moody's'in durağan görünüm notu konusundaki ısrarında haklı olduğunun da kanıtı olduğunu belirtti.

Wall Street analistleri ise davanın Türkiye açısından yaratacağı olumsuz senaryoları şimdiden masaya yatırdı. Wall Street analistlerine göre Türkiye'de kaygı yaratan senaryolar hazır.

İlk senaryoya göre mali disiplinden uzaklaşıldığı ve enflasyonun arttığı gibi gerekçelerle Türkiye'deki para piyasalarındaki sıcak paranın çekilmeye başlandığının sinyalleri geliyordu. Kapatma davasıyla bu trend iyice hız kazanabilir. Amerikalı analistler bunun yanı sıra son 18 ayda görülen döviz tevdiat hesapları kanalıyla yerli yatırımcının YTL'ye verdiği desteğin siyasi riskin arttığı bir ortamda devam etmemesinin de YTL'ye ciddi bir baskı oluşturacağına dikkat çekiyor. Bunu dikkatle izleyeceklerini belirtiyor.

Halk Bank alıcı bulamayabilir

İkinci senaryoda, siyasi istikrarsızlık küresel gelişmelerle birleşince Türkiye'deki dinamik iş ortamının durgunlaşması, özelleştirmelerle reform sürecinin daha da yavaşlaması var. Özellikle Halk Bankası'nın iyi bir alıcı bulamama ihtimali yüksek görülüyor.

Üçüncü senaryoya ise küresel gelişmelerden dolayı azalması zaten öngörülen doğrudan yabancı yatırımın siyasi istikrarsızlıkla beraber daha da düşmesi olasılığı hakim. Böyle bir durumda ise Türkiye'nin önünde önemli bir problem olarak görülen cari açık daha da ciddi bir soruna dönüşebilir. Wall Street kulislerinde konuşulan; fakat yazılmayan belki de en ürkütücü senaryo ise Türkiye'deki muhafazakarla laikler arasındaki gerilimin sıcak çatışmaya doğru kayması olasılığı.

Kapatma davasının ardından bu senaryoların Wall Street'te masaya yatırılması bile ABD ekonomisinin resesyona girdiğinin kesinleştiği bir dönemde Türkiye'yi bir anda gelişmekte olan piyasalar arasında en riskli ülke konumuna koymuş oluyor.

WALL STREET'TEKİ DÖRT TÜRKİYE SENARYOSU

BİRİNCİ SENARYO: SICAK PARA KAÇIŞI HIZLANABİLİR
Mali disiplinden uzaklaştığı ve enflasyon arttığı için Türkiye'deki sıcak para çekilmeye başladığı sinyalleri geliyordu. Kapatma davasıyla bu trend hız kazanabilir.

İKİNCİ SENARYO: ÖZELLEŞTİRMELER TEHLİKEYE GİREBİLİR
Siyasi istikrarsızlık küresel gelişmelerle birleşince iş ortamı durgunlaşabilir, özelleştirmelerle reform sürecinin yavaşlayabilir. Özellikle Halk Bankası'nın iyi bir alıcı bulamama ihtimali yüksek.

ÜÇÜNCÜ SENARYO: DOĞRUDAN YATIRIMDA DÜŞER CARİ AÇIK RİSKİ ARTAR
Küresel gelişmelerden dolayı azalması öngörülen doğrudan yabancı yatırım siyasi istikrarsızlıkla beraber daha da düşebilir. En önemli problem cari açık daha da ciddi bir soruna dönüşebilir.

DÖRDÜNCÜ SENARYO: LAİK MUHAFAZAKAR ÇATIŞMASI YAŞANABİLİR
Wall Street kulislerinde konuşulan; fakat yazılmayan belki de en ürkütücü senaryo ise Türkiye'deki muhafazakarla laikler arasındaki gerilimin sıcak çatışmaya doğru kayması olasılığı.

TÜRKİYE'DE BUGÜN NELER OLACAK

BORSA: 40.000'E KADAR DÜŞER
Borsanın satıcılı açılması bekleniyor. 40.000 seviyelerine kadar düşüp buradan tekrar destek alması bekleniyor.

FAİZ: YÜZDE 18'DEN ALICI GELİR
Çok önemli değişiklik beklenmezken, yüzde 18 seviyelerinden faize alıcı gelmesi bekleniyor.

DOLAR: 1.25-1.26 YTL'Yİ GÖRÜR
1.25-1.26 seviyelerini test etmesi beklenen doların ay sonuna kadar 1.32 YTL'yi görmesi bekleniyor.

REFERANS



Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,259 µs