5 büyük yanlışı | " /> 5 büyük yanlışı | "/>

En Sıcak Konular

Başsavcının davada 5 büyük yanlışı

17 Mart 2008 10:29 tsi
Başsavcının davada 5 büyük yanlışı Başsavcı’nın başı beş ayrı suçlamayla dertte... Hukukçulara göre Yalçınkaya, iddianame nedeniyle 'görevi kötüye kullanmak' ve 'zorla delil tesis etmekten' yargılanmalı...

Hukukçular Yalçınkaya’nın, Cumhurbaşkanı’na yasak istemek, atamaları ve beraat edilen dosyaları suç saymak, Meclis’in faaliyetlerini suç görmek gibi konularda suçlu duruma düştüğünü söyledi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AK Parti’yi ‘laiklik karşıtı eylemlerin odağı’ olmakla suçlarken, hazırladığı iddianameyle de hukukçular tarafından suçlandı. Yalçınkaya’nın hazırladığı iddianame nedeniyle hem ‘görevi kötüye kullanmak’ hem de ‘zorla delil tesis etmek’ suçlarını işlediğini belirten hukukçular, Başsavcı’nın Yüce Divan’da yargılanması gerektiğini ifade ettiler.

ZORLA DELİL TESİS ETTİ

Yalçınkaya'nın, sadece vatana ihanetle yargılanabilecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e siyaset yasağı istemesinin, beraat eden kişileri iddianamede suçlu gibi göstermesinin, Danıştay üyelerine silahlı saldırıda bulunan ve Ergenekon terör örgütü ile bağlantısı olduğu ortaya çıkan katil Alparslan Arslan’ın sözlerini kapatma gerekçesinde yer vermesinin, TBMM’nin yasama faaliyeti çerçevesinde çıkardığı yasaları iddianamede suç gibi göstermesinin, yürütmenin yaptığı atamalara aynı şekilde yer vermesinin ‘görevi kötüye kullanmak’ ve ‘zorla delil tesis etmek’ olduğu ileri sürüldü.

O KARARINI VERMİŞ BİLE

YARGITAY Başsavcısının Danıştay katilinin sözlerini AK Parti’nin kapatılması dosyasına delil yapmasının suç olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Tunç ‘Yargıtay Başsavcısı’nın görev suçu işlediğini kabul etmemiz gerekiyor. İddianamede Danıştay davası sanıklarının sözlerine yer verilmesi yanlış. Çünkü hukukta masumiyet karinesi vardır. Burada yargı süreci tamamlanmamıştır. Aynı şekilde YÖK Başkanı’nın atamasına da yer verilmiş, bu yürütmenin en doğal hakkıdır oysa. Daha ciddi bir iddianame bekliyordum’ dedi.

KANUNSUZ SUÇ OLMAZ

GAZİ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Köker, Başsavcı’nın Cumhurbaşkanı Gül’ü de iddianameye koşmasının şaşırtıcı olduğunu belirterek ‘Cumhurbaşkanları ancak vatana ihanetten yargılanabilecekler. Ancak Hıyaneti Vataniye Kanunu’nun kaldırılması sonrası, neyin vatana ihanet olduğunun bilinemiyor. Kanunsuz suç-ceza olamaz. Türkiye’de artık Cumhurbaşkanları vatana ihanetle suçlanamazlar. Zaten bir cumhurbaşkanını vatana ihanetle kim suçlayacak, bunlar ancak darbe dönemlerinde olmuş olan şeyler’ diye konuştu.

Yalçınkaya nasıl yargılanır?

YARGITAY Başsavcısı hakkında yargılama yapılabilmesi için öncelikle Yargıtay 1. Başkanlığı’na suç duyurusunda bulunulması gerekiyor. Suç duyurusunun ardından Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun da ‘yargılama izni’ vermesi gerek. 35 üyesi bulunan Başkanlar Kurulu’nun salt çoğunluğu olan 18 üyenin ‘Başsavcı yargılansın’ demesi gerekiyor. Divan, soruşturmaya gerek gördüğü takdirde ilk soruşturmayı yapması için ceza dairesi başkanlarından birini görevlendirecek. Görevli başkan soruşturmayı tamamladıktan sonra hazırladığı dosyayı Birinci Başkanlık Kuruluna gönderecek. Kurul soruşturmanın açılmasına karar verdiği takdirde, görevle ilgili suçlarda Anayasa Mahkemesi Yüce Divan sıfatıyla Başsavcı’yı yargılayabiliyor.

Pankartlar konuştu

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın AK Parti’ye açtığı kapatma davasına sivil toplum örgütlerinden tepki yağıyor. 250 kişilik Memur-Sen üyesi öğretmen, ellerinde ‘Türkiye savcının çiftliği değil’, ‘Hukukun siyasallaşmasına hayır’, ‘El aleme rezil olduk’, ‘Başsavcı yargılansın’, ‘Laiklik bahane Ergenekon şahane’, ‘Çözüm: Uzaydan halk getirelim’ yazılı dövizlerle protesto etti. İstanbul Adliyesi’nin önünde basın açıklaması yapmalarına izin verilmeyen grup, açıklamayı Adliye’nin dışındaki meydanda yapmak zorunda kaldı.

Star gazetesi



Bu haber 224 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,327 µs