Silah bırakırız. Ama... | " /> Silah bırakırız. Ama... | "/>

En Sıcak Konular

PKK: Silah bırakırız. Ama...

17 Mart 2008 08:40 tsi
PKK: Silah bırakırız. Ama... Terör örgütü PKK’nın Başkanlık Konseyi’nden yapılan açıklamada diyalog çağrısı yapıldı ve buna olumlu cevap verilmesi halinde silahların devre dışı bırakılacağı belirtildi. PKK bunun için bir şart öne sürdü.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’ta süren 8 günlük sınır ötesi kara harekâtının ardından, PKK’dan diyalog çağrısı yapıldı, olumlu cevap verilmesi halinde silahların tümden devre dışı bırakılacağı açıklaması geldi. Ne Türk ordusunun ‘PKK’yı bitirebildiği’ ne de ‘hayal ettikleri bağımsız Kürdistan olgusunun gerçekleştiğine’ dikkat çekilen PKK açıklamasında, “Kürt sorunu ancak siyasal projelerle çözülebilir” denildi.
PKK çizgisinde yayın yapan Fırat Haber Ajansı’ndan edinilen bilgiye göre; örgütün en üst yönetimi olan Yürütme Konseyi imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Kürt sorununun tarihsel boyutların dikkat çekilerek, Lozan Anlaşması ile Kürt halkına büyük haksızlık yapıldığı ileri sürüldü. Ne Türk ordusunun ‘PKK’yı bitirebildiği’ ne de ‘hayal ettikleri bağımsız Kürdistan olgusunun gerçekleştiğine’ vurgu yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Kürt sorunu toplumsal bir sorundur, bu nedenle bu sorun şiddetle değil, ancak siyasal projelerle çözülebilecek bir sorundur. Biz hareket olarak, her iki taraf açısından da şiddet yöntemiyle sonuç alınamayacağını, dolayısıyla diyalog ve uzlaşma yöntemiyle çözülmesi gerektiğini uzun bir süreden beri ifade ediyoruz.”

‘Devlet olumlu cevap verirse...’
Türkiye’nin demokratik, müreffeh ve barış içinde bir ülke olması için öncelikle toplumsal uzlaşmaya ihtiyaç duyulduğu ifade edilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Türkiye’nin en temel sorunu olan Kürt sorununun barışçıl, demokratik çözümü için yeni bir sürecin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu olmadan ne demokratikleşme ne de barışçıl bir toplumsal düzenin gelişmesi mümkün olmayacaktır. Biz Kürt sorununun şiddet yöntemiyle değil, diyalog ve barışçıl yöntemlerle çözülmesi için önderliğimizin son iki görüşmesinde ifade ettiği çerçeveyi de eksen alarak, bir kez daha Türk devleti ve hükümetine barış ve diyalog çağrısı yapıyoruz.
Türk devletinin de olumlu cevap vermesi halinde Kürt sorununun çözümünde yeni ve silahların tümden devre dışı edileceği bir sürecin başlatılması için hareket olarak gereken sorumluluğu göstereceğimizi açıkça deklare ediyoruz.”

DTP’liler ‘olumlu’ buldu
l DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan: PKK’nın diyalog çağrısı olumlu. Silahların bırakılması için herkese sorumluluk düşüyor. Türkiye’de siyasi istikrar için, barış ortamı için, ekonomik kalkınma için herkesin demokratik çözümlere öne çıkarması gerekir.
l DTP Grup Başkanvekili Van Milletvekili Fatma Kurtulan: Diyalog çağrısını olumlu buluyoruz. Her zaman sorunun diyalogla çözüleceğine inanan bir parti olarak, biz bunu önemsiyoruz.
l CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek: Biz her zaman terör örgütüyle pazarlık yapılmasına karşı çıktık. ‘Siz diyaloğa girerseniz biz silah bırakırız’ veya ‘siz silah bırakırsanız biz de silah bırakırız’ gibi PKK’nın alışmış olduğumuz önerilerinden biri bu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu tip pazarlığa şimdiye kadar girmemiştir. Bundan sonra da gireceğini zannetmiyorum.

Milliyet



Bu haber 872 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,383 µs