En Sıcak Konular

Sol, AKP'ye karşı 'tek vücud'

16 Mart 2008 23:39 tsi
'Sol'un Geleceği ve Yerel Yönetimler' konulu panelde solun AK Parti'ye karşı yerel seçimlerde tek aday çıkarması gerektiği dile getirildi.

          
 Ordu'da düzenlenen 'Sol'un Geleceği ve Yerel Yönetimler' konulu panelde solun AK Parti'ye karşı yerel seçimlerde tek aday çıkarması, vakıf ve yurt kurarak gençlere ulaşması, bütün adayların ön seçimle belirlenmesi ve solda yeni bir merkez inşa edilmesi gerektiği dile getirildi.
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Ordu İl Başkanlığı, 'Sol'un Geleceği ve Yerel Yönetimler' konulu panel düzenledi.

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, programdaki konuşmasında, solun geleceğinin AK Parti'nin hegomanyasını yıkmaktan geçtiğini savundu. AK Parti'ye karşı en geniş hattı oluşturmak gerektiğini ifade eden Uras, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı AKP'ye açtığı kapatma davası ile AKP'yi daha da büyütecek. Daha iki gün önce, tüm Türkiye'de, bütün emekçiler, AKP'nin Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı karşısında dimdik ayakta durdular. Kafamı kızdırma, bunun arkası genel grevdir dediler ve Tayyip Erdoğan, paşa paşa o tasarıyı geri çekmek durumunda kaldı. Tam AKP'ye karşı doğru yerden muhalefet stratejisi geliştirirken, bir baktık, Cumhuriyet Başsavcılığı AKP hakkında kapatma davası açtı ve bu tekrar AKP'nin oy oranını yükselten ve onu mazlum duruma düşürür bir hatta getirdi" şeklinde konuştu.

Uras, AKP'nin gücünü kırmak için solun mutlaka tek adreste ve tek adayda birleşmesi gerektiğinin de altını çizerek, şöyle dedi: "Bize göre, yapılacak tek iş vardır, Edirne'den Ardahan'a her yere sandık koymak ve her yerde sandıktan doğrudan demokrasi uygulamak ve tek adayın arkasına dizilmek. Liderlerin iki dudağının arasında paraşütle iner gibi değil tek adayın arkasında olmak. Bununla önemli bir siyasi deprem yaratabiliriz. Seçimde her yerden aday çıkaracaksak, bırakın dağınık kalsın. Bu AKP'nin değirmenine su taşımak olur. Solu da büyütmeye yerel seçimlerden başlayabiliriz. Ben başlayacağına da inanıyorum. Bunu sağlarsak bir kar topu gibi büyüyebiliriz. Her alanda AKP'ye karşı birleşebiliriz ve AKP'ye karşı olabiliriz. Eğer bu birlik daha önce olsaydı İstanbul'da Tayyip Erdoğan, Ankara'da Melih Gökçek gibi arkadaşlar çıkmazdı."

Kültür Eski Bakanı ve SODEV Onursal Başkanı Ercan Karakaş da özellikle yerel yönetimlerde solun tek adreste birlikte olması gerektiğinin altını çizerek, "Sağın yaptığını biz yapmalıyız. Vakıflarımız olmalı, yurtlarımız olmalı dahası güçlü sendikalarımız olmalı. Dünyada sol partiler birleşerek seçime girebiliyor, Türkiye'de de girebilmeli. Sol Türkiye'de SHP döneminde belediyeleri eline aldı ama bir sonraki seçimde kaybetti. Ben bunu hazmedemem bu başarısızlık ve beceriksizliktir. Üstelik o dönemde sadece İstanbul, Ankara, İzmir değil Mardin, Van, Batman gibi belediyeler alınmıştı" dedi.

Bir belediyeden insanların çok fazla bir şey istemediğini aktaran Karakaş, "Bu herkesin arzuladığı işlendir. Bunu da yapamayan gitmelidir. Türkiye'de ilk kez Çanakkale'de yapılan bir şey var. Oranın belediyesi CHP'lidir. Latin Amerika'da bir yerde de yapıyormuş. Her mahalleye giderek orada sizin belediye bütçesinden düşün payınız ortalama bu kadar. Bu para ile mahallenizde hangi hizmetleri öncelikle yapılmasını istersiniz diye sandık koyuldu. Katılımcılığın artırılması gerekiyor. Sol Latin Amerika'da olduğu gibi yerelden geneli giden bir değişimi Türkiye'de yaşatabilir" diye konuştu.

Haber7



Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,628 µs