'tarih yazmak için' İsrail'de | " /> 'tarih yazmak için' İsrail'de | "/>

En Sıcak Konular

Merkel, 'tarih yazmak için' İsrail'de

16 Mart 2008 22:10 tsi
Merkel, 'tarih yazmak için' İsrail'de Almanya Başbakanı Angela Merkel, İsrail'e gitti. Merkel, 6 milyon Yahudi'nin Naziler tarafından katledilmesinin 60 yıl ardından İsrail Parlamentosu'nda bir konuşma yaparak tarihe geçecek.

Tel Aviv Ben Gurion Havaalanında Ehud Olmert tarafından karşılanan Merkel, 6 milyon Yahudi'nin Naziler tarafından katledilmesinin 60 yıl ardından İsrail Parlamentosu'nda bir konuşma yaparak tarihe geçecek. Almanya'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra doğmuş ilk Başbakanı olan Merkel, aynı zamanda İsrail Parlamentosu'nda konuşan ilk Alman Başbakanı olacak. Merkel'in bu konuşmada, İsrail'in var olma hakkını savunmaya kararlılıklarını dile getirmesi bekleniyor.

İsrail'e verdiği destekle bilinen Merkel, Ben Gurion Havaalanında kendisi için düzenlenen resmi törende yaptığı konuşmada "İki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açabilecek olmamızdan dolayı çok minnettarım" dedi. Ülkesinin İsrail'e karşı "tarihi sorumlulukları" olduğunu söyleyen Merkel, Ortadoğu sorununun çözümüne katkı konusunda kararlı olduklarını da vurguladı. Merkel, Cumartesi günü yayınlanan haftalık açıklamasında da "İsrail'e yönelik tehditler bizi de tehdit eder" demişti.

Ehud Olmert de Merkel'in Yahudi devletine olan sarsılmaz desteğini överek Merkel'i "stratejik müttefik" olarak tanımladı.

Ziyaretinde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Olmert ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile görüşecek olan Almanya Başbakanı Merkel, muhalefet lideri Binyamin Netanyahu ile de bir araya gelecek. Merkel'in ziyareti çerçevesinde, pazartesi günü İsrailli bakanlar ve konuk başbakana eşlik eden Alman bakanların katılımıyla toplantıdan sonra, Olmert ve Merkel ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Merkel, Kudüs'te İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi soykırımının kurbanı 6 milyon Yahudinin anısını yaşatan Soykırım Müzesini de ziyaret edecek. Ziyaretinin son günü olan 18 Martta İsrail parlamentosuna hitap edecek olan Merkel, aynı gün İsrail'den ayrılacak.

II. Dünya Savaşı'nın 63 yıl ardından Almanya, İsrail'in Avrupa'daki en yakın dostu olarak görülüyor. İsrailli turistler için Almanya en gözde ülkelerden biri olurken, İsrail'de Alman arabaları ve Alman ürünlerine sıkça rastlanıyor.

Bu dostluğun gelişmesinde en önemli köşe taşlarından biri Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau da cumhurbaşkanı seçilmesinden hemen sonra 2000 yılında İsrail'e yaptığı ziyaret olmuştu. Rau, Knesset'te konuşan ilk Alman Cumhurbaşkanı olmuş ve Nazi soykırımından ötürü İsrail halkından özür dilemişti.

Alman yetkililer, Merkel'in İsrail devletinin kuruluşunun 60. yılında gerçekleşen bu ziyaretini Almanya ve İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik atılmış bir adım olarak görüyor. Ziyarette "duygusal mesajların" da verilmesi bekleniyor.

MERKEL'İN KONUŞMASINA TEPKİ

Alman Başbakan Angela Merkel'in Knesset'te yapacağı tarihi konuşmaya bazı İsrail milletvekilleri ise tepki gösterdi. Sağ kanattaki Ulusal birlik Partisi mensubu olan milletvekili Arieh Eldad, Merkel kürsüye çıktığı sırada parlamentodan çıkacağını söyledi. Eldad, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada "Büyükbabamın ve büyükannemin ölmeden önce duyduğu son sözler Almanca 'Ateş!' sözcüğüydü." dedi. Eldad, Alman dilinin de kulağa çok acıklı geldiğini iddia etti.

İsrail yasalarına göre Knesset'te sadece ülkelerin devlet başkanları ve dışişleri bakanları konuşma yapabiliyor.

 



Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,263 µs