En Sıcak Konular

''Kimyasal Ali'' her an idam edilebilir

16 Mart 2008 14:48 tsi
Irak'ta idam edilen devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in kuzeni ''Kimyasal Ali'' lakaplı Ali Hasan El Mecid'in her an idam edilebileceği belirtildi.

Irak İddia (Savcılık) Heyeti Başkanı Cafer El Musevi, cumhurbaşkanı ve iki yardımcısından oluşan Başkanlık Konseyi'nin El Mecid'in idam kararını onayladıktan sonra dosyanın Başbakanlığa havale edildiğini ve mahkemenin verdiği idam cezasının infazı için son kararı Başbakan Nuri El Maliki'nin vereceğini söyledi.

El Mecid'in idamı konusunda herkesin hemfikir olduğunu kaydeden El Musevi, "Kanuni açıdan Başbakan, Ali Hasan El Mecid'in idam cezasının infazını herhangi vakitte isteyebilir. El Mecid her an idam edilebilir. Kanuni açıdan bir sakıncası yoktur. Kanunlar böyle bir hakkı başbakana tanımıştır" dedi.
 
Halepçe olaylarının bugün 20'nci yıldönümü olması sebebiyle cezanın bugün infaz olasılığı olup olmadığı sorusu üzerine El Musevi, "Kürtler idam cezasına ister sevinsinler, ister kinlerini döksünler, sonuçta idam cezası mahkemenin bir kararıdır. Mahkeme kararının sonuçta tatbik edilmesi gerekir" diye konuştu.

Temyiz mahkemesi, geçen Haziran ayında idama mahkum edilen "Kimyasal Ali"nin bu cezasını Eylül ayında onamıştı. Cumhurbaşkanı ve iki yardımcısından oluşan Başkanlık Konseyi de idam kararını 29 Şubat'ta uygun bularak dosyayı Başbakanlığa havale etmişti.

El Mecid, 1988 yılında kuzeydeki Halepçe'ye düzenlenen Enfal harekatı sırasında on binlerce kişinin öldürüldüğü olaylarda soykırım suçlamasıyla idam cezasına çarptırılmıştı.

Öte yandan, Süleymaniye iline bağlı Halepçe'de, Enfal harekatında kimyasal silahlarla işlenen katliamın 20. yıl dönümü münasebetiyle anma törenleri düzenlendi. Halepçe olaylarında hayatlarını kaybedenler anısına dikilen bir anıtın açılışı da yapıldı.

cnnturk



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,923 µs