En Sıcak Konular

ABD sivil örgütleri İsrail'e kızdı

16 Mart 2008 14:02 tsi
İsrail'in Filistin işgaline kızan 300 Amerikan örgütü, İsrail'e yapılan askeri yardımların durdurulması için girişim başlattı.

300 Amerikalı örgüt Kongre'ye, Amerika'nın silah ihracatı kanununu sürekli olarak ihlal etmesi sebebiyle İsrail'e yapılan askeri yardımların durdurulmasını isteyen bir mesaj gönderdi.

Mesaj, Kongre'nin, Amerika'nın İsrail'e yönelik askeri yardımlarını 2009 yılında yüzde 9 oranında arttırmasına onay vermesinin beklendiği bir zamanda geldi.

Bu mesaja 25 etnik, 40 ulusal ve başka onlarca küçük örgüt imza attı. Amerika In Arabic Haber Ajansının verdiği bilgilere göre bu mesaj, parlamentoda İsrail'e yapılan yardımlar kapsamında dış programlar ve faaliyetler için oluşturulan alt ödenek komisyonuna gönderildi.

İsrail işgalini sonlandırma Amerikan kampanyası müdürü Josh Rubner bir basın açıklamasında: "İsrail, Amerika'nın sunduğu ve Gazze, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki Filistinlilere uygulanan acımasız ambargo ve askeri işgali uygulama adına Amerikan vergi mükelleflerinin parasını ödediği silahları kullanmaya devam ediyor" dedi.

YARDIMLAR DERHAL KESİLMELİDİR

Rubner, Amerika kanununun yürürlüğe geçmesini isteyerek şunları ekledi: "Alt ödenek kurulu Amerikan silahlarını kanunsuz olarak kullandığı için İsrail'e yaptırım uygulamalı ve yapılan yardımları arttırmak yerine kesmelidir."

İsrail işgalini sonlandırma Amerika kampanyası, Amerika'nın İsrail siyasetini değiştirmesi için çalışan 250 yerel örgütten oluşuyor. Ancak bu örgütler Amerikan kurumlarının karşısında azınlıktalar.

Bazı küçük örgütler ise; 2006 yılında Amerikan silahlarını kullanarak Lübnan ve Filistin'e karşı başlattığı savaşta sivilleri öldürüp şehrin alt yapısını çökerttiği için İsrail'e yapılan yardımları protesto etme yöntemini benimsiyor.

Onlarcasının Suudi Arabistan'a yapılması kararlaştırılan silah satışlarına karşı çıktığı bir anda Kongre üyelerinin bu örgütlerin tutumunu benimsemesi pek olası değil.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın körfez ülkeleri için yapılan silah anlaşmalarının "ılımlı kuvvetler" olarak vasıflandırdığı grupları güçlendirmek ve İran, Suriye, El Kaide ve Hizbullah'la mücadelede bundan faydalanacak ülkelere yardımı hedeflediğini söylemesine rağmen Kongre üyeleri Arabistan'ı, Irak ve dünyanın başka bölgelerindeki direnişçilere mali destek sağlamakla suçlamıştı.

BÜTÇEDEN İSRAİL'E 2.55 MİLYAR DOLAR YARDIM

Amerika Başkanı George Bush 2009 yılı bütçesinden 2,55 milyar doların İsrail'e yapılacak askeri yardımları için ayrılmasını istedi.

Bu meblağ, Amerika ile İsrail arasındaki ittifakın ilk aşaması. Bu ittifaka göre Amerika İsrail'e yaptığı askeri yardımları %25 oranında arttıracak ve bu rakam 2018 yılında toplam 30 milyar dolara ulaşacak.


dunyabulteni



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,848 µs