Olimpiyat ateşi!: 100 ölü | " /> Olimpiyat ateşi!: 100 ölü | "/>

En Sıcak Konular

Olimpiyat ateşi!: 100 ölü

16 Mart 2008 13:21 tsi
Olimpiyat ateşi!: 100 ölü
Olimpiyat oyunları öncesinde dünyaya barışçı bir imaj vermek isteyen Çin’in işgali altında olan Tibet’te Budist rahiplerin başlattığı protesto gösterisine ordu müdahale etti, başkent savaş alanına döndü.

Olaylara ilişkin TV görüntüleri, ayaklanmanın boyutunu gözler önüne sererken, dün başkent sokaklarının hâkimi orduydu (son kare). Ortalama 4 bin 900 metre yükseklikte olan Tibet, “Dünyanın Damı” diye tanımlanıyor. Tibet Budizminde ruhani lider olan Dalai Lama’lar, 17’nci yüzyıldan Çin’in Tibet’i işgal ettiği 1950’ye kadar ülkenin yöneticisi konumundaydı.

57 yıldan beri Çin’in işgali altında bulunan Tibet’te önceki gün Çin yönetimine karşı son 20 yılın en şiddetli protesto gösterisi düzenlenirken, Tibet polisi ve Çin askerlerinin müdahalesi sonucu en az 10 kişinin öldüğü, yüzlercesinin yaralandığı bildirildi. Hindistan’da sürgünde bulunan Dalai Lama yönetimi ise olaylarda 100 kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini ileri sürdü.

Dünyaya modern ve barışçı bir devlet imajı vermek için 8-24 Ağustos’ta yapılacak olimpiyat oyunlarını önemli bir fırsat olarak gören komünist Çin’in bu planı olimpiyat meşalesinin 2 hafta sonra yola çıkacağı Tibet’te suya düştü. Geçen pazartesi Çin’e karşı 1959 ayaklanmasının yıldönümünde Budist rahipler tarafından başlatılan protesto gösterileri önceki gün aniden sıradan Tibetlilerin katılımıyla büyüdü ve başkent Lhasa sokakları savaş alanına döndü.

Çinlilere ait işyerlerini, otomobilleri ve resmi binaları taşlayan ya da ateşe veren, çok sayıda mağazayı da talan eden protestocularla Tibet polisi arasında patlak veren çatışmalarda silah kullanıldığı belirtildi. Çin haber ajansı, protestocuların masum kişileri yakarak öldürdüklerini, ölenler arasında yabancı bulunmadığını ileri sürdü.

Tek kaynak Çin!
Çin’in resmi Şinhua haber ajansının görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak verdiği haberde, göstericilerin “kadın-çocuk ayrımı yapmadan” yoldan geçenlere saldırdığı, torbalarda taş ve yanıcı madde taşıdığı, ellerinde demir çubuklar, sopalar ve uzun bıçaklar bulunduğu kaydedilerek, kalabalığın “hazırlıklı olduğu ve zarar vermeyi amaçladığı” ileri sürüldü. Haberde bir caminin de ateşe verildiği belirtildi. Batılı ajanslar, Çin’in Tibet’i dış dünyaya kapadığını ve bu nedenle resmi açıklamaların başka kaynaklarca doğrulanmasının imkânı olmadığına dikkat çektiler.

Çin tarafından atanan vali ve Tibet hükümet başkanı olan Champa Phuntsok, olaylara karışanlara teslim olmaları için yarın gece yarısına kadar süre verdi, aksi halde bunların çok sert şekilde cezalandırılacağını bildirdi. Olayların Dalai Lama tarafından kışkırtılan ayrılıkça bir komplo olduğunu öne süren Phuntsok, “Yakıp yıkıp talan ettiler, bu tür eylemleri lanetliyoruz. Planları başarısızlığa uğrayacak” dedi. Sürgündeki Dalai Lama yönetimi de bir bildiri yayımlayarak olayların insan hakları ihlali olduğunu savunarak BM’den soruşturma açmasını talep etti.

Sokaklar dün boştu
Lhasa’da sıkıyönetim ilan edilirken, yüzlerce askeri araç dolusu Çinli askerin ve tankların dün başkent caddelerinde devriye gezdiği, yabancılara bulundukları yerlerden çıkmamaları çağrısı yapıldığı belirtildi. Ajanslar, dün sakin bir gün yaşayan Lhasa’da sokakların boş olduğunu, çoğu işyerinin kapalı kaldığını bildirdi. 

Tibet’teki olaylar dün Çin’in Gansu bölgesinde, Hindistan, Avustralya, Nepal ve Kanada’da düzenlenen gösterilerle protesto edildi. Everest’in de bulunduğu Himalayalar çevresinde Fransa’nın iki misli yüzölçümüne sahip Tibet 1950’de Çin tarafından işgal edilerek bir yıl sonra ilhak edildi.
Tibetliler Budist rahipler önderliğinde bağımsızlık talebiyle zaman zaman ayaklanıyor.

 

 

milliyet



Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,909 µs