En Sıcak Konular

Medya 'davayı' nasıl gördü?

16 Mart 2008 11:42 tsi
Medya 'davayı' nasıl gördü? Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AK Parti hakkında kapatma davası açması, gazetelerin büyük bölümünde tepkiyle karşılandı.

Cumhuriyet ve Yeniçağ gibi marjinal yayınların dışındaki gazeteler kararı eleştirdi. Radikal, 'Yok artık, daha neler' manşetini atarken Sabah, 'Meclis'i de kapatın' şeklinde ironik bir başlık kullandı. Taraf ve Star, 'Velev ki kapattın' başlıkları ile kapatmanın çözüm olmadığını ima etti. Anayasa hukukçusu Prof. Ergun Özbudun'un "En iyi ve sağlam yol halkı kapatmaktır. Uzaydan halk getirmektir." sözü birçok gazete tarafından öne çıkarılırken Yeni Şafak, bu açıklamaya dayanarak, 'Kapatabilirsen milleti kapat' sürmanşetiyle çıktı. Yazılı basında en ilginç tepkiyi Yeniçağ verdi. Gazete, 'AKP'ye kapatma' manşetini kullanırken, hemen altında yer alan işçi ve memur eylemlerinin verildiği haberde 'Oh be!' başlığını tercih etti. Gazetelerdeki köşe yazılarında da davaya sert tepkiler vardı. Yazarların görüşleri özetle şöyle:

İsmet Berkan (Radikal): Sanıyorduk ki Türkiye buraları aştı, artık bu ülkede demokrasi var ve en önemlisi artık bu ülkede parti kapatmak çok zorlaştı. Ne kadar yanılıyormuşuz... Yakında MHP için de dava gelirse şaşırmayacağım, öyle ya onlar da türbanı serbest bırakacağı düşünülen anayasa değişikliğine imza ve oy verdiler. Anayasa Mahkemesi'nin de savcının istemi doğrultusunda karar vermesi durumunda herhalde 'karşı devrim' süreci tersine çevrilecek, yeniden tek parti dönemine geri döneceğiz!.. 21. yüzyılın içindeyiz, yıl 2008. Gelsin artık şu demokrasi.

Mehmet Barlas (Sabah): Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak istesem herhalde benim de aklıma iktidardaki partiyi kapatmak gelirdi... Şaka gibi. Açıkçası galiba TBMM içinde sadece CHP kalsa ve ülkenin demokrasisi 'Tek Parti' modeli içinde sürse 'rejim' bütün tehlikelerden arınmış olacak sanki.

Ahmet Altan (Taraf): 28 Şubat'ı andıran yeni bir dönemin başlaması için atılan ilk adıma benzeyen bir girişim. Halkın oyuyla gelmiş siyasi iktidarı, bir hukuk darbesiyle kenara itme hazırlığı belli ki... Sonuç alır mı? Eğer AKP'yi kapatırlarsa... Yerine kurulacak parti yüzde elliyi aşan oyla iktidara gelir...

Şamil Tayyar (Star): Bu girişim, sandıkta mahkum olan ve darbe senaryolarından umudunu kesen çevrelerin hukuk yoluyla siyaset alanını daraltma çabalarına cesaret verici nitelikte. Sarıkız ve Ayışığı darbe senaryolarıyla eşzamanlı olarak hazırlıkları başlatılan iddianame, AB üyeliği için müzakere masasına oturan Türkiye'ye karşı büyük haksızlıktır. Maalesef, Sarıkız yeniden hortlatıldı. Ama nafile...

Okay Gönensin (Vatan): Kapatmaların hiçbir işe yaramadığını biliyoruz. DP kapatıldı, AP geldi. AP kapatıldı, DYP geldi. CHP kapatıldı, SHP geldi. DEP kapatıldı, DEHAP kapatıldı, DTP geldi. Kapatılan partinin bir toplumsal temeli varsa başka bir isimle tekrar gelir, gelecektir... Ama AKP kapatılmasın, DTP de kapatılmasın.

Fehmi Koru (Yeni Şafak): Şimdi emekli bir üst düzey devlet görevlisinin henüz koltuğunda otururken, Meclis'in seçtiği cumhurbaşkanına suikast yapılabileceğini sanki doğal bir şeymiş gibi anlattığı biliniyor. Bir üst düzey yargı mensubu da, 27 Mayıs darbesi için övgüler düzdü ve siyasi idamları savundu. Bunların her biri Türk Ceza Yasası'na göre 'suç'; oysa bu suçların üzerine giden tek bir savcı çıkmadı. Buna karşılık ülkeyi yöneten AK Parti'nin kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı harekete geçti. Bu da oldu ya! Ne diyebilirim?

Hasan Cemal (Milliyet): Yüzde 47 oyla seçim sandığından çıkarak iktidara halkın oyuyla gelen bir partiyi kapatma girişiminin son derece yanlış olduğunu düşünüyorum. Böyle bir girişim demokrasiye de ters düşer. Türkiye'de siyasi istikrarı da son derece olumsuz etkiler. Geçmişte parti kapatmalarının Türkiye'ye demokrasi, barış, istikrar açılarından hiçbir yarar sağlamadığını biliyoruz. Gerek askerî rejim dönemlerinde, gerekse Anayasa Mahkemesi eliyle Türkiye'nin siyasi partiler mezarlığı haline getirilmiş olması Türkiye'de demokrasi ve hukuk devletinin önünü açmamış, tersine tıkamıştır.



Bu haber 267 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,200 µs