En Sıcak Konular

Tibet'te halka ''evlerinizden çıkmayın'' çağrısı

16 Mart 2008 11:28 tsi
Tibet'in Çin yönetimine karşı ayaklanmasının 49'uncu yıldönümünde başlayan gerginlik altıncı gününde. Tibet'in merkezi Lasa'da meydana gelen olaylardan sonra polisler ve askerler caddelerde kontrolü sağlarken, halktan evlerinden çıkmamaları istendi.

Basın kuruluşlarına telefonla bilgi veren yerel yetkililer, şehirde sessizliğin hakim olduğunu ve sokaklarda yalnızca güvenlik güçlerinin dolaştığını belirtti.
 
Bir otelde kalan ve ismini vermeki stemeyen bir kadın ise sokağa çıkamadıklarını, ancak otelin yanındaki pazardan biraz yiyecek alabildiğini söyledi.
 
Tibet'te geçen cuma günü meydana gelen son 20 yılın en büyük protesto olaylarında Çinlilere ait işyerleri taşlanmış, bazıları ateşe verilmişti.
 
Uluslararası toplumdan tepkiler
 
Olaylar 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları meşalesinin Lasa'dan geçmesinden iki hafta önce meydana geldi. Uluslararası toplumun Çin'e yönelik insan hakları ve çevre kirliliği konularındaki eleştiriler devam ederken, olimpiyat oyunlarının boykot edilmesi veya bir yaptırım uygulanmasından söz edilmedi.
 
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Çin yönetimini protestoculara karşı temkinli davranmaya çağırırken, bakanlık tarafında Tibet'e gidecek Amerikan vatandaşları için uyarı yayımlandı.
 
Rice, açıklamasında Lasa'da polis ve askerlerin sayısının artırıldığı haberlerini yakından takip ettiklerini belirterek, Çin yönetimini protestolardan dolayı gözaltına alınan rahipleri ve diğer kişileri serbest bırakmaya çağırdı.
 
Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge da Tibet konusundan dolayı olimpiyatların boykot edilmesine karşı olduğunu ifade ederek, "Boykotun herhangi bir şeyi çözeceğine inanmıyorum" diye konuştu.
 
Rogge, Karayip Adaları'nda basına verdiği demeçte, boykotun aksine masum sporcuları cezalandırmak anlamına geleceğini ve harcanan emekleri boşa çıkaracağını söyledi.
 
Michigan'daki Kalamazoo Üniversitesi'nden Çin doğumlu tarihçi Şü Guoçi de "Tibet'te olanların ve Pekin'in buna yönelik tepkisinin olaylar kontrolden çıkmadıkça olimpiyat oyunlarını fazla etkilemeyeceği" görüşünü dile getirdi.
 
Pançen Lama'dan kınama
 
Çin Komünist Partisi Tibet Komitesi tarafından internette yapılan açıklamada ise "düşman güçlerin zararlı eylemleriyle Dalay Lama kliğinin çirkin yüzünü açığa çıkarmak için çaba harcanması gerektiği" ifade edildi.
 
Açıklamada, "hükümetin bölücülükle mücadele etmek ve istikrarı sağlamak için bütün güçleri birleştirmesi gerektiği" ifadesi de yer aldı.
 
Öte yandan Tibet Budizmi'nin iki liderinden biri olan 11. Pançen Lama tarafından yapılan açıklamada, Lasa'da meydana gelen olaylar kınandı.
 
Resmi Şinhua haber ajansı tarafından yayımlanan açıklamada, olayların sadece devletin ve ulusun çıkarlarına değil, Budizm'in amacına da zarar verdiği ileri sürüldü.
 
Çin makamları tarafından yapılan açıklamalarda, Lasa'da meydana gelen olaylarda 10 kişinin öldüğü belirtildi. Sürgündeki Tibetliler tarafından yapılan açıklamada ise ölü sayısının 30 olduğu, hatta 100'ü bulabileceği iddia edildi.

cnnturk



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,202 µs