JET hamle! | " /> JET hamle! | "/>

En Sıcak Konular

AKP’den JET hamle!

16 Mart 2008 09:30 tsi
AKP’den JET hamle!
AKP ‘Demokrasiye devam’ sloganı ile kapatılma davasında karşı atağa geçiyor... Önceki akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AKP’li kurmaylar, geri adım atmama ve yargının yeniden yapılandırılmasına ilişkin Anayasa de

Bu çerçevede Anayasa Mahkemesi’nin üye seçiminde Meclis’in gücünün artırılması ve parti kapatmanın daha da zorlaştırılması hedefleniyor. Bu amaçla Prof. Dr. Ergun Özbudun ve 6 akademisyen tarafından hazırlanan taslaktaki yargıya ilişkin bölümler gündeme taşınacak.

PAKETTE NELER VAR?

‘Mini Anayasa değişikliği’ adı altında sunulacak pakette şu değişiklikler yer alıyor:

Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısı 11’den 17’ye çıkarılıyor. Üyelerin büyük bölümünün TBMM tarafından seçilmesi öngörülüyor. Buna göre, TBMM 8 üyeyi, Yargıtay 4 üyeyi, Danıştay 4 üyeyi, Sayıştay Genel Kurulu 1 üyeyi seçecek.

Mevcut Anayasa’ya göre, bir siyasi partinin kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın Anayasa Mahkemesi’ne dava açması gerekiyor. Taslakta ise, kapatma davası için önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının talebi üzerine, Anayasa Mahkemesi’nin ihtarda bulunması öngörülüyor. İhtarı izleyen iki ay içinde partinin gerekli önlemleri almaması halinde, dava açması söz konusu olacak.

Yargıtay’ın başkan ve başkanvekillerinin seçim usulü değiştiriliyor. Mevcut anayasada, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay Genel Kurulu’nun kendi üyeleri arasından gizli oyla belirleyeceği beşer aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından dört yıl için seçilir” hükmü bulunuyor.

Taslakta ise Cumhurbaşkanı’nın yetkisi kaldırılarak, Yargıtay Başkanı, başkanvekilleri, daire başkanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Cumhuriyet Başsavcıvekili’nin kendi üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulu’nca seçilmesi öngörülüyor.

Savunmayı Cemil Çiçek yapacak

BAŞBAKAN Yardımcısı Cemil Çiçek’in öncülüğündeki AKP’li kurmaylar iddianameyi incelemeye aldı. Dün Meclis’te bir araya gelen grup, suçlamaları masaya yatırdı ve savunma için hazırlığa başladı. Toplantıda iddiaları çürütmeye yönelik bilgi-belge toplanması kararlaştırıldı. Kapatma davasında AKP adına savunmayı Cemil Çiçek’in yapacağı belirtildi. Başbakan Yardımcısı Çiçek, Fazilet Partisi’nin kapatılma davasında da savunmayı üstlenmişti.

akşam



Bu haber 724 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,017 µs