Davaya tepki büyüyor! | " /> Davaya tepki büyüyor! | "/>

En Sıcak Konular

Davaya tepki büyüyor!

16 Mart 2008 09:08 tsi
Davaya tepki büyüyor!
AK Parti'yle ilgili kapatma davası Türkiye'de olduğu gibi bütün dünyada da şaşkınlıkla karşılandı. En sert tepki AB ülkelerinden gelirken, Avrupa Parlamentosu'ndaki grupların başkanları, davaya inanmakta zorlandı.

İddianamede savunulan gerekçeleri 'bahane' sayan Avrupalı siyasetçiler, "Dava, Türkiye'de yargının tarafsız olmadığının en açık göstergesi." görüşünü dile getirdi. Amerika da AK Parti'nin seçimlerde milletten büyük destek aldığını hatırlatıp, seçmenlerin tercihine saygı istedi. Davayı manşetlerine taşıyan dünya basını ise yüzde 47 oy alan bir partinin kapatılmasının beklenmediğini; ancak yargının siyasete karşı bir silah olarak kullanıldığını yazdı. Dava, Türkiye'de de hukukçusundan işadamına, siyasetçisinden sade vatandaşına kadar her kesimin büyük tepkisini çekti. Özellikle iş dünyası, küresel dalgalanmayı fırsata dönüştürmeye çalışan Türk ekonomisinin davadan büyük zarar göreceği endişelerini aktardı. Hukukçular, iddianamedeki gerekçelere itiraz ederken, partiler davanın Türk demokrasisine ve ülkenin dünyadaki imajına büyük darbe vuracağının altını çizdi: "AB ile müzakere sürecinde siyasal düşünceler antidemokratik yollarla engellenemez. Bugüne kadar parti kapatmalar çözüm olmadı."


Siyaset mahkemede görülmez
Olli Rehn (AB): Demokrasilerde siyasî meseleler meclislerde ve seçim sandığında ele alınır, mahkemelerde değil. Adlî sürecin Türkiye'nin enerjisini tüketmesinden endişeliyiz.

Matt Bryza (ABD Dışişleri): Demokrasilerde siyasî geleceği seçmen belirler. 2007 seçimlerine saygı duyulmalı. Türk demokrasisi test edilmiş ve çok güçlü çıkmıştır.

Madeleine Albright (ABD'li eski bakan): Dehşete düştüm, sürpriz oldu. Kapatma teşebbüsü, halkın iradesinin tersine gitmektir.

New York Times: Seçimde AK Parti'yi alt edemeyen laik çevreler, hâlâ kontrol ettikleri tek ayak olan yargıya yöneldi.

Financial Times: Kapatma talebini muhalefet de beklenmedik bir çıkış olarak karşıladı. Bu çıkışın aşırı milliyetçilerden değil, devlet yetkilisinden gelmesi anlamlı.

International Herald Tribune: Yüzde 47 oy alan bir partinin kapatılması beklenmiyor. Laiklerin Erdoğan'ın partisine karşı ellerinde yalnızca yargı silahı kaldı.


BAYKAL SESSİZLİĞİNİ KORUYOR
Ufuk Uras (ÖDP lideri): Davanın Ergenekon operasyonundan hemen sonraya denk gelmesi manidar. Demokrasi dışı güçler Başsavcı'ya bel bağlamış, balans ayarı yapmaya çalışıyor.

Süleyman Soylu (DP lideri): Yeter artık. Ellerinizi millî iradeden çekin. Dava, demokrasiye darbedir. Mahkeme reddetmeli.

Erkan Mumcu (Anavatan lideri): Bu, demokrasiye müdahaledir. Kapatmalardan medet umanlar, 50 senedir yanlış yapıyor.

Recai Kutan (SP lideri): Son derece kaygı verici bir gelişme. Ülkemizin imajı zedelenecek ve ekonomik yapı zayıflayacak.

Hakkı Süha Okay (CHP Grup Başkan Vekili): Parti kapatmayı istemeyiz. Ama kimi partiler aydınlanma devriminden rövanş alıyor.


EKONOMİYİ BALTALAMAYIN
Rifat Hisarcıklıoğlu (TOBB Başkanı): Her gün bir yerlerden dayak yiyoruz. Uluslararası piyasalarda nereye gideceği belli olmayan bir çalkantının ortasındayız. Herkes, bunu bilerek hareket etmeli.

Ömer Bolat (MÜSİAD Başkanı): Türkiye'nin siyasî ve ekonomik istikrar aradığı bir dönemde iktidar partisine kapatma davası açmak inanılmayacak kadar yanlış karar.

İbrahim Kefeli (TÜSİAD üyesi): Demokrasiye zarar veren bu girişime şiddetle karşı çıkıyorum. İş dünyası, bu süreçten olumsuz etkilenecek. Koalisyonlar fayda sağlamaz.

Süleyman Çelebi (DİSK Başkanı): Siyasal düşünceler antidemokratik manevralarla eritilemez. Kapatmalarla çözüm aramak, muhalefetin güçlenmesini de engelliyor.


CUMHURBAŞKANI GÜL: TÜRKİYE'NİN İTİBARINI SARSAR
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AK Parti hakkındaki kapatma davasının Türkiye'nin itibarını sarsacağını söyledi. İKÖ zirvesi dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Gül, 2007'nin gereksiz tartışmalarla kaybedildiğini hatırlattı. Davayı şu sözlerle değerlendirdi: "Türkiye'nin imajı ve demokratik çizgi açısından itibar sarsıcı. Üzücü bir tabloyla karşı karşıyayız. İstikrarsızlığın bedelini nasıl ödediğimizi herkes hatırlamalı."


DEVLET BAHÇELİ: ANAYASA'YI DEĞİŞTİRELİM
MHP lideri Devlet Bahçeli, 65 aydır iktidarda olan bir parti hakkında kapatma davası açmanın çok vahim siyasî sonuçlar doğuracağını söyledi. Cumhuriyet ilkelerinin parti kapatmayla korunamayacağını vurgulayan Bahçeli, yeni bir öneride bulundu. Anayasa'yı değiştirmeyi teklif eden Bahçeli, kapatma yerine laikliğe aykırı fiilleri işleyenler hakkında bireysel soruşturma açılmasını istedi.

 
zaman



Bu haber 303 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,804 µs