En Sıcak Konular

İran'da muhafazakarlar fark attı

15 Mart 2008 22:13 tsi
İran'da, dün yapılan meclis seçimlerinde, oy sayımı devam ederken 175 milletvekiliğini hangi partilerin aldığı belli oldu. Şu ana kadarki sayımlara göre oy dağılımı şöyle:

İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi, devlet televizyonunda katıldığı canlı yayında, oy sayım işleminin devam ettiğini belirtti ve şimdiye kadar sayılan oylara göre, 178 milletvekilinin kesinleştiğini bildirdi.

Purmuhammedi, sayılan oyların yüzde 70'ini muhafazakarların, yüzde 30'unu ise reformcu ve bağımsızların aldığını belirtti.

İçişleri Bakanı Purmuhammedi'nin verdiği bilgilere göre, muhafazakarlar 125, reformcular 49, bağımsızlar da 4 sandalye kazandı.

Çeşitli bölgelerde 30 milletvekilinin seçimi ise adaylardan hiçbirinin kullanılan oyların yüzde 25'inden bir fazlasını alamaması nedeniyle ikinci tura kaldı. Milletvekili seçilemeyen bölgelerde en fazla oyu alan iki aday, Mayıs ayına kadar yapılacak ikinci turda yarışacak.

Bu arada, yarı resmi Fars haber ajansının bildirdiğine göre, başkent Tahran'da oy sayım işlemi başladı ve ilk verilere göre de 30 milletvekilliğinden 25'ini muhafazakarlar, 5'ini de reformcular kazandı.

İran'da adaylar seçime bireysel katıldıkları için kazananların hangi gruba ait olduğunu belirlemek oldukça zor. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad yanlıları da Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bager Galiba yanlıları da muhafazakar olarak adlandırılıyor. Ancak Ahmedinejad yanlıları aşırı muhafazakar, Galibaf yanlıları ise ılımlı muhafazakar olarak biliniyor. Seçilen 125 muhafazakar milletvekilinden kaçının Ahmedinejad, kaçının Galibaf taraftarı olduğu da belli değil.

İran halkı dün, 8. meclisin 290 üyesini belirlemek için sandık başına gitmişti.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de bir mesaj yayımlayarak, seçime ''büyük oranda'' katıldığı için halkı kutladı. ''İran seçimleri, dünyanın en demokratik seçimi'' diyen Hamaney, halkın seçime büyük oranda katılmasının ''düşmanın psikolojik savaşını sabun köpüğüne çevirdiğini ve şeytanca planlarını boşa çıkardığını'' söyledi. 

 

habertürk



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,955 µs