En Sıcak Konular

BM: "Ermenistan Azerbaycan topraklarından çekilsin"

15 Mart 2008 18:34 tsi
BM: BM Genel Kurulu, Ermenistan'ın işgal ettiği Azeri topraklarından geri çekilmesini isteyen ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ile egemenliğine destek veren bir karar tasarısını 7'ye karşı 39 oyla kabul kabul etti. 100 ülke ise çekimser oy kullandı.

Türkiye karar tasarısı lehinde oy kullanan ülkeler arasında yer alırken AGİT Minsk Grubu eş başkanları ABD, Rusya ve Fransa "hayır" oyu verdiler.
 
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, konunun BM Genel Kurulu'na gelmesinin Minsk sürecini destekleyeceğini ve sürece enerji vereceğini söyledi.
 
Türkiye'nin Yukarı Karabağ sorununun Minsk süreci kapsamında çözülmesini istediğini belirten İlkin, Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin halen işgal altında olduğunu anımsattı.
 
İlkin Türkiye'nin Minsk grubunun bir üyesi olarak sorunun barışçıl bir şekilde uluslararası hukuk ilkeleri çerçevesinde çözülmesini istediğini vurguladı.
 
Genel Kurul'da kabul edilen kararda, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Yukarı Karabağ bölgesindeki durumun uluslararası barış ve güvenliği tehlikeye atmaya devam ettiği belirtildi.
 
Kararda, Azerbaycan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı ve destek verildiği belirtilerek, Ermeni güçlerinin "tamamen, derhal ve koşulsuz bir şekilde" Azerbaycan topraklarından geri çekilmesi çağrısında bulunuldu.
 
Kararda, Yukarı Karabağ'dan çıkarılan ya da bölgeyi terk etmek zorunda kalan Azeri nüfusunun evlerine dönme hakkı bulunduğu da vurgulandı.
 
Diplomatik kaynaklar, kararın Azerbaycan açısından önemli bir başarı olduğunu belirterek, aleyhte oy kullanan ülkelerin de yaptıkları konuşmalarda Azerbaycan'ın egemenliğine saygı duyduklarını söylediklerini belirtti.
 
Diplomatik kaynaklar, kararın BM siyasi çevreleri tarafından "Kosova örneğinin dünyadaki kimi sorunlara örnek teşkil etmediği yolundaki söylemlerini" test etmesi ve doğrulamış olması açısından da önemli olduğuna dikkat çektiler.

cnnturk.com



Bu haber 373 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,826 µs