En Sıcak Konular

AB'den sert tepki

15 Mart 2008 18:05 tsi
AB'den sert tepki Avrupa Birliği Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AK Parti'nin kapatılması için yaptığı başvurunun "normal bir Avrupa toplumunun" prensiplerine uymadığını söyledi.

Rehn, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Normal Avrupa demokrasilerinde, siyasi konular mecliste tartışılır ve sandıkta neticelenir, mahkemelerde değil." dedi. Dava girişimin Türkiye'nin müzakere sürecini etkileyip etkilemeyeceğine yönelik soruya Rehn, "Bu girişimin, normal bir Avrupa toplumunun demokratik standartlarına uyduğunu düşünmek çok zor." şeklinde cevap verdi.

AB komiseri Rehn gazetecilere yaptığı açıklamada, Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya'nın bu girişiminin çok fazla enerji harcamamasını umduğunu söyledi. Rehn, "Umarım, bu girişim, siyasi enerjinin çok fazla harcanmasına yol açmaz. AB reformlarının gecikmesine de yol açmaz umarım. Hükümetin, AB reformlarına yoğunlaşacağına eminim." şeklinde konuştu.

Olli Rehn şunları kaydetti:

''Bu tür siyasi konular (laiklik, başörtüsü) geçen yılki seçimde geniş ve derin şekilde tartışıldı ve halk seçimini yaptı. Seçim demokratik ilkelere ve en yüksek uluslararası standartlara uyumlu gerçekleştirildi. Bu tür siyasi konulara demokratik siyasetle seçim sandığında karar verilmeli. Mahkemelerde değil.''

Türkiye'de laikliğin zayıflatıldığı yönünde iddialar olduğunun hatırlatılması üzerine Rehn, kapatma davası dosyasındaki detaylardan haberdar olmadığını belirterek, başörtüsü konusunun demokratik kurallara ve anayasaya saygılı şekilde ele alınmasını istedi.

Rehn, hükümetin reform sürecini yeniden başlattığını ve Vakıflar Kanununun kabul edilmesinin bunun göstergesi olduğunu anlatarak, ifade özgürlüğüne öncelik verilmesini talep etti.

Olli Rehn, yapılacak reformların sadece Türkiye'nin demokratikleşmesine katkı sağlamayacağını belirterek, ''AB'de Türkiye'nin üyeliğini savunan (Türkiye) dostlarının işini kolaylaştıracağını'' ifade etti.

Rehn, hükümetin ''tam kararlılıkla reform gündemine bağlı kalmasının'' önemini vurguladı.

Bu arada, Fin üye, yargıçların, siyasete karışmamasını da istedi. Rehn, "Yürütme, yargının işine karışmamalı. Yargı da demokratik siyasi tartışmalara karışmamalı." şeklinde konuştu.
 
zaman



Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,039 µs