En Sıcak Konular

Dağlıca'da deliller nasıl yok oldu?

15 Mart 2008 17:11 tsi
Dağlıca'da askerlere arızalı silahlar verildiği dahil pekçok iddia vardı. Hepsi araştırılacaktı ama bir yangın çıktı silahlar dahil bütün deliller yandı.

PKK saldırısı sonrası 13 erin şehit olduğu ve sekiz askerin kaçırıldığı Dağlıca 3. Motorize Piyade Tabur Komutanlığı'nda 14 Ocak 2008'de malzeme deposunda yangın çıktığı belirlendi.

Yangında depoyla birlikte çok sayıda askeri mühimmat malzemesi yandı ve tamamı kullanılmaz hale geldi. Zarar gören malzemeler arasında çok sayıda el bombası, roketatar, havan topu ve silah da var. Taburda görevli bir yetkili Taraf'a 'Komutanımız Onur Dirik yangına müdahale etmeyip malzemelerin yanmasını seyretti' dedi.

Yangın sonrası iki rapor hazırlandı. İlki üç sayfalık zarar gören malzeme listesi, ikincisi ise 40 sayfalık ayrıntılı kaza raporu.

Saat 15:15'te Başladı

Dağlıca taburunda meydana gelen yangın 14 Ocak 2008 günü saat 15:15'te, kışlanın 1 ve 2BL depolarında ait sınıf malzemelerinin depolandığı binada çıktı. Tabur Komutanı Onur Dirik yangın başlar başlamaz, ilk olarak çevre emniyetini aldı. Raporda taburda bulunan mevcut yangın söndürme cihazlarıyla olaya müdahale edildiği ancak çevrede oluşan yoğun duman nedeniyle bina içine girilemediği, bu yüzden söndürme çalışmalarının etkisiz kaldığı belirtiliyor. Raporda ayrıca şiddetli rüzgarın etkisiyle 10 dakika sonra yangının bina çatısına sıçradığı da ifade ediliyor. Can kaybı oluşmaması için de bölge boşaltılıp tabur personeli emniyetli bir bölgeye tahliye edilerek personel mevcudu korunuyor.

Cephaneliğe sıçradı

Yangın yaklaşık bir saat 45 dakika sürdükten sonra saat 17'de 5-6 metre mesafede, içinde göreve çıkan kollara ve alarmda görevlendirilen unsurlara dağıtılmak üzere ayrılan mühimmatın bulunduğu ek deponun çatısına sıçrıyor. Bina içinde bulunan mühimmatın infilak etme ihtimalinden dolayı da yangına müdahale edilemiyor. Saat 18:00 itibariyle de depoda bulunan bütün malzemeler tamamen yanıyor.

Zaman vardı

Raporda bu ifadeler yer alırken, Taraf'ın konuştuğu Dağlıca'da görevli üst düzey bir yetkili, Dirik'in büyük ihmali olduğunu söyledi: �Yangın bir saat 45 dakika sonra mühimmat deposuna sıçradı. Eğer yangın ilk çıktığı sırada bu depoda bulunan mühimmat boşaltılmış olsaydı, bu deponun yalnızca çatısı yanacaktı. Ama komutanımız sadece bu yangını seyretti ve bizlere seyrettirdi�

Tüm hatları kesti

Yangın mühimmat deposuna sıçramasıyla birlikte tabur komutanı muhaberenin söz konusu olmaması için tüm Telekom hatları ve internet bağlantılarını kestirmiş. Taraf'a konuşan yetkili, komutanının sadece bu konuda doğru bir yöntem izlediğini söyledi. Raporda yangının 18'de bittiği söylenmesine rağmen, aynı yetkili yangının saat 24:00'e kadar sürdüğünü ve sabaha karşı alevlerin söndüğünü belirtit

Elektrik kontağından

Olaydan üç gün sonra düzenlene raporda yagının elertirik kontağından çıkmış olabileceği değerlendirildi. Perosenelin doğrudan bu sorumluluğu olmadığı da beriltildi. Ancak Taraf'a konuşan kişinin buna da itirazı var: 'Tabur 2007 mart ayında kadar Hakkari Köprülü'de konuşluydu. Bu tarihden sonra Dağlıca'ya geldi ve yanan yerlerin elektirik malzemesi o zaman elden geçti. Tamir ve bakım üzerinden bir yıl geçmeden yangın çıkması manidar' Görüştüğümüz aynı kişi Dirik'in Dağlıca köyü halkına ve geçici köy korucularına 'yatak ve giyecek malzemesi'nin yandığını söylediğini de belirti.

Yine soruşturma yok

Dirik'le ilgili tıpkı Dağlıca baskının ardından olduğu gibi bu yangın sonrasında da soruşturma açılmadı. Oysa Dirik hakkında kamu zararına neden olduğu gerekçesiyle Askeri Ceza Kanunu'nun 144 ve 5252 sayılı kanunun 3 maddesi delaleti ile 5237 sayılı TCK'nın 257/2 353 sayılı AS. Y.U.K ilgili maddeleri gereğince iki yıla kadar hapis cezasıyla resen dava açılması gerekirdi.

TCK'nın 257/2 sayılı kanunu ise şöyle: 'Görevi kötüye kullanma kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında görevin gereklerini yapmakta ihmal ve gecikme göstererek kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan kişi iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır'

Taraf



Bu haber 1,194 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,698 µs