Ergenekon davasıdır! | " /> iyibilgi analiz" /> Ergenekon davasıdır! | "/> iyibilgi analiz"/>

En Sıcak Konular

Bu dava Ergenekon davasıdır!

15 Mart 2008 15:39 tsi
Bu dava Ergenekon davasıdır! Bakmayın siz iddianamedeki incir çekirdeğini doldurmayan iddialara. Hiçbir parti panolardaki mayolar yüzünden kapatılmaz. Bunlar bahane, meselenin özü başka… iyibilgi analiz

Önce “demokrasilerde parti kapatmamak diye bir kural yok” diyen CHP Genel Başkan yardımcısı Onur Öymen’e bir cevap verelim: Galiba sayın Öymen, bir kelimeyi unutmuş olmalı. O da yine hükümetteyken yine aynı bahaneyle Refah Partisi’ni kapattıran dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş’ın kitabının isminde geçen “militan demokrasi” kavramı.

Yani aslında Öymen şöyle demeliydi: “militan demokrasilerde parti kapatmama diye bir kural yok”

Evet Öymen böyle söyleseydi doğru bir tespit olacaktı. Çünkü militan, yani Kemalist bir demokraside, bir parti ancak Kemalist olduğu vakit kapatılmaz.

Böyle bir sistemde sağcı olabilirsiniz ama Kemalist sağcı olmalısınız…

Solcu da olabilirsiniz ama kapatılmak istemiyorsanız, Kemalist solcu olmalısınız…

Liberal de olacaksanız, liberalin Kemalist versiyonunu piyasaya sürmelisiniz…

Ak Parti de Kemalizmin sebebi olduğu başörtüsü ve Kürt sorunlarını çözerek, AB yolunda demokratikleşme ve sivilleşme süreçlerinin taşıyıcılığını yapmaya çalıştığı için kapatılmaya çalışılıyor.

Ama daha da önemlisi AK Parti, Kemalizm’in özü olan İttihat Terakki ruhunu canlı tutmaya çalışan ve öyle örgütlenen Ergenekon çetesini bertaraf etmeye çalıştığı için kapatılıyor.

E tabi bir de bir iki gün önce Başbakan Güneydoğu paketini açıkladı. Eşref Bitlis’i, Adnan Kahveci’yi, Turgut Özal’ı hatırladığımızda, dehşete kapılarak bunların olmaması için dua ediyoruz.

Daha önceki birçok analizimizde şunu ifade ettik: Bu ülkede hukuk, adalet tesis etmek için değil; devleti vatandaşa, vatandaşın taleplerine, haklarına ve demokrasiye karşı korumak için tasarlanmıştır.

Çünkü Ergenekon’u bertaraf etme çabası, darbeci, militarist, anti-demokratik sistemin kökten reformu niteliği arz ediyor.

Dolayısıyla kapsamlı ve derin bir yargı reformu yapılmadan ve yargının mevcut zihniyeti değişmeden demokratikleşme yönünde ilerlemek pek mümkün değil…

AK Parti’nin ve diğer siyasi aktörlerin çıkarması gereken ders şudur: Bu ülkede “sistemin makbul vatandaşları” olmayan kimse kendini kanıtlamak için bir diğer makbul olmayan kesimi kullanmasın.

Yani Aleviler Sünni dindarlara ve DTP AK Parti’ye karşı laikçilik oynamasın… AK Parti de DTP’ye karşı milliyetçilik maskesini takmasın… Çünkü sistem bu numaraları yemiyor ve bu numaraları kendi lehine çevirmesini biliyor…

www.iyibilgi.com analiz İlhan Döğüş



Bu haber 1,301 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,527 µs