uzayda çözülür! | " /> uzayda çözülür! | "/>

En Sıcak Konular

Yok yok, bu iş ancak uzayda çözülür!

15 Mart 2008 12:27 tsi
Yok yok, bu iş ancak uzayda çözülür! Partiler mezarlığına dönen güzel yurdumuzda, aydınlar ve siyasetçiler 'yasağa tepki gösterme' noktasında bir hayli kendilerini geliştirmiş durumdalar. AKP'nin trajikomik kapatılma davasına ilişkin öyle özgün tepkiler var ki saymakla bitmez. Ama en orij

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, ''laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği'' iddiasıyla AK Parti'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmasına CHP hariç tüm kesimlerden tepki yağdı.

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay: Ülkenin iyiye gitmesini istemeyen çevreler, çok önemli yerlere sızmış
İçeriden ve dışarıdan Türkiye'nin istikrarından rahatsızlık duyanlar var. Demokrasimiz bunu aşacaktır. Türkiye'nin istikrara ve kalkınmaya ihtiyacı var. Bu dava sadece AK Parti'ye karşı değil, Türkiye'ye karşı saygısızlıktır. AK Parti yaklaşık 7 ay önce halkın yaklaşık yüzde 50'sinden destek aldı. Türkiye 20'yi aşkın dönem boyunca istikrarlı bir kalkınma içinde. Her şey Türkiye'de iyiye gidildiğini göstermektedir. Türkiye'nin iyiye gitmesini istemeyen çevreler çok önemli yerlere sızmış. Hakk'a güveniyoruz, halka güveniyoruz, gerisi boş. Beklediğim bir şey değildi. Hukuku bu kadar çiğneyeceklerini düşünmüyordum. Ben kıdemli bir hukukçuyum, bu yapılanı üzüntüyle karşılıyorum.

AK Parti Mersin Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül: İstikrara zarar verir
Bu davanın açılması Türkiye adına talihsizliktir. AK Parti demokratik bir şekilde iktidarı oluşturmuştur. Demokratikleşme yönünde adımlar atmıştır. Bu durum son derece anlamsızdır. Dava Türkiye'nin istikrarına zarar verecektir. Yargıçlar siyasal görüşlerini kapının önünde bırakmalıdır.

Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar: Demokrasiyle bağdaşmaz
İktidar olan bir partinin kapatılması demokratik hukuk devleti ile bağdaşmaz. Parti kapatılarak hiçbir yere varılamaz. Demokrasilerde cezayı sadece halk verir.

Eski bakan Hasan Celal Güzel: Hukuk yok; utanıyorum
Bu ülkede yaşadığım için utanıyorum. Bu ülkede hukuk diye bir şey yok. Demokrasi diye bir şey yok. Millet iradesi ayaklar altında. Halka köpek muamelesi yapılıyor.

DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş: İdamla eşdeğer görüyorum
Demokrasi tarihine talihsiz bir olay olarak geçecek. DTP'ye açılan dava gibi, 'ideolojik' amaçlarla açıldığını düşünüyorum. Demokrasilerde kapatma, idam cezasıyla eşdeğerdir. İdama karşıysanız, parti kapatmaya da karşı olmanız gerekir.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu: Türkiye'ye fayda getirmez
Partilerin bir kısım beyanlara dayanarak kapatılması asla demokratik değildir. Bu Türkiye'ye hiçbir zaman fayda getirmedi. Partiler ancak terör ve şiddetin odağı olması ve bunu bir metot olarak benimsemesi durumunda kapatılabilmeli.

[AYDINLARIN TEPKİLERİ]
Prof. Dr. Ergun Özbudun: Uzaydan yeni halk getirsinler
En iyi ve sağlam yol, halkı kapatmaktır. Uzaydan halk getirmektir. Bu gerekçelerin hiçbiri hiçbir demokratik devlette parti kapatma nedeni olmaz. Türkiye zaten yarı demokrasiye sahip devlet olarak görülüyor. Bundan sonra nasıl görüleceği malum. Anayasa Mahkemesi'nin böyle bir kapatma kararı verebileceğini sanmıyorum.

Prof. Dr. Toktamış Ateş: Böyle saçmalık olmaz
Dava manasız. Böyle saçmalık olmaz. Bunun aksini düşünmek mümkün değil. Kapatma davasını gerektirecek bir şey yok.

Prof. Dr. Mustafa Kamalak: Milleti kapatmaya çalışıyorlar
Demokrasilerde meşruiyetin tek kaynağı milli iradedir. Bu kapatma davası milli iradeye kilit vurmak demektir. Türkiye'de hukuk çok belirsiz bir kavram. Neyin hukuka uygun, neyin hukuk dışı olduğunu baştan kestirmek mümkün değil.

Milliyet Gazetesi yazarı Taha Akyol: Demokrasiye aykırı
Dava, demokrasiye aykırıdır. Anayasa koyucu parti kapatmayı zorlaştırmıştır. Demokrasilerde anayasa koyucunun üzerinde bir makam yok. Şiddete başvurmuyorsa bir partiyi kapatmak çağa uymuyor.

Milliyet Gazetesi yazarı Derya Sazak: Türkiye, bunları aşmalı
 Davayı demokratik bulmuyorum. Yüzde 47 oy almış bir iktidar partisinin kapatılmak istenmesi hukuki yönden değerlendirilebilir; ama demokratik açıdan sağlıklı değil. Siyasi partilerin kapatılması, müdahale dönemleri, ara dönemlerde veya postmodern dönemlerde olmuş. Türkiye, artık bu yöntemleri aşabilmeli.

[İŞ DÜNYASININ TEPKİLERİ]
Hüseyin Üzülmez (TOBB Başkan Yardımcısı): Ekonomi zarar görecek
Halkın verdiği oylarla iktidar olan bir partinin önünün parti kapatma ile kesilmesi yanlış. Gelişmelerden ekonomi olumsuz etkilenecek. Bu tür hareketler, gelişen ekonomiye zarar verir. Türkiye'yi istikrarsızlığa götürür.

İbrahim Kefeli (TÜSİAD üyesi): İş dünyası olumsuz etkilenecek
Demokrasiye zarar veren bu girişime şiddetle karşı çıkıyorum. İstikrar bozulacak, büyüme duracak. Tekrar koalisyon dönemlerine geri dönmek ülkeye herhangi bir fayda sağlamaz. İş dünyası, bu süreçten olumsuz etkilenecek.

Mehmet Kaya (Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı): İki kişiden birinin oyunu aldılar
AK Parti, her iki kişiden birinin oyunu aldı. Meşruiyetini ispat etti. Bu tür partilerin kapatılması demokrasiye zarar verir; büyüme sürecini sekteye uğratır.

Ömer Bolat (MÜSİAD Başkanı): İnanılmayacak kadar yanlış
Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrar aradığı bir dönemde iktidar partisine kapatma davası açmak hukuk ve demokrasi açısından son derece yanlış bir tutum. İnanılmayacak kadar yanlış bir karar. Partileri vatandaşlar değerlendirir, vatandaşlar büyütür ya da kapatır. Bunun yolu da demokrasilerde seçimdir.

Hazim Sesli (Türkiye Genç İşadamları Derneği Başkanı): Gelişmemizi engeller
Böyle bir adım Türkiye'nin gelişmesini engeller. Türkiye demokratik bir ülke, ne olursa olsun bir partinin kapatılması düşünülemez. Kararı demokrasi ve ekonomik açıdan olumlu bulmuyorum. Türkiye'nin daha ileriye gitmesi gerekiyor. Demokrasinin geliştirilmesi gerekiyor.
 
Zaman



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,509 µs