ne dedi? | " /> ne dedi? | "/>

En Sıcak Konular

Köşe yazarları ne dedi?

15 Mart 2008 09:12 tsi
Köşe yazarları ne dedi? AKP'ye kapatma davasına medyadan farklı tepkiler var. Hürriyet'ten Oktay Ekşi, 'Laik sistemle oynayınca bu oluyor' diyerek kararı meşru gösterme gayretinde. Enis Berberoğlu ise davanın zamanlamasına dikkat çekiyor...

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın AKP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurması bugünkü gazetelerde köşe yazarlarının doğal olarak başlıca konusuydu. 
 
Yazarların çok büyük çoğunluğu parti kapatmanın demokratik rejimlerde 'hoş' olmadığını vurgularken, AKP'nin de 'rejimin sınırları' konusunda son dönemlerde pek hassas olmadığı da hatırlatıldı.
Parti kapatmanın son yasa değişiklikleri ile zorlaştırıldığı belirtilirken, Refah partisinin de aynı gerekçelerle kapatıldığı unutulmadı. Medya'nın bir kesimi ise davayı demokrasiye karşı bir hareket olarak yorumlayıp doğrudan AKP yanlısı bir tavır almayı tercih etti.


HÜRRİYET

Oktay Ekşi- AKP yargı önünde

Hürriyet gazetesinin başyazı Ekşi parti kapatma davasının Türk demokrasisinin iyi işlemediğini gösterdiğini belirtiyor. Refah Partisi ve ardıllarının  daha önce kapatıldığını hatırlatan yazar 2001 yılında Anayasa'nın 69'cu maddesine eklenen bir madde ile parti kapatılmasının zorlaştırıldığını da hatırlatıyor. Ekşi son olarak 'laik sistemle' oynamak hep aynı sonucu doğuruyor diyor.


Enis Berberoğlu- Otomatik pilot riski

Enis Berberoğlu Dava sürecinin zamanlamasına dikkat çekiyor. Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili davanın sonuç aşamasında olduğunu söyleyen yazar eğer iptal yönünde karar çıkarsa, bu kapatma davası için de güçlü bir kanı oluşturur diyor.

 

SABAH

Ergun Babahan- Yine Aynı kriterler

Sabah yazarı Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun bir süredir AKP'nin kapatılması gerektği ile ilgili konuştuğunu, açılan davanın sürpriz olmadığını belirtiyor. Kapatılmanın artık Anayasa Mahkemesi'nde beşte üç oyla alındığını ve zorlaştığını belirten yazar Cumhurbaşkanı için bile siyaset yasağının istendiğini hatırlatarak, 'Rejim ciddi bir sarsıntıdan geçiyor' diyor.


Mehmet Barlas- Siyasi ve ekonomik istikrarsızlık

Kapatma davasını 'şaka gibi' diyerek değerlendiren Barlas, bu yaklaşımın elitist bir duruşun ürünü olduğunu belirterek Türkiye'nin hukuk devletinden yargıçlar devletine doğru gittiğini söylüyor. AKP'yi ve DTP'yi kapatmanın çözümsüzlüğü artırıp Türkiye'yi bir ortadoıu devleti olmaya sürükleyeciğini söyleyen yazar Yargının iktidar mücadelesinin bir parçası olmamamıs gerektiğini söylüyor.

VATAN

Güngör Mengi-Akıllar Başa!

Kapatma davasına ilişkin sinyali Yargıtay C. Başsavcısı’nın 17 Ocak’taki önemli açıklamasında bulmak mümkün diyen Mengi, siyasi iktidarın bu uyarıyı anlamamazlıktan geldiğini belirtiyor.'İktidarlar Anayasa içinde hareket etmek zorundadır.' diyen yazar iktidarın bir an önce kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini vurguluyor.

Ruşen Çakır- Yedi soruda kapatma davası

Yazar davanın beklendiğini ama AKP'nin açılmamasını umduğunu belirtiyor. AKP'nin muhtemelen 'teknik' bir savunma yapacağını, kapatmayı zorlaştıran yeni değişiklerden dolayı da AKP'nin davayı kazanabilecğini söylüyor. Çakır son olarak bu davadah AKP'nin siyaseten karlı çıkacağını söylüyor.


MİLLİYET
 
Güneri Cıvaoğlu - Netameli Cuma

Küresel siyasette ve AB ilişkilerine zarar verecek bir dava açıldığını belirten Cıvaoğlu fakat bunun AKP'yi sorumluluktan kurtaramayacağını söylüyor. Yazar, 'Din eksenli siyasi tavırları, AKP’nin yeniden gözden geçirmesinde sayısız fayda var.' diyor.

ZAMAN

Ekrem Dumanlı-Yeni bir demokrasi sınavı başladı...
 

"7 nisan'da bildiri ile yapılmaya çalışılan şimdi Yargı ile yapılıyor diyen Zaman yazarı,"Dışarıdan ülkemize bakanların  yargı-bürokrasi-asker üçlüsünden oluşturulan bir kadro tarafından yönetildiği hissine kapılmamaları oldukça zor" diyerek demokrasiyi yaşatalım çağrısı yapıyor.


YENİ ŞAFAK

Kürşat Bumin- Yargı'nın başına buyruk bağımsızlığı

Yargının Türkiye'deki konumunun evrensel hukuktaki güçler ayrılığı ilkesi ile hiçbir alakası olmadığını belirten Bumin,"Demek bu çağda, “hukuk devleti” olduğu söylenen Türkiye Cumhuriyeti'nde, böyle bir politika, yani “partiler üstü” bir “devlet politikası” vardır" diyor.


RADİKAL

İsmet Berkan - Kapatmak çözüm mü?

"Bir demokraside, açıkça şiddet çağrısı yapmadıkça veya şiddete başvurmadıkça bir siyasi partinin kapatılmaması, 'yasadışı' ilan edilmemesi gerekir." diyen Berkan Türban sorununun bir türlü Meclis'te çözümlenememesinin parti kapatmaya giden bir sürece yol açmaması gerektiğini belirtiyor. Berkan böylesi bir rejime demokrasi denemeyeceğini söylüyor.


Murat Yetkin- Parti kapatıp sorun çözmek!
'
Türk siyasi tarihinde ilk kez (yürütmenin, yani en üst siyasi makamın başı olan) görevdeki bir cumhurbaşkanının siyasetten yasaklanması istendi' diyen Yetkin parti kapatarak ne engellenebilir ki diye soruyor?

 



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,621 µs