beyin ağı örüyor | " /> beyin ağı örüyor | "/>

En Sıcak Konular

Türk ve Amerikan bilimciler, beyin ağı örüyor

15 Mart 2008 08:27 tsi
Türk ve Amerikan bilimciler, 
beyin ağı örüyor New York merkezli Türk Amerikan Biliminsanları ve Akademisyenleri Derneği - TASSA, son projesinde insan beyni üzerinde çalışıyor. Türk bilimadamlarının omurgasını oluştuduğu projede gelecekteki insan beyni üzerinde çalışılıyor.

New York'ta, ''Türk Amerikan Biliminsanları ve Akademisyenleri Derneği'' (Turkish American Scientists and Scholars Association-TASSA) bir tanıtım toplantısı düzenledi. 

TASSA'nın Türkevi'nde düzenlediği toplantının öncesinde soruları yanıtlayan Başkan Banu Onaral, TASSA'nın 2004 yılında ilk faaliyetlerine başladığını ve 2005 yılında da resmi dernek olarak yıllık konferanslar düzenleme sürecine girdiğini söyledi.

Onaral, TASSA'nın kısa süre içinde üye sayısının 3300'e yükseldiğini de belirtti.

TASSA'nın kurucu başkanı Sülayman Gökoğlu'nun ardından başkanlığa yeni seçildiğini belirten Onaral, derneği daha sağlam temellere oturtur oturtmaz idaresini daha genç nesile devretmek olduğunu bildirdi. Onaral ''biliminsanları'' yelpazesini çok geniş tuttuklarını belirterek sosyal bilimler, sanat, beşeri bilimler, doğa bilimleri, tıp, mühendislik, yönetim, finans, ekonomi dallarında çalışan tüm Türk-Amerikan toplumu üyelerini derneklerine almayı istediklerini anlattı.

-11-13 NİSANDA HARVARD ÜNİVERSİTESİNDE YILLIK KONFERANS-

Onaral, 4. yıllık toplantılarını bu yıl Boston'da Harvard Tıp Fakültesinde yapacaklarını bildirerek, bu yılki konunun ''Yenileşim: Sosyal Değişim ve Ekonomik Gelişimin Sürükleyicisi'' olduğunu ifade etti. Onaral, TASSA'nın Amerika'da yaşayan Türk beyin gücünü, Türk sanat gücünü ve Türk bilginlerini bir araya getiren bir dernek, amacının da Türkiye ile ABD arasında ''sürdürülebilir bilim ve sanat köprüsü kurabilmek'' olduğunu söyledi.

-SOMUT PROJELER-

Türk-Amerikan bilim adamlarının tek vücut olarak gücünü ABD'de göstererek somut projeler yapabilmesinin son derece önemli olduğunu anlatan Onaral, hem ABD'deki diğer Türk-Amerikan dernekleriyle hem de Türkiye'de ''TÜBİTAK, Ulusal İnovasyon (yenileşim) Girişimi'' gibi kamu ve sivil toplum kurumlarıyla işbirliği yaptıklarını dile getirdi.

Onaral derneklerinin bir ''beyin ağı'' olduğunu anımsatarak ''bu beyin ağının yaratacağı pek çok somut proje var. Bu projelerin büyük kısmı gelecek nesillerin daha uygun ortamlarda yetişebilmesini sağlamak. TASSA'nın amacı hem ABD'de hem de Türkiye'de bilime katkıda bulunmaktır. Bilginin topluma değer sağlayan bir ürüne, yönteme ya da hizmete dönüşmesi inovasyondur.''

ABD'deki Türk kökenli bilim adamlarının Türkiye'nin çok önemli bir insan cevheri olduğunu vurgulayan Onural, ''biz bu beyin gücünün hem Türkiye'deki toplumsal dönüşümde nasıl değerlendirilebileceği sorusuna hem de evrensel bilime nasıl katkıda bulunacağına odaklanmış durumdayız. Bizim için asıl olan insan ve gelecek nesil'' dedi.


-ÜYELİK SADECE BİLİM ADAMLARIYLA SINIRLI DEĞİL-


TASSA'nın üyelik komitesi başkanı Hande Özdinler de A.A'ya yaptığı açıklamada, TASSA'ya üyeliğin dar anlamda sadece bilim adamları ve akademisyenlerle sınırlı olmadığını belirtti. Yüksek lisans öğrencileri başta olmak üzere (yüzde 30), mühendisler, sağlık alanında çalışanlar, sosyal ve temel bilimlerle uğraşanların (akademisyen olmasalar da) TASSA'ya üye olabileceklerini anlatan Özdinler şöyle konuştu:

''Ressamlar, müzisyenler ve yazarlar da bize üye olabilirler. Amerika toplumuna teknik bilgisiyle olsun, sanat bilgisiyle olsun katkıda bulunan herkese kapılarımız açık.''

Tanıtım toplantısında ise yine Başkan Onaral ve Özdinler TASSA'nın faaliyetlerine ve tanıtımına yönelik katılımcılara detaylı bilgi verdi.

Toplantıda konuşan New York Başkonsolos Yardımcısı Zeynep Kızıltan, TASSA'nın Türkiye ile ABD arasında önemli bir köprü kurduğunu belirterek, New York Konsolosluğu olarak TASSA'ya her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Toplantı sonunda gazetecilerin soruları üzerine Başkan Onaral, New York bölgesinde çok zengin bir beyin ağı olduğunu kaydederek, TASSA'nın amacının bu cevheri harekete geçirmek ve ''her yere adapte olabilen çok dünyalı gençler yetiştirmek'' olduğunu söyledi.


-KAYIP DEĞİL KAZANÇ-


Özdinler de gazetecilerin beyin göçüyle ilgili bir sorusu üzerine şöyle konuştu:

''Beyin göçüne inanmıyorum. Bizim Amerika'da olmamız Türkiye için bir kayıp değil, bence çok önemli bir kazanç. Sonuçta insan ülkesini seviyorsa nerede olursa olsun ülkesi için çalışacaktır. Biz iki ülkede birden yaşıyor gibiyiz, çünkü gönlümüz gerçekten Türkiye'de. Burada öğrendiklerimizi yaz kursları, yaz okullarında Türkiye'deki gençlere öğretmek istiyorsak, bilim adamları değişim programları sayesinde Türkiye'deki meslektaşlarımızla bir araya geliyorsak bundan güzel daha ne yapabiliriz? Türkiye'nin bizden yararlanması ve TASSA'yı desteklemesi gerekiyor.''

Toplantıya Türk-Amerikan toplumundan geniş bir kitle katıldı.

TASSA'nın ''www.tassausa.org'' adresli internet sitesinden kuruluşla ilgili bilgiler alınabiliyor.

 AA



Bu haber 409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,330 µs