En Sıcak Konular

''Yahudilik'' raporunda Türkiye'ye eleştiri

14 Mart 2008 23:47 tsi
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayımladığı ''Küresel Anti-Semitizm (Yahudi düşmanlığı)'' raporunda, dünyada genel olarak Yahudi düşmanlığının arttığı bildirildi.

Türkiye'ye de değinilen raporda, Türk basını ve internet sitelerinde bu yönde kullanılan dilin sertleştiğine işaret edilirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Anti-Semitizm'i güçlü dille kınadığı belirtildi.
 
2005 yılında bu konuda yayımlanan ilk raporun devamı niteliğini taşıyan yeni raporda, Başbakan Erdoğan'ın 10 Haziran 2005 tarihinde kullandığı "Anti-Semitizm, utanç verici bir akıl hastalığıdır. Bu bir sapkınlıktır.Yahudi soykırımı, tarih boyunca insanlığa karşı işlenen en büyük suçtur" ifadelerine yer verildi.
 
Raporda, Türkiye'deki Yahudi cemaati mensuplarına dayanılarak, "Temmuz 2006'daki İsrail-Hizbullah savaşının ardından gazeteler ve internet sitelerinde kullanılan Antik-Semitik lisanda belirgin artış görüldüğü" ifade edildi.
 
Raporda, merkezi ABD'deki Pew Araştırma Kuruluşu'nun Türkiye'de 2005 ve 2006'da yaptığı anketlere de yer verilirken, Türkiye'de Yahudilere olumlu bakanların oranının 2005'te yüzde 18, 2006'da da yüzde 15 olarak ortaya çıktığı, Yahudilere olumsuz bakanların oranının ise 2005'te yüzde 60, 2006'da da yüzde 65 olduğu vurgulandı.
 
İngiliz gazetesi Guardian'in Mart 2005'teki bir haberine atfen, Nazil ideri Adolf Hitler'in Mein Kampf (Kavgam) kitabının Türkiye'de en çok satanlar arasında yer aldığı da raporda dile getirildi.
 
Raporda, Aralık 2004'te Güney Asya'yi vuran tsunami felaketine, yeraltında yapılan ABD-İsrail-Hindistan nükleer denemelerinin yol açtığı yönünde aslı olmayan haberlerin başında yer aldığı ülkeler arasında Türkiye de sayıldı.
 
Raporda 15 Kasım 2003'te İstanbul'daki Neve Salom Sinagogu'na bombalı saldırı düzenlendiği hatırlatıldı.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı'nin raporu, geçen ay yaşamını yitiren ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi başkanı Yahudi asıllı Tom Lantos'un anısına ithaf edildi.
 
Lantos, İkinci Dünya Savaşı'ndaki Yahudi soykırımından kurtulup ABD Kongresi üyeliğine seçilen tek kişiydi.

cnnturk



Bu haber 759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,194 µs