Cheney Türkiye’nin elini büküyor Cheney Türkiye’nin elini büküyor

En Sıcak Konular

Cheney Türkiye’nin elini büküyor 14 Mart 2008 22:50 tsi
‘Cheney Türkiye’nin elini büküyor Bu kadar büyük ve sert bir kartı iç politik dinamikler açıklamaz. Açıklamaya çalışsa da kesmez. Evet Cheney Türkiye’ye geliyor ve bu ‘sert’ adamın üslubu bu. Diyor ki, ‘PKK benim elimdeki küçük kart, benim elimde daha çok kart var.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın AKP’nin kapatılması istemi ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurusunun elbette bir hukuki süreci ve elbette siyasi sonuçları olacak.

Ancak konu bu değil. O prosedür öyle veya böyle zaten yürüyecek. Ancak bu sert ve büyük kartı sadece Türkiye’nin iç dinamikleri ile açıklamaya çalışmak iyi çözümlemeler getirmez.

Prof. Mahir Kaynak’a ve Prof. Hasan Köni’ye göre, ABD Başkan Yardımcısı Cheney Ankara’ya ulaşmadan sadece saatler önce böyle bir olayın meydana gelmesi, ABD’nin Türkiye’den isteyeceği “şey” için iktidarı “sıkıştırma” arzusuna dayanıyor.

Bu iki ünlü ve geleceği görmede keskin bakışlara sahip akademisyenlere göre, AKP’nin bu dava ile sıkışan eli-ki dava talebinin duyulması ile birlikte AKP’de yaşanan panik havası bunu doğruluyor-“iktidarın yanında durup durmama kararını” verecek olan ABD’nin isteklerine karşı hükümeti “naif” kılıyor.

Bu açıdan Cheney’i ziyaret zamanlaması ile dava talebinin zamanlaması tam oturuyor. Yoksa yine bu bilim adamlarına göre mesele ne türban ne laiklik ne de iç politik konular.

Bu kestirmenin ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğunu elbette yine zaman gösterecek ama bu flaş haberin salt dış etkileri olmayacağı da açık.



Bu haber 2,369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,778 µs