En Sıcak Konular

İslam ülkelerinden Hristiyan dünyasına çağrı!

14 Mart 2008 22:37 tsi
İslam ülkelerinden Hristiyan dünyasına çağrı! Senegal'in başkenti Dakar'da bir araya gelen İslam Konferansı Teşkilatı üyeleri, İslam'la uyuşmayan aşırılığı ve terörü kınayarak Hıristiyan dünyasıyla diyalog çağrısında bulundu.

Katar'da gerçekleşen İKT Liderler Zirvesi'ne katılan 57 üye ülkenin temsilcileri, medeniyetler arasında diyalog kurulması çağrısı yaptı.

İslam Konferansı Teşkilatı'nın, Senegal'in başkenti Dakar'da iki gündür süren zirvesi sona erdi. Zirvede Müslüman ülkelerdeki savaşlar ve İslamiyet hakkında son yıllarda ortaya çıkan olumsuz izlenimler ele alındı. Zirveye birçok devlet başkanı ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon katıldı.

Zirve sonunda yayınlanan ve Ortadoğu'dan Afrika'ya yaklaşık 1,5 milyar Müslümanın yaşadığı ülkelerin liderlerinin imzaladığı ortak bildiride "Bir ılımlılık ve barışçıl birlikteli dini olan İslam'la uyuşmayan aşırılığın ve dogmacılığın her türlüsünü şiddetle kınıyoruz" denildi.

Dakar Deklarasyonu adın altında yayınlanan bildiride "İslam-Hıristiyan diyalogu üzerine hükümetleri ve diğer oyuncuları da kapsayan büyük bir uluslararası toplantı organize ederek bu çizgide bir hazırlık safhası planlamanın önemli olduğuna inanıyoruz" diye kaydedildi.

Deklarasyonda hiçbir din, ırk, renk veya ülkeyle ilgisi bulunmadığı vurgulanarak da terör kınandı. Ancak İsrail-Filistin çatışmasına göndermede bulunularak da "yabancı işgaline karşı gösterilen yasal direnişin terörden farklı tutulması gerektiğinin" altı çizildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da zirvede yaptığı konuşmada İsrail'i, Kudüs'ün Arapların yaşadığı doğu kesiminde "etnik temizlik" uygulamakla suçlamıştı. Abbas, İsrailli yetkililerin Doğu Kudüs'te Filistinlilere yeni bina yapma izni vermediğini, vergileri yükselttiğini ve kentin bu kesimini Batı Şeria'dan ayırdığını söylemişti. Katılımcı ülkeler de İsrail'in Gazze'deki operasyonlarını sert dille eleştirmişlerdi.

Bildiride son olarak "Biz İKT'ye üye Krallar, devlet ve hükümet başkanları, İslam'ın gerçek imajının dünyaya daha iyi yansıtılması için daha fazla çalışma sözü veriyoruz" ifadesi kullanıldı.

Birleşmiş Milletler'den sonra en büyük uluslararası örgüt olan İslam Konferansı'na Amerika da bu yıl ilk kez temsilci gönderdi.
 
haber7



Bu haber 353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,809 µs