En Sıcak Konular

Talat'tan yeni Rum liderine açık çağrı!

14 Mart 2008 20:53 tsi
Talat'tan yeni Rum liderine açık çağrı! Senegal'in başkenti Dakar'da yapılan İslam Konferansı Teşkilatı 11. İslam Zirvesine katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, genel kurulda konuşma yaptı.

İKT'ye KKTC'ye verdiği destekten ötürü teşekkür eden Talat, konuşmasının başında Kıbrıs'taki son gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

Talat, 24 Nisan 2004'te yapılan referandumdan sonra Kıbrıs meselesinin yeni bir döneme girdiğini; BM Genel Sekreteri tarafından sonuçlandırılan çalışmalara rağmen, Rumların güçlü bir şekilde "hayır" demesi nedeniyle, Rum yönetiminin Türk tarafıyla güç paylaşımında işbirliğine yanaşmadığını söyledi.

Talat, bu sıkıntılı döneme son vermek ve adada politik bir çözüm bulmak için, daha önceki Rum lideriyle 2006 ve 2007 yıllarında bir araya geldiğini, ama çabaların işe yaramadığını, adadaki sorunları çözme yönünde başarısız olduklarını belirterek şunları kaydetti:

"Türk tarafı, liderler seviyesinde görüşmelerde adada iki topluma dayalı ve eşit haklara sahip iki devlet kurulması temelinde yeni Rum liderine görüşmelere gecikmeden devam edilmesi için çağrıda bulundu. Bu konuda BM'nin hazırladığı plan çerçevesinde görüşmeye çağırıyorum. Bu çağrımın en kısa zamanda sonuç almasını ve 2008 yılı sonuna kadar sorunun çözümlenmesini ümit ediyorum."

Kıbrıs'taki son durumla ilgili gelişmelere, geçmiş dönemdeki İslam zirvelerinde ve Dışişleri Bakanları toplantılarında yer verilmesinden müteşekkir olduklarını ifade eden Talat, Kıbrıs Türk toplumuna uygulanan ambargonun kaldırılması ve adil olmayan durumun düzeltilmesi için girişimlerin çok önemli olduğunu belirtti.

Talat, alınan kararlarda İslam ülkeleri ile KKTC arasında, doğrudan ulaşım, ticaret, turizm, kültür, eğitim, bilgi, yatırım ve spor alanlarında ilişkiler kurulması ve üst düzey ziyaretler önerildiğini bildirdi.

KKTC'nin üye ülkelerde ticaret, turizm, kültür ve eğitim konularında ofisler açmasına büyük önem verdiklerini ifade eden Talat, şimdiye kadar 10 ülkede ofis açtıklarını ve özellikle üye ülkelerde bu sayıyı artırmak istediklerini belirterek, "Bu konuda bize izin verenlere teşekkür ediyoruz, diğer üye ülkeleri de desteğe çağırıyoruz. Bu tür ofislerin açılması, KKTC'nin gelişmesinde ve İKT üyesi diğer ülkelerle bağlantısında ve ülkelerin birbirini anlamasında çok önemlidir" diye konuştu.

-KKTC BELGELERİYLE SEYAHAT-

Talat, başta ABD olmak üzere, İngiltere ve Fransa gibi ülkelere KKTC yönetimi tarafından verilen resmi belgelerle seyahat edilebildiğini, aynı belgelerle İKT üyesi ülkelerin çoğuna gidilemediğini, bu konuda İslam ülkelerinin yeni bir karar alacağını umduklarını ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, İslam ülkeleri spor federasyonuna üyelik başvurusunun da, İKT'nin KKTC'ye uygulanan izolasyonun kaldırılması yönünde yaptığı bütün duyurulara ve açıklamalara rağmen reddedildiğini kaydederek, Kıbrıs Türk halkının bu tür sportif karşılaşmalara katılmasına imkan verilmesini istedi.

Talat, konuşmasını, "KKTC'nin İKT bünyesinde uzun süredir bulunduğu gözlemci statüsünden, bizim gerçek yerimize, tam üyeliğe geçişimizin desteklenmesini İKT üyesi ülkelerden diliyorum" diyerek tamamladı. 

haber7



Bu haber 205 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,462 µs