çığ gibi! | " /> çığ gibi! | "/>

En Sıcak Konular

Tepkiler çığ gibi!

14 Mart 2008 20:11 tsi
Tepkiler çığ gibi!
Ak Parti hakkında açılan kapatma davasına toplumun her kesiminden çığ gibi tepkiler gelmeye başladı.

KAPATMAYA TEPKİLER

ERGUN ÖZBUDUN: ""En iyi ve sağlam yol halkı kapatmaktır. Uzaydan halk getirmektir. Bu gerekçelerin hiçbiri hiçbir demokratik devlette parti kapatma nedeni olmaz. Türkiye zaten yarı demokrasiye sahip devlet olarak görülüyor. Bundan sonra nasıl göreceği malum. Anayasa Mahkemesi'nin böyle bir kapatma kararı verebileceğini sanmıyorum."

HASAN CEMAL: "Parti kapatılması karşısında hep olumsuz tavır aldım. Refah'ın kapatılmasını da AİHM tasvip etse de siyaseten doğru bulmadım. Demokrasilerde partilerin kolaylıkla kapatılmasına olumlu bakmıyorum. Geçmişte çok parti kapatılmış, yeni tabelayla açılmıştır. Şunu unutmamalı AKP her iki oydan birini alarak demokratik yoldan iktidara gelmiştir. Bu partinin kapatılması siyasi istikrara yardım etmez."

DTP GRUP BAŞKANVEKİLİ SELAHATTİN DEMİRTAŞ, yüzde 47 oyla iktidara gelen, ülkeyi yöneten ve içinden cumhurbaşkanı çıkarmış bir partinin kapatılma girişiminin, demokrasi tarihine talihsiz bir olay olarak geçtiğini söyledi. Demirtaş, AK Parti hakkında açılan kapatma davasına ilişkin yaptığı açıklamada, parti kapatmalara karşı olduklarını, hangi parti olursa olsun, partilerin halk tarafından açılıp, halk tarafından kapatılması gerektiğini söyledi. AK Parti hakkında açılan kapatma davasını, ''Talihsiz bir olay'' olarak nitelendiren Demirtaş, AK Parti'ye açılan davanın da DTP'ye açılan dava gibi, ''İdeolojik'' amaçlarla açıldığının görüldüğünü savundu. DTP'li Demirtaş, bu davaların, hukukun demokratik değil, ideolojik işlediğinin bir kanıtı olduğunu söyledi.

AK PARTİ MERSİN MİLLETVEKİLİ ZAFER ÜSKÜL, parti yönetiminin laikliğe aykırı hiçbir fiil gerçekleştirmediğini söyledi. Üskül, "AK Parti, toplumdan geniş bir kabul görmüş, Anayasal çerçevede faaliyetlerini sürdüren, hukuka bağlı bir partidir." dedi.

GAZETECİ YAZAR ALİ BAYRAMOĞLU, Anayasa Mahkemesi'ne açılan davayı "Beklemediğim bir talep. Başsavcının bu talebi gerçekten şaşırtıcı." sözleriyle nitelendirdi. AK Parti'nin 6 ay önce yapılan seçimlerde yüzde 47 oy oranı ile iktidara geldiğini anımsatan Bayramoğlu, "Yakın zamanda yapılan yoklamalarda da AK Parti'nin yine benzer bir oy oranına sahip olduğunu görüyoruz." dedi.

MUSTAFA KARAALİOĞLU da, böyle bir gelişmeyi beklemediğini vurgulayarak "Halktan yüzde 50'ye yakın destek almış bir partiden söz ediyoruz." diye konuştu.

MÜSİAD BAŞKANI ÖMER BOLAT

Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği(MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AK Parti'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmasının Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrar aradığı bir dönemde son derece yanlış bir tutum olduğunu söyledi.

PROF.DR.HASAN KÖNİ

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr.Hasan Koni, AK Parti'nin kapatılmasının çok zor olduğunu söyledi. Koni, "Psikolojik olarak AK Parti davranışlarını aşağı çeker" dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın Adalet ve Kalkınma Partisi(AK Parti) aleyhinde kapatma davası açması ile ilgili değerlendirmede bulunan akademisyen Hasan Koni, "Çeşitli modeller vardı şimdi yeni model ortaya çıktı.1960-1980 askeri darbe, 1990 ile 2000 yılları arasında balans ayarı, 2000 ile 2010 arası hukuki ayar. Bu yeni bir model. Ne olacağını göreceğiz. Çünkü örnek yok." dedi. Bu tarz hukuki baskılara ABD ve Avrupa'da rastlanılmayacağını belirten Koni, benzerlerine ancak Afrika, Asya ve Ortadoğu'daki ülkelerde görülebileceğini söyledi.

AK Parti'nin bu davayla kapatılacağına inanmayan Hasan Koni, "Ancak davranışlarını aşağı çeker diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. Koni, "Dava için Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar beklenseydi daha iyi olurdu. Bu kararın verilmeden açılması ilginç oldu" dedi.

PROF.DR TOKTAMIŞ ATEŞ

AK Parti'nin "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği'' iddiasıyla kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde açılan davayı değerlendiren Prof. Dr. Toktamış Ateş, davayı manasız bulduğunu söyledi.

"Böyle saçmalık olmaz" diyen Ateş, bunun aksini düşünmenin mümkün olmadığını söyledi. Ateş, cezayı gerektirecek bir şey olmadığını ifade etti.

ESKİ BAKAN FİKRİ SAĞLAR

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AK Parti'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde açtığı davayı değerlendiren Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, "İktidar olan bir partinin kapatılması demokratik hukuk devleti ile bağdaşmaz" dedi. Parti kapatılarak hiçbir yere varılamadığını belirten Sağlar, demokrasilerde cezayı sadece halkın verebileceğini kaydetti.

MÜSİAD BAŞKANI BOLAT

Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği(MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AK Parti'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmasının Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrar aradığı bir dönemde son derece yanlış bir tutum olduğunu söyledi.

Bolat, yaptığı açıklamada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın "Laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" iddiasıyla AK Parti'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmasını değerlendirdi. Bolat, şöyle konuştu: "Vatandaşların yarısının oyunu almış bir partiye kapatma davası açmak hukuk açısından da demokrasi açısından da son derece yanlış bir tutum. Siyasi partileri vatandaşlar değerlendirir ve vatandaşlar büyütür ya da kapatır. Bunun yolu da demokrasilerde seçimdir.Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrar aradığı bir dönemde son derece yanlış bir tutum. Dünya ekonomisinin tehlikede olduğu bir dönemde ekonominin de gidişatı açısından inanılmayacak kadar yanlış bir karar."

TÜRKÖNE: KAPATMA DAVASI TALİHSİZLİK
Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davayı talihsizlik olarak yorumladı.
 
Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AK Parti'nin kapatılması istemiyle açtığı davayı talihsizlik olarak yorumladı.

Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, kapatma davasının cuma günü borsada işlemlerin sona erdiği bir zamana denk gelmesinin dikkat çekici olduğunu söyledi. Refah Partisi'ne de "laikliğe karşı" olduğu gerekçesi ile kapatma davası açıldığını hatırlatan Türköne, "Türkiye'de her iki kişiden birinin oyunu almış bir partiyi kapatma kararını alabilmek için ciddi bir teşebbüs olması lazım."dedi. Başsavcının kapatma davasını ''laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği'' iddiasıyla açmasına da değinen Türköne, "Laikliğin Türkiye'de ne olduğunu tartışmak lazım. Kapatma davası üzerinde hukuktan daha çok ideolojinin etkili olduğunu düşünüyorum. Bu karar bana göre talihsizlik" diye konuştu.

BEKAROĞLU: SİSTEM İFLAS ETMİŞTİR
Mehmet Bekaroğlu, Ak Parti hakkında açılan kapatma davasına sert tepki gösterdi.
 
Eski Refah Partisi milletvekillerinden Mehmet Bekaroğlu, AKP hakkında açılan kapatma davasına sert tepki gösterdi. Bekaroğlu, “Bu tam bir skandal, bence sistem son kozlarını oynuyor. Dava sistemin bütünüyle iflas ettiğinin resmidir” diye konuştu.

Eski Refah Partisi milletvekillerinden Mehmet Bekaroğlu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın AKP hakkında Anayasa Mahkemesi’ne kapatma davasını açmasını değerlendirdi. Bekaroğlu, “Kapatma davası tam anlamıyla bir skandaldır. Acizliğin ifadesidir. Bana göre sistem son kozlarını ortaya sürdü, oynuyor. 2008 yılında Türkiye’nin böyle bir şeyi yaşaması vahimdir. Bu olayın gerekçesi de başörtüsüdür. Geçmişte Refah Partisi’nde, Fazilet partisi’nde de aynıydı. Bence bu dava sistemin bütünüyle iflas ettiğinin resmidir” diye konuştu.


samanyoluhaber



Bu haber 1,027 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,691 µs