Sonunu iyi hesap edin! | " /> Sonunu iyi hesap edin! | "/>

En Sıcak Konular

İlk tepki Gül'den: Sonunu iyi hesap edin!

14 Mart 2008 18:51 tsi
İlk tepki Gül'den: Sonunu iyi hesap edin! AKP'nin kapatılmasına ilk tepki Senagal'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den geldi. Gül, 'Sonunu iyi düşünün' dedi. Öte yandan davaya her kesimden tepki yağdı.

Senagal'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, parti kapatmaların doğru olmadığını söyledi.

AKP'ye yapılan kapatma davasına ilişkin çok kısa bir açıklama yapan Gül, parti kapatmaların ne gibi sonuçlarını olduğunu iyi hesap etmek gerektiğini anlattı. Gül, 'Bu işin sonu çok iyi hesap edilmeli ve ona göre adım atılmalı' dedi.

Kapatma davasına her kesimden tepki yağdı: Böyle saçmalık olamaz 
 
 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, ''laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği'' iddiasıyla AK Parti'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmasına CHP hariç tüm kesimlerden tepki yağdı.  
 
 
Prof. Dr. Toktamış Ateş: Davayı manasız buluyorum. Böyle saçmalık olmaz. Bunun aksini düşünmenin mümkün değil. Ateş, cezayı gerektirecek bir şey olmadığını ifade etti.


AKP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül: Dava Türkiye'nin istikrarına zarar verir: "AK Parti'nin kapatılmasını gerektiren herhangi bir iddianın geçerli olacağına ihtimal vermiyorum. Bunu mümkün görmüyorum. Bu davanın açılması bile Türkiye adına talihsizliktir. AKP demokratik bir şekilde iktidarı oluşturmuştur. Demokratikleşme yönünde adımlar atmıştır. Bu durum son derece anlamsızdır. AK Parti hem bu dönemde hem geçmiş dönemde demokratikleşmeyi çok isteyen partidir. Yargılanmada gereken yapılacaktır. Davanın açılması Türkiye'nin istikrarına zarar verecektir. Sonuç olarak Anayasanın hükümleri yürürlüktedir. AK Parti'nin parlamento faaliyetlerinde bu ilkeye aykırı bir şey yoktur. Bu ilkeye karşı bir yasa çıkarılmamıştır. Genelde bakıldığında bazı bireysel açıklamalardan iddialar ortaya atılmaktadır. AK Parti'de farklı görüşlere sahip pek çok insan olabilir. Laiklik anlayışı konusunda anayasanın ortaya koyduğundan farklı bir uygulaması söz konusu değildir. Eğer son anayasa değişikliği söz konusu ediliyorsa. Son Anayasa değişikliği söz konusu olan 10 ve 42. maddesindeki değişikliklerde eşitlik ilkesini vurgulamıştır. Diğeri ise öğrenim imkânını demokratikleşmede güven altına almak amaçlanmıştır. Laiklikle uzaktan yakında ilgisi yoktur.

Her şeyden önce yargı organından beklenen hukukun gereğini yapması siyasal düşünceler yargılama sürecinde kendi siyasal görüşlerin kapının dışında bırakmalıdır. Yargı organlarında çalışanlarında kendi siyasal düşünceleri vardır ancak bir yargıç kendi siyasal görüşlerini kapının önünde bırakmalıdır. Beklenen hukuka uygun karlar verilmesidir. Bu durumun AKP'nin, kapatılmasını bir gerekçe olacağına ihtimal vermiyor. Bilemiyorum ama insanların kafasını karıştırmaya yönelik gelişmeler olabilir. Türkiye'nin istikrarına olumsuz etki gösterebilir. Demokratikleşmeyi daha da ileriye götürmeye çalışan bir partidir. AKP halktan aldığı güçle çalışmalarına devam edecektir."


Hasan Celal Güzel: Ben bu ülkede yaşadığım için utanıyorum. Bu ülkede hukuk diye bir şey yok. Bu ülkede demokrasi diye bir şey yok. Bu ülkede millet iradesi ayaklar altında. Halka köpek muamelesi yapılıyor. Bu bu demektir. Ben hukukçuyum. Hukukçu olmaya da gerek yok. Herşey ayan beyan ortada. Bir avuç üniversiteli kızın üniversitedeki öğretim hakkı önündeki yasağı kaldırmak Türkiye'de laiklik karşısındaki suçların odaklanması mı demek? Bunu böyle görmek için faşist zihniyette olmak lazım.

Hasan Cemal: "Parti kapatılması karşısında hep olumsuz tavır aldım. Refah'ın kapatılmasını da AİHM tasvip etse de siyaseten doğru bulmadım. Demokrasilerde partilerin kolaylıkla kapatılmasına olumlu bakmıyorum. Geçmişte çok parti kapatılmış, yeni tabelayla açılmıştır. Şunu unutmamalı AKP her iki oydan birini alarak demokratik yoldan iktidara gelmiştir. Bu partinin kapatılması siyasi istikrara yardım etmez."

CHP Mehmet Sevigen: "Şahsım olarak AK Partinin kapatılmasından yana değilim ama davanın görülmesinden yanayım.Bülent Arınç'ın, Tayyip Erdogan'ın konuşmasını hatırlayın Allah aşkına. Bunları bir önünüze dizdiğiniz zaman dağ gibi oluyor bunlar. Dün yaptık, bugün unutulur, biz yüzde 47 oy aldık, dilediğimiz gibi şımarırız düşüncesi, işte maleseef böyle zorluklar getirebiliyor. Yüzde 47 önem taşıyor ama yüzde 55 var ve bu yüzde 47'nin yaptığı işlerin çoğuna karşı. Tayip Erdoğan'ın söylediklerini hatırlıyorsunuz değil mi; laiklik değişecek, bunlar vatana ihanet ediyorlar, askerlerle ilgili söyledikleri. O dönemi şöyle bir gözünüzün önüne getirin. Milletvekilleri ve Belediye Başkanlarının hiç merak etmeyin yavaş yavaş olacak demeleri. Bülent Arınç söyledikten sonra Tayip Erdogan'ın onu desteklediğini. Bekliyoruz bakalım mahkeme neler toplayacak.

Gazeteci- Yazar Ali Bayramoğlu:  Anayasa Mahkemesi'ne açılan davayı "Beklemediğim bir talep. Başsavcının bu talebi gerçekten şaşırtıcı." sözleriyle nitelendirdi. AK Parti'nin 6 ay önce yapılan seçimlerde yüzde 47 oy oranı ile iktidara geldiğini anımsatan Bayramoğlu, "Yakın zamanda yapılan yoklamalarda da AK Parti'nin yine benzer bir oy oranına sahip olduğunu görüyoruz." dedi. Bayramoğlu, "Bu talep,'hükümet olabilirsin ama bizim çizdiğimiz çerçeve dışında ülkeyi yönetemezsin' talebidir." ifadesini kullandı.

Star Medya Grup Başkanı Mustafa Karaalioğlu da, böyle bir gelişmeyi beklemediğini vurgulayarak "Halktan yüzde 50'ye yakın destek almış bir partiden söz ediyoruz." diye konuştu. Kapatma davasını; Türkiye için, Türkiye'nin uluslararası kamuoyundaki yeri için yanlış ve küçük düşürücü olarak değerlendiren Karaalioğlu, "Anayasa Mahkemesi'nin konuyu Pazartesi günü gündemine almasında ve o gün reddetmesinde büyük yarar vardır." şeklinde konuştu.
 
Fikri Sağlar: İktidar Partisi'nin kapatılması demokrasi ile bağdaşmaz.  
 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AK Parti'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde açtığı davayı değerlendiren Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, "İktidar olan bir partinin kapatılması demokratik hukuk devleti ile bağdaşmaz" dedi.  
 
Parti kapatılarak hiçbir yere varılamadığını belirten Sağlar, demokrasilerde cezayı sadece halkın verebileceğini kaydetti.
 

zaman



Bu haber 385 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,575 µs